
Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN
Когато става дума за ледени лакомства, сладоледът е фаворит и остава един от любимите десерти на деца и възрастни, независимо дали го похапваме в движение, на открито или като десерт, когато сме на маса.
В наши дни може би сте забелязали, че нискокалоричните варианти, предлагани в най-различни вкусове, са едни от най-рекламираните в летния сезон. Повишеното им търсене се дължи до голяма степен на желанието за здравословно хранене, без да се лишим от любимия десерт.
Но не е ли понятието „здравословен сладолед“ оксиморон? Има ли в магазините нещо наистина здравословно, или най-сигурният вариант си остава да си го приготвим сами?
Е, някои марки обещават на потребителите начин да задоволят желанието си за сладолед на нискокалорична стойност. Етикетите, съдържащи по-малко калории, повече протеини и по-малко захар, теоретично трябва да ви донесат по-малко последици за талията. Но дали това е здравословно, или е просто търговски трик?
Конвенционалният сладолед съдържа повече сметана, което означава повече калории от мазнини, както и захар, в сравнение с неговите братя с ниско съдържание на калории, където основните съставки са обикновено обезмаслено мляко, млечен протеин (следователно по-високо количество протеини) и нискокалоричен подсладител като еритритол.
Други варианти могат да бъдат: синтетични аромати, подобрители, сгъстители и добавени царевични фибри, които помагат на изделията да получат вкус и текстура, подобни на обикновения сладолед. На пазара има опции и без млечни продукти, при които е заменено млякото с бадемово или кокосово, което е добър вариант за вегани или за хора, които имат непоносимост към млечни продукти.
По-нискокалоричните сладоледи съществуват от години, но по-новата версия кремообразни лакомства може да се похвали с по-драстично намаление на калориите – 300 до 360 калории на литър. И така цяла кутия „по-здравословен“ сладолед може да има същия брой калории, колкото само половин чаша конвенционална версия.
Един от най-големите недостатъци на тези сладоледи е, че много хора ги избират заради ниските калории, при което консумират по-големи количества и пренебрегват предвидения размер на порцията.
Едно проучване установява, че рекламираните храни с „ниско съдържание на мазнини“ могат да накарат хората да консумират до 50% повече. Въпреки че 300-калоричните порции могат да изглеждат по-диетични, ако се консумират твърде често, тази практика може да доведе до нежелано наддаване на тегло.
Друг недостатък – идеите относно контрола на порциите за десерти и закуски може да бъдат доста изкривени. Порция нискокалоричен сладолед трябва да бъде не повече от 2/3 чаша. Тези сладоледи може и да са добър избор за хората, които искат да намалят приема на наситени мазнини, ако са редовни консуматори на сладолед. Но… Дали този сладолед е здравословен?
Много от диетичните сладоледи съдържат допълнителни количества протеин – до 20 грама на половин литър, но повечето хора вече консумират достатъчно протеини и няма нужда да ги добавят и чрез десерта.
Макар и протеинов, все пак става дума за сладолед, т.е. сладкарско изделие. Той не може да се сравнява с хранителните ползи от други храни с по-високо съдържание на протеини като кисело мляко, извара, твърдо сварено яйце или ядки, или бобови храни. Парче пилешки гърди от 85 г или 1/4 чаша боб доставят същото количество протеин като кофичка от 500 г сладолед с високо съдържание на протеини.
Все още липсва научен консенсус, че фибрите, добавени към преработени храни като сладоледа, осигуряват същите ползи като тези, които се срещат естествено в пълноценни храни като зеленчуци, плодове и бобови растения.
Заслужава си да обърнем внимание и на финансовите разходи. За да получите по-малко (калории, мазнини, захар), ще платите повече. Нискокалоричните сладоледи често струват поне с 50% повече от традиционните варианти.
Ако нискокалоричните алтернативи не са ви по джоба, а копнеете за купичка или фунийка сладолед, вземете си малко количество от вида, който предпочитате – калоричен или с много мазнини – стига да го направите в контекста на цялостната балансирана диета. Както винаги, мярката е ваш приятел.
А ето и най-добрия вариант. Това е да си приготвите наистина здравословен сладолед на разумна цена в домашни условия. По вид и вкус той не отстъпва на своите събратя, които се предлагат в търговската мрежа, но можете да разчитате, че съдържа само естествени съставки и няма добавени захари, адитиви и други неясни съставки.
Плодов здравословен сладолед
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
2 добре узрели банана, нарязани на колелца и замразени
шепа замразени малини
1-2 с.л. кокосово масло
3-4 фурми (или повече на вкус)
1 ч.л. сусамов тахан
1/4 – 1/2 авокадо.
Добре е да се подготвите предварително, като замразите малините и бананите за няколко часа във фризера. А може и да си купите готови замразени малини. Бананите замразяваме, след като сме ги обелили и начупили, защото много е трудно да им обелим кората, когато е вече замръзнала.
В купата на кухненския робот слагаме всички съставки. Леко разбиваме с пулса в началото, а после смиламе всичко на максимална степен. Само след минута ще имате идеално гладък и вкусен сладолед, който веднага можете да поднесете на своите гости, подходящо декориран.
Издържа за кратко и в хладилник, ако предпочитате да го приготвите по-отрано.
Ако не е достатъчно сладък, може да полеете отгоре с малко сироп от агаве или мед. Малините може да заместите с ягоди, боровинки или микс от горски плодове.
Шоколадов здравословен сладолед
НЕОБХОДИМИ СЪСТАВКИ:
4 замразени банана, предварително обелени
1/4 чаша какао на прах
2 с.л. бадемово или фъстъчено масло
1/4 ч.ч. растително мляко (бадемово, кокосово, оризово, овесено или друго)
Опция: шоколадови капки или чипс, за поръсване.
Поставете замразените банани, какаото и маслото в купата на кухненския робот. Разбийте на висока скорост, като спирате и побутвате бананите, ако има нужда. След 2-3 минути сладоледът ще стане гладък. Може да поръсите с шоколадови капки или чипс.
Вероятно забелязахте, че формулата на здравословния сладолед е много простичка: плод (банан) + естествен източник на мазнини (авокадо, кокосово масло или фъстъчено масло) + овкусяващи съставки (шоколад, какао или горски плодове).
Може да добавите бурбонска ванилия, ментови листа или лимоново масло според вашите вкусови предпочитания. Готово, имате една идеална алтернатива на класическия сладолед, която можете да похапвате с удоволствие и с чиста съвест!