Текст: Антоанета Новакова, фамилен психотерапевт, педагог

Представете си как би изглеждал гардеробът ви, ако не го подреждате. По същия начин се задръствате със задължения, които по някаква причина сте решили да изпълните. Ако искате да сте продуктивни, е необходимо да си изясните приоритетите. Понякога е трудно да се научите да давате приоритет?Защо е така?

В наше време броят на възможностите многократно надхвърля способността за управлението им. За разлика от недалечното минало, днес пред хората се откриват обширни възможности за избор и самоуправление. Това прави способността да определяте приоритетите си абсолютна необходимост.

Опитвате се да добавите някоя задача в и без друго претоварения ви график. Живеете забързано – работа, деца, задължения, масаж, спорт… Бързате, бързате и все остава някакво усещане за неудовлетвореност, за недовършени задачи. Тъй неусетно идва денят, в който, поглеждайки назад, си казвате: „Колко е тъжно, че не намерих как да живея живота си по свой начин, а не така, както другите очакваха“. Това, което може да направите, за да излезете от този сценарий, е да изберете. Да изберете хората, които са най-важните за вас, Да изберете дейностите, които са от първостепенно значение. Да се научите да давате приоритет означава преди всичко да пестите усилията си, за да ги насочвате към определени цели. Това означава да начертаете ясни граници, да казвате „не“, когато е необходимо. Зад всичко това се крие осъзнат стремеж за личностно развитие и умение да разпознавате и използвате емоциите, за да стимулирате себе си. Много простичко се постига такова ориентиране, като си зададете въпросите: „Какъв искам да бъда след 5 години? Какво е важно за мен?“. Това означава да започнете живот, в който придавате стойност на това, което ви вдъхновява, което ви кара да се чувствате добре, което ви обогатява емоционално. Всичко останало е излишно.

Според Стивън Кови – американски педагог, писател, бизнесмен и лектор – умението да подреждаш приоритетите си е много важно и за да бъдете продуктивни, трябва да инвестирате времето си умно. Той предлага система, организирана в четири квадрата, като всяка дейност може да се постави в един от тях. Задачите могат да се отбелязват като „важни“ или „маловажни“ в съчетание със „спешни“ или „неспешни“. Необходимо е да вършите и управлявате задачите, които попадат в първи квадрат. Например задачи, които са спешни и важни, са: всичко, което касае здравето ви, отношения с данъчните власти и плащане на сметки. Такива задачи трябва да се свършат, защото, ако не го направите, ще има негативни последствия.

Във втори квадрат попада всичко, което е важно, но не е спешно. Тук са по–дългосрочни задачи – спорт, развиване на умения, които ще ви помогнат да израснете в личностен план, срещи с приятели. Следва квадратът маловажно и спешно. Тук опасността е да объркате задачите със спешни, макар че те не са. Не са и толкова важни. Ето някои примери: да отговаряте на телефонни обаждания, докато работите, както и да проверявате фейсбука си, да следите за SMS-и и др.

Накрая е квадратът маловажно и неспешно. Тук са задачи, които е добре да пропускате. Те са загуба на време. Ако премахнете повечето от тях, ще си освободите време, което може да използвате за задачите от втория квадрат. Например: гледане на телевизия, игра на видеоигри, „засядане“ във фейсбук.

Повечето хора са много малко време във втори квадрат, а повече в останалите. Не забравяйте, че най-важното е да има баланс между задълженията и отговорностите и времето за лични удоволствия. Затова не е зле да си осигурите и време за почивка, поглеждайки към четвъртия квадрат.

Това са много добри идеи, но не е зле да помислите за собствен вариант на организация. Все пак добре е да не се опитвате да копирате дословно нечии стъпки. Те може да са подходящи за този, който ги е предложил, но не и за вас. Вие сте единствени по рода си във Вселената и е добре да правите нещата по начин, съобразен с вашата уникалност. Не се отказвайте да изпробвате нови решения за организация на времето ви. Има връзка между количеството и качеството на идеите. Пикасо например има 20 000 творби, Едисон регистрира 1039 патента, а за Принс се говори, че има над 1000 песни.

С други думи – не се колебайте да сътворявате нови идеи по отношение на организацията на приоритетите ви. Все някои ще проработят безотказно.

И накрая да споделя: моят най-важен приоритет е да живея приказно щастливо. Как ли? Ще го направя по моя начин!