Текст: д-р Александър Кобаков, акушер-гинеколог в столичната МБАЛ „Света София“

Болка, срам, даже страх. И през XXI век „онези дни в месеца“ продължават да са тема табу за много от дамите. Тема, за която малко се знае, но и рядко, а и свенливо се пита. Задължително ли е месечният ни цикъл да е подчинен на болката? Защо не бива да „стискаме зъби“ пред страданието? Колко всъщност е нормално да ни боли? Кои диагнози могат да се крият зад силните менструални болки? И как да се справим с дисменореята? На тези въпроси отговаря д-р Александър Кобаков. Той е акушер-гинеколог в столичната МБАЛ „Света София“ от 8 години, а професионалните му интереси са фокусирани в областта на пренаталната и родилна грижа и превенцията на АГ заболяванията при жените.

„Болката е един от основните симптоми в гинекологията, наред с гениталното кръвотечение, гениталния флуор и установяването на тумор в половата система. Именно те водят пациентките при акушер-гинеколога“, споделя опи-та си д-р Александър Кобаков. Но не отрича, че болката е субективно усещане – всеки сам определя колко силна е всъщност. „Това не означава, че трябва да бъде подценявана, защото е защитна функция на организма. Когато е налице, ни насочва да търсим здравословен проблем“, допълва акушер-гинекологът.

Коварното е, че понякога жената може да страда от сериозно заболяване, което протича без никаква или с минимална болка. Като паралелно с това да отлага нужната консултация и годишния си профилактичен преглед. Често се случва и обратното – болката да е самооценена като много силна, са наблюденията на специалиста от МБАЛ „Света София“.
В този случай дамите веднага да посещават акушер-гинеколога си, където да се оказва, че буквално „им няма нищо“. „Тоест, собствената оценка за силата на болката не определя степента на тежест на проблема. Затова дори и най-малкото оплакване не трябва да бъде подценявано“, подчертава д-р Кобаков.

Девойките и дамите над 35 са в рисковата група

Болката по време на месечния цикъл е едва ли не „закон“. Какво всъщност представлява дисменореята? „Това не е диагноза, а симптом. Затова и честотата ú не може да се определи. Всъщност е точно като температурата – сама по себе си не е болест, но ни подсказва, че има проблем, че има инфекция“, обяснява АГ специалистът.

Рисковите групи са две – съвсем младите момичета, които за първи път в живота си имат менструация, както и дамите над 35-годишна възраст. „Първичната дисменорея се изпитва с появата на първия менструален цикъл в живота (менархе). Вторичната се наблюдава след период на нормални и неболезнени менструации, изведнъж последвани от силна болка по време на цикъла“, допълва д-р Кобаков. Но подчертава – винаги, щом има оплакване по време на менструация, трябва да се търси отговор на въпроса: „Защо именно сега се усеща то?“.

Не стискайте зъби, търсете гинеколог

Възприеманата за „нормална“ менструална болка обикновено се комбинира със симптоми от общ характер – като главоболие, гадене или повръщане. АГ специалистът от МБАЛ „Света София“ обаче е категоричен – дори тези наглед обичайни оплаквания са повод да се консултирате с гинеколога си. При това без отлагане. „Трябва да сте готова да отговорите на следните въпроси: Дали болката е тъпа, остра, пареща, коликообразна, режеща? Какво е по обилност кръвотечението?“, уточнява АГ специалистът. „В алгоритъма за диагностика се включват подробна анамнеза, гинекологичен преглед и ехографски преглед. При нужда могат да бъдат добавени и други лабораторни и образни изследвания“, допълва д-р Кобаков. И обяснява, че основната диагноза, която трябва да бъде отхвърлена при първична дисменорея, е на вродено заболяване на женската полова система, а ако има такова – да се уточни диагнозата. При вторична най-важното е да се изключи ендометриоза – основният „бич“ за проблемно забременяване.

Миома или спирала може да са причината

„Дисменореята се среща при вродени заболявания и дисплазии на женската полова система. Може да става дума за хипоплазия например – органите ги има, но не са пораснали достатъчно. Започнали са да функционират, но не са доразвити и стават причина за менструалната болка“, споделя опита си гинекологът.

Вторичната дисменорея пък може да е вследствие на различни травми и инфекция на маточната кухина (след аборти, раждания, апликация на вътрематочни противозачатъч-
ни – спирали), изрежда причините д-р Кобаков. И допълва, че много силни са оплакванията и по време на „израждаща се“ миома. „Болката всъщност е причинена от преразтягането на маточната кухина, дистрофични или некротични промени в маточната стена, а понякога и от механични дразнители“, разкрива механизма АГ специалистът.

Решението – от хапчета до скалпел

Какъв обаче е изходът за жените, при които менструацията е синоним на болка? „Когато говорим за дисменорея под формата на дискомфорт, на първо място прилагаме нестероидни противовъзпалителни средства, а на второ – различни  опиоидни аналгетици. Щом няма друга причина за оплакванията, която да изисква точно определен алгоритъм на лечение, а е само симптом без болест – предписваме обезболяващи“, обяснява д-р Кобаков. И е категоричен: „Ако болката нарушава ежедневните дейности на жената, тя не се чувства добре, не живее нормално, сме длъжни да подобрим качеството ú на живот. Никоя жена не трябва да се примирява със страданието!“. АГ специалистът от МБАЛ „Света София“ уточнява, че за да се постигне облекчаване на дисменореята, понякога се залага и на хирургични методи. „Съвременната медицина борави със специфични оперативни подходи за прекъсване на проводимостта на болката“, разкрива гинекологът.

(Без)отговорни към здравето си

Д-р Кобаков не крие, че българските пациентки са склонни да неглижират оплакванията си и да поставят проблемите и нуждите си на последно място, залисани в грижи за любимите хора. „Всяка жена трябва да знае, че е важно и да си обръща внимание! Да постъпва отговорно първо към собственото си здраве, за да може след това да се грижи и за близките си. Ние препоръчваме на нашите пациентки поне веднъж годишно да посещават своя гинеколог и да провеждат профилактичен преглед – той включва стандартните анамнеза и обективен статус, вземане на цитонамазка, микробиологичен секрет от влагалището и извършване на ехографски преглед“, напомня АГ специалистът от МБАЛ „Света София“.