Д-р Валентин Николов
акушер-гинеколог, доктор на науките
АГ Болница „Св. Лазар”
www.st.lazar-hospital.com

Познато още от древността, „бялото течение” едва през 19-ти век се свързва с микробна инфекция. През 1923 г. Berkhout предлага наименованието Candida за причинителя. Няма жена, която да не се е сблъсквала с проблема, наречен вагинална кандидоза или гъбична инфекция. Според статистиката 25% от жените страдат от нея повече от два пъти годишно. А с идването на горещите летни дни проблемът става особено актуален.

Когато са в норма, гъбичките от рода Candida „живеят” по кожата, по лигавицата на стомашно-чревния тракт, във влагалището и дори в устната кухина и гърлото, без да предизвикват проблеми. Но природният баланс между гъбичките и бактериите може да се наруши в резултат на различни обстоятелства. Тогава се получава свръхрастеж на гъбичките и се развива гъбична инфекция.

Какви са симптомите на вагиналната кандидоза?
Вагиналната кандидоза е едно много често срещано състояние при млади жени и жени в репродуктивна възраст. Най-честият симптом е сърбежът на външните гениталии и появата на консистентно бяло течение, което е по-скоро жълтеникаво, с неприятната миризма на вкиснало. Болки, парене, смъдене при уриниране и външен сърбеж до степен на болка.

Какво я причинява?
Кандидозата се причинява от гъбички, най-често срещаните са т.нар. Candida Albicans. Те са разпространени по цялото тяло на човека, но се развиват преимуществено там, където намерят най-добра среда. Такава среда са определени кожни гънки по тялото, където няма слънчева светлина, където има изпотяване, температурата е винаги по-висока. В това число се включва и влагалището, тъй като там, освен добрата температура, има и хранителна среда за гъбичките – излющените епителни клетки на влагалищната лигавица, които са пълни с гликоген.

Може ли да се инфектираме автоимунно, без да имаме контакт със заразен партньор?
И жени, които нямат полов живот, могат да страдат от вагинална кандидоза – понякога имунната система се подтиска при различни състояния, физиологични или нефизиологични. Гъбичките се развиват преимуществено пак в тези зони, където намират най-добра среда. Така че половият контакт далеч не е задължителен, за да има гъбична инфекция.

Как се поставя диагнозата?
Задължително е да се посети гинеколог. Диагнозата се поставя микроскопски и макроскопски. Макроскопски: когато един опитен гинеколог постави спекулума във влагалището, може да каже, че това са гъбички. Когато имаме манифестна форма на инфекция, дори не е необходимо да се прави микробиологична диагноза – макроскопски се вижда достатъчно добре това влагалищно съдържимо, което е под формата на белезникаво-жълтеникави полипи с вид на пресечено мляко.

Какво е лечението?
Лечението е дълго и продължително. Системното лечение трябва да трае минимум 12 дни без прекъсване, за да не рецидивира инфекцията. Трябва да се лекуват и двамата партньори, най-често с локална терапия. При редки случаи се прибягва и до перорална терапия. Най-добрият ефект се постига с локално поставяне на свещички, които са с антимикотичен препарат.

В какво се изразява гъбичната инфекция при мъжете?
При мъжете тя минава някакси латентно и често пъти те нямат никакви оплаквания. Така да се каже, те са само носители на инфекцията, без да страдат много от нея. В редки случаи може да има лек сърбеж по лигавицата на Glans penis, може да има леко натрупване по кожата на пениса на ексфолирани епители, които са засегнати от гъбична инфекция. Но това е релативно по-открита част и там няма толкова гликоген, т.е.гъбичките не се задържат много.

Какви препарати препоръчвате в такъв случай при мъжете?
Същите, каквито и при жените, само че под формата на кремове. Канестен, Певарил, противогъбични препарати за лечение на кожна кандидоза, на кожна микоза. Един лекар дерматолог също може да назначи лечение на мъж. Правилото е, че когато жената има гъбична инфекция, дори без да се изследва мъжът, той подлежи на същата терапия със сходна продължителност.

Възможно ли е стресът и хроничната умора да предизвикат гъбична инфекция?
Гъбичките и вирусите „нападат” организма тогава, когато имунната му система е подтисната поради различни причини – заболявания, стрес и т.н. Неслучайно при бременните гъбичките са много по-чести – бременността подтиска имунната система.

Има ли жени, които са по-склонни от другите към вагинална кандидоза?
Това са жените, които имат хронично подтиснат имунитет, бременните, пациентките, които се лекуват с цитостатици или антибиотици. Антибиотиците унищожават голям брой бактерии, но на тяхно място се развиват гъбички. Затова, когато се предписва за по-дълго време антибиотик, той задължително трябва да се комбинира с антимикотично лечение.

Каква е профилактиката? Какво да избягваме?
Профилактиката е лична хигиена, избягване на големия стрес, избягване на промискуитета (защото по полов път също могат да бъдат внесени отвън гъбички и какъвто и да е имунитетът, той не може да се пребори с масивния им внос). Да не се използват често без причина антибиотици. При всяко отклонение партньорите веднага да се обръщат към лекар. Да се избягва ползването на обществени басейни.