Дискретен десен и свободна кройка

Мария Йоксимович

Както героинята от филма „Дневникът на Бриджит Джоунс“ не е особено сигурна какво трябва да облече, за да прикрие излишните килограми, и носи прекалено къси и впити поли и прозрачни блузи, така и много жени в желанието си да изглеждат добре правят модни гафове. А правилата за елегантен вид са много лесни и се свеждат до правилен избор на кройка, материал, десен, дължина и цвят.

Днес преобладава мнението, че женската красота не се отъждествява с килограмите и обиколката на талията и ханша, а е много повече от това. Тенденцията, наречена „mermaid thighs“, дори фаворизира несъвършените дами с пищни бедра и ги приема като русалките на новото време. Въпреки това е факт, че мастните натрупвания са невинаги пропорционално разпределени по тялото и че след внимателен подбор на дрехи, критичните зони не са така забележими.

Най-напред изберете оформящо долно бельо, от което излишните килограми да не „изскачат“. И нашите баби носели корсети и сутиени, за да изглеждат по-добре. Филмовата героиня Бриджит Джоунс от комедията също бере грижи за бельото. Ролята изпълнява актрисата Рене Зелуегър, която трябвало да напълнее с цели двадесет килограма. „Дневно ядях по шест пици плюс сладкиши и фъстъчено масло и спрях да правя упражнения“ – обяснявала тя своята трансформация за ролята на популярната филмова героиня.

И както Бриджит Джоунс не е сигурна в това какво трябва да облече, за да изглежда добре, така и много жени и момичета в реалния живот имат този проблем. Ето няколко съвета как с правилния избор на дрехи да се чувствате добре в кожата си, дори когато теглото ви не е идеално.

Широк ханш: По модните дефилета вече не се разхождат само кльощави манекенки, а и т.нар. „плюс сайз“ красавици като Ашли Греъм, Искра Лорънс и Робин Лайвли. Моделите с пищни гърди и ханш са новото предизвикателство на стилисти и дизайнери, които съветват на какво да се акцентира и какво да се прикрие. Дори натрупванията по талията и бедрата, които англичаните така симпатично наричат „muffin top“ могат да се скрият с подходящи дрехи.

По правило трябва да избягвате панталоните с ниска талия, защото визуално скъсяват краката и разширяват таза. Панталоните с висока талия покриват излишните килограми по корема и ханша, издължават фигурата и ѝ придават още по-женствен вид. Същото важи и за полите. Високата талия, средната дължина, лежерно падаща и следваща линията на тялото пола без плисета по талията и ханша ще придадат съразмерен вид и елегантност.

Пищен бюст: Много от дамите с повечко килограми и голям бюст избягват да носят пуловери, сигурни, че те ги разширят допълнително. Но тънкият пуловер с шал – яка привнася доза изтънченост, издължава врата и фигурата. Освен това, дрехите с асиметрична кройка (пуловерите с по-дълга задна част, жилетките със заострени отпред краища) несъмнено създават добър силует. Избягвайте късите и тесни пуловери (защото пресичат фигурата визуално), както и тези с ярки шарки и изберете такива с дискретна и вертикална плетка.

Същото важи и за блузите и туниките. Подходящи са моделите с права кройка, тези с прихлупване, които покриват ханша, с V-образно деколте и вертикални райета. Неуместни са впитите ризи и туники, защото очертаващите се под дрехите форми не изглеждат добре.

Сутиенът никога не се избира на око. Измерва се обиколката на гръдния кош, търпеливо се пробват различни по големина чашки, докато не се намери правилният размер, който нито стяга, нито е широк.

Пълни ръце: Този недостатък може да бъде успешно прикрит и когато носите официални тоалети. Подходящи са роклите в семпъл десен със свободно падащи или дантелени ръкави, защото акцентът пада върху деколтето. Избягвайте презрамките, широките и буфан ръкави, както и тези, които са прекалено къси и откриват повече отколкото покриват. Изберете тоалет с дълги или три – четвърти ръкави, с изчистени шарки и убити цветове.

Вариране на килограмите и типове телосложение: Ако теглото ви варира, например през лятото сте по-слаби, отколкото през зимата, в гардероба ви винаги трябва да има облекло с размери за всеки случай. Никога не пробвайте да влезете в по-малък номер. По правило, ако отслабвате или напълнявате с около пет килограма, трябва да смените не само дрехите, но и сутиена.

Въпреки всичко факт е, че нашето телосложение остава едно и също, защото то е предопределено от структурата на скелета. Няма диета или упражнения, които да променят крушовидната форма на тялото, тази – тип „пясъчен часовник“, „ябълка“ или „правоъгълник“. Така например, излишните килограми при жените с крушовидна форма се натрупват по ханша, задните части и бедрата, докато при тези с телосложение, наподобяващо формата на ябълка – около стомаха и в горните части на тялото (големи гърди, широки врат и рамене). Въпреки че не всяка от нас има фигура тип „пясъчен часовник“ с изваяна талия, смятана за женски идеал или тип „правоъгълник“ (права фигура без много заоблени части, когато малкото наддадени килограми не се забелязват, защото са равномерно разположени), е важно да знаем какъв тип фигура имаме, след което да приложим съответните модни съвети, които да прикрият недостатъците и да акцентират върху предимствата.

Жените с крушовидна форма трябва да насочат фокуса върху лицето, врата и гърдите, да избягват минижупите, шарените и светли панталони, докато тип „ябълка“ да подчертаят краката и таза и да изберат права рокля с А-силует малко над коляното. При това не забравяйте за личния си стил и го съчетайте с цвета на тена и косата, а от модните тенденции, които идват и си отиват, изберете онова, което подхожда както на фигурата ви, така и на личността ви.

Модни трикове
Ако имате излишни килограми, това не означава, че винаги трябва да носите черно. Подходящи са и тъмночервено, синьо, зелено и кафяво. Избягвайте лъскавите материи или ги ползвайте като детайл (яка, маншети, украсителни шевове).

Тези, които мислят, че с по-големи размери дрехи изглеждат по-слаби, грешат. Облеклото трябва да бъде по мярка и да следва линията на тялото.

Ако имате закръглени форми, не означава, че трябва да спрете да носите колани, а че не трябва да ги слагате точно на талията. Коланът поставен малко под гърдите може да оформи добре фигурата. Късите якета скъсяват, а дългите издължават фигурата, особено ако са леко вталени.

Препоръчват се правите панталони. Жените с крушовидна фигура би трябвало да избягват прекалено тесните и широки панталони, тези с плисета на талията или с прекалено малки или големи джобове.

Тясната пола – тип молив издължава. Прекалено късите (до средата на бедрата) или дълги (до средата на прасеца) поли създават лош визуален ефект.

Нежните обици и огърлица, която виси свободно, привличат вниманието и придават елегантен вид.