План, мотивация, търпение и упоритост

Мариана Брашич, специален педагог, съветник и психотерапевт по психодинамична интегративна психотерапия (О.Л.И. метод)

Въпреки че може да взимаме решения и да си поставяме цели всеки ден, обикновено оставяме това за началото на годината, защото новата година се асоциира с ново начало, с убеждението, че имаме цели 365 дни да постигнем желанията си.

Милиони хора по света обобщават това, което са постигнали или са пропуснали да направят през изминалата година с желание да се впуснат в изготвянето на планове за бъдещето и нови цели. С много ентусиазъм се пристъпва към съставянето на списък с желания, които би трябвало да се постигнат през новата година, за да бъде тя по-успешна от предишната.

Всеки от нас има много желания по отношение на работата, здравето, емоционалния, семейния и социалния живот. В някои сфери сме по-добри, а в други не толкова. Спрямо успеха, който вече сме постигнали, имаме желания, които се стремим да реализираме. За да ги осъществим, трябва да ги превърнем в реални цели, а целите – в реални планове и стратегии…

Определянето и реализацията на целите ще ни доведе по-близо до успеха, тоест желанията ни ще се осъществят. Целият този процес не е лесна задача. Това включва формулиране на целта, анализ, планиране и изграждане на стратегия за постигането ѝ. Реализацията подразбира определени действия, но и постоянна мотивация те да бъдат извършвани. За да ви улесним, ще ви посочим няколко стъпки, които могат да ви доведат до успеха.

1-ва стъпка: Дефинирайте реално и ясно желание

Преди да пристъпите към съставянето на списък с целите за новата година, започнете с желанията си. Ако знаем какво точно искаме, ще ни бъде по-лесно да разберем по кой път да тръгнем. Често се случва човек да не знае какво точно иска. Има нужда да се чувства по-преуспял или удовлетворен, но няма ясна представа какво точно значи това за него. Липсата на яснота води до това човек да се старае, да изразходва сили и средства за нещо, за което мисли, че може да го доведе до успеха. Той „върви“ към изпълнението на своите желания по неясен и неопределен път.

Напишете какво ще ви направи щастливи и удовлетворени. Дали това е промяна във взаимоотношенията с околните, промяна на работата, или отслабване, или нещо друго? Конкретизирайте своите желания под формата на определени неща или ситуации. Не сравнявайте стремежите си с тези на другите и ги прецизирайте въз основа на личните си потребности. Едва когато сте сигурни какво искате, може да преминете към следващата стъпка, а това е да формулирате и разработите целите, които ще ви помогнат да постигнете желанията си.

2-ра стъпка: Формулиране и разработка на целите

Определянето на целите е още по-важна стъпка за осъществяването на желанията. Понякога желанието може да включва повече цели, а понякога самото желание е цел. Целта е крайната точка, към която се стремите, за да осъществите желанието си. Насочвате силите и ресурсите си към нея. Целта дава отговор на въпросите „какво трябва да направя, за да получа, онова, което искам“ и – „къде греша, че се отдалечавам все повече от желанието си“. Целта обхваща пътя и границите, към които трябва да се придържате, за да постигнете желанието. Затова се постарайте да ги определите реално и конкретно. Ето на какво трябва да обърнете внимание, когато си поставяте цели и ги разработвате:

  • Целта трябва да бъде точно и ясно поставена (напр. да завърша втората година от следването си).
  • Помислете какви са начините да постигнете целта, т.е. какво трябва да направите, за да успеете (напр. да положа изпитите, да издържа колоквиумите и др.).
  • Помислете кои от уменията, които са ви необходими, за да осъществите целта, притежавате и дали трябва да придобиете нови (напр. уча бързо, старателен съм, редовно посещавам лекциите или трябва да организирам времето за учене по-добре).
  • Ако мислите, че някои умения ще са ви по-полезни, а не сте ги развили достатъчно добре, разработете конкретни стратегии как да ги подобрите (напр. тъй като не разбирам материала добре, трябва да ходя на консултации) и в какъв срок (напр. през следващия месец ще ходя на частни уроци, за да разбера по-добре онова, което трябва да науча за изпита).
  • Определете времето, което ви е нужно както за осъществяването на целта така и за всяка дейност, която ви води до нея (дневно, седмично, месечно, годишно).
  • Помислете си за хората, които могат да ви помогнат да реализирате целта (напр. колегите ще ми дадат лекции, родителите ми ще ми помогнат финансово; преподавателят ще ми помогне на консултация).
  • Опитайте се да предвидите, какви евентуални пречки могат да се появят и как ще се справите с тях. Помислете дали някой ще ви помогне при преодоляването им или ще трябва да се справите с тях сами, как те могат да повлияят на мотивацията ви и какво ще предприемете, за да не се откажете.
  • Поставете си ясни параметри, които да ви насочват дали сте на прав път към постигането на целта (сигнали, които могат да бъдат, например – похвала от другите, че сте развили добре някакви умения и други).

Може да пристъпите към реализацията на целите едва, когато изработите план и стратегия. Сега ви е ясно, че постигането на целите не е на принципа „само да вкарам топката в коша“. Нужни са време и сериозно отношение. И най-важното – нужна е мотивация и воля за действие. Ако сте дефинирали целта ясно, разработили сте я, като сте определили какви задачи и дейности се очакват от вас, шансовете волята ви да се изпари, ще намалеят значително.

3-та стъпка: Поощрявайте волята си през цялата година

Мислете позитивно за целта, но и за своите умения и дейности. Гледайте на грешките като на показател, че трябва да се трудите с желание, но и като предупреждение, че това, което правите трябва да се промени и пригоди към целта. За да сте постоянно мотивирани и активни, трябва да вкусите и от успеха. Радвайте се на реализацията на всяка малка цел. Целите могат да се променят – не са същите в началото и в края на годината. Затова се насладете на всяка успешно постигната цел. Измислете си някаква награда – тя може да бъде само символично празненство на моментния успех. Вие не сте машина, която може да работи по план и програма 365 дни. Направете кратка пауза, дайте си време за почивка, но не се отказвате. Гледайте на почивката като на прилив на нова енергия за постигане на успех. Посветете се и на други занимания, такива, които ще ви забавляват и отпускат през времето, предназначено за почивка. Спазвайте това време. Решението, което сте взели, включва желание, така че всяко отлагане на действията е неотговорно поведение спрямо вас самите и вашето желание. Бъдете отговорни не към целта, а спрямо себе си. Пробвайте да си поставите ясни критерии, че сте на прав път. Какви коментари бихте искали да чуете и как ще се чувствате, както и какви възможности ви се предоставят с осъществяването на желанието.

Никой не е успял, без да се е потрудил преди това. Бъдете търпеливи и упорити и новогодишните ви желания със сигурност ще се сбъднат.