Милица Алексич

Чрез подобряване на циркулацията и регенерирането на външните й клетки кожата на лицето става по-свежа, а мускулите й – по-гъвкави и здрави, по-малките бръчки ще се изгубят, а по-дълбоките ще се смекчат.

С напредването на годините кожата ни губи влагата, гъвкавостта, мекотата и блясъка си, но този неизбежен процес може да се забави, а лицето да се подмлади чрез комбинирано прилагане на природни третмани и процедури като пилинг, маска за затягане на лицето, масаж и гимнастика, използване на хранителни препарати, хидратация и приемане на витамини и минерали.

Почистване на лицето: Хидролатът на лавандулата, розовата вода и другите природни средства са полезни за почистването на лицето сутрин и вечер. Препоръчва се миене без използване на сапун. Лицето се чисти и ,,отвътре”, като всяка сутрин и вечер се пие по чаша хладка вода.

Пилинг: Царевичното брашно, козметичните трици и смленият овес, смесени с малко йогурт или зехтин, чистят и откланят мъртвите клетки от повърхността на кожата, придават й свежест и възвръщат нейния блясък. След пилинга кожата на лицето по-лесно попива влагата и се възстановява, с което процесът на остаряване се забавя.

Маска за затягане: Добре е, ако веднъж седмично нанесете върху лицето си маска за затягане на кожата, държите я 15 минути и след това я измиете с хладка вода. Природните маски за затягане на лицето могат да се приготвят от хлебна мая и мляко, мед и лимонов сок, белтък или сметана с малко пресен сок от зеленчуци.

Масаж на лицето: Лицето трябва да се масажира нежно, с кръгови движения. По този начин се стимулират лицевите мускули и се ускорява циркулацията. Върху чистото лице се нанася малко бадемово масло, леко се потупва с върховете на пръстите и се правят кръгови движения. Лекият масаж подобрява циркулацията и освежава, а може да се прави по няколко пъти на ден.

Гимнастика на лицето:  Фациалната гимнастика е един от най-добрите лифтинги, чрез които кожата се тонизира, става здрава и свежа. Знаем, че на лицето и на врата ни има 57 мускула, но във всекидневния си живот използваме само една малка част от тях. Гимнастиката на лицето представлява всъщност множество движения и гримаси, с които активираме всички лицеви и вратни мускули. Може да се упражняваме навсякъде и е много забавно. За постигането на видими резултати трябва да се упражняваме няколко месеца. Упражненията включват закръгляне на устните и изтеглянето им напред, затягането им през зъбите, максимално повдигане на веждите, стискане на очите, затягане и отпускане на челото, надуване на бузите и др.