Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Как да опазим очите от UV лъчите?

BETTY - Как да опазим очите от UV лъчите?
Текст: д-р Евелин Персенска, офталмолог в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“
10.06.23
BETTY брой 109

Лятото е празник, но не и за очите ни. Как UV лъчите поразяват зрението? Пациентите с кои очни заболявания трябва да са особено внимателни, когато слънцето е най-силно? И как да изберем слънчеви очила, които наистина да ни защитават? Разговаряме с офталмолога д-р Евелин Персенска, която е част от екипа на Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Александровска“ в София.

„Слънцето – жизнено важно за нашата планета и всички организми, е полезно за нас, но има и своите вредни влияния. Радиацията най-вече – късовълновите виолетови лъчи проникват в тъканите в дълбочина и увреждат ДНК в клетките“, признава д-р Евелин Персенска. UV лъчите се делят на А, В и С вълни. „UVC са най-увреждащите, но за щастие по-голямата част от тях се поглъщат от озоновия слой в атмосферата. UVB поразяват повърхностните слоеве на кожата и очите, те са с по-силно действие, но не проникват в голяма дълбочина.

UVA представляват повече от 90% от UV лъчите, проникват по-дълбоко в тъканите и са един от основните рискови фактори за развитие на злокачествени новообразувания на клепачи, конюнктива, увея. Те се развиват постепенно, в началото могат да са малки и безсимптомни, но продължителното излагане на слънце води до злокачествената им трансформация при генетично предразположени индивиди“, предупреждава офталмологът от „Александровска“.

И облаците не помагат

Д-р Персенска напомня, че очите и кожата на лицето са постоянно изложени на въздействията на околната среда и изискват грижи и защита не само през лятото. „Слънцето излъчва UV радиация дори и в привидно облачно време. Важно е и количеството отразени лъчи, които са особено много в заснежени планински райони и водни басейни“, изтъква специалистката по очни болести. Ето защо трябва да сме много внимателни лятото на плажа и през зимата на ски.

Внимание, катаракта!

Как слънцето може да увреди зрението? „Социално значими очни заболявания като катаракта (т.нар. перде) и макулна дегенерация са доказано по-често срещани при хора, продължително излагащи се на лъчение без подходяща защита. Катарактата представлява помътняване на естествената човешка леща. При раждането тя нормално е прозрачна, но поглъща част от лъчите и става по-жълта с годините. В известна степен лещата при възрастни действа като жълт филтър срещу вредното лъчение, докато при деца UV лъчите проникват по-дълбоко и увреждат в по-голяма степен тъканите“, обръща внимание офталмологът.

Макулата страда

„Макулната дегенерация, свързана с възрастта, е една от най-честите причини за трайно намалено зрение при възрастни хора от европейски произход. Макулата е част от ретината, с която се осъществява централното най-ясно зрение. Редица генетични фактори и такива от външната среда – сред които и продължително излагане на слънце – са рискови за развитие на дегенеративни промени в макулата след 50-годишна възраст“, алармира д-р Персенска.

Зеленооките са „на мушка“

Не е мит – хората със светли очи са особено уязвими на слънце поради наличието на по-малко количество пигменти, които поглъщат част от UV радиацията и имат защитна функция. „При тях са по-чести и конюнктивити, и кератити – реакция към дразненето от лъчите. Пациенти с хронични очни заболявания като сухо око, са много по-чувствителни на вредни лъчения“, отбелязва специалистът от „Александровска“.

За кого е задължителна шапката?

„Основен фактор за възникването на дегенеративни заболявания на конюнктивата е продължителното стоене на открито. Пингвекулата например представлява жълтеникаво образувание на конюнктивата, което периодично се зачервява и води до дискомфорт и дразнене.

Птеригиумът (външно перде) пък се среща най-често при хора, работещи на открито, и представлява разрастване на конюнктивата в назалната половина, което преминава върху роговицата, може да достигне зеницата и да доведе до нарушаване на зрението“, разкрива д-р Персенска. Затова и подчертава – пациентите с хронични заболявания на предната очна повърхност трябва да използват ежедневно защитни кремове, изкуствени сълзи, очила и шапки.

„Снежна слепота“ – що е то?

Фотоконюнктивит и фотокератит – това са едни от най-често срещаните проблеми, провокирани от слънцето през лятото. „Те са по-често срещани при деца и при хора със светли очи. Проявяват се след продължителен престой на открито, например след дълъг ден на плаж или ски, често се наричат ,,снежна слепота“, обяснява офталмологът. В най-леките си форми протичат с дразнене, сърбеж и  сълзене, които могат да преминат спонтанно за няколко дни или с прилагане на изкуствени сълзи и студени компреси за облекчаване на симптомите.

„В по-тежките случаи се наблюдават също силно зачервяване и подуване на очите и болка. Тогава е необходима консултация с офталмолог и назначаване на подходяща терапия. Използват се локално антихистаминови препарати или стероидсъдържащи очни капки под контрола на очен лекар“, допълва д-р Персенска.

Качествените очила – как да ги познаем

И тук идва логичният въпрос – ако слънчевите очила са „здраве за очите“, то как да ги изберем? „Често се влияем от външния вид и от това как ни стоят. Рядко се срещат слънчеви очила без никаква UV защита, но винаги е препоръчително да се закупят от лицензиран търговец, особено когато ще се използват от деца“, подчертава офталмологът. Стъклата се разделят най-често в 5 категории – в зависимост от степента на защита, като клас 0 е минималната.

Невинаги по-тъмният цвят на стъклата означава, че ще ни бранят по-добре от по-светлите. „Качествените очила имат сертификат с упоменати процент на защита (например 75%-100%) или етикет UV400, което означава „защита от UVA и UVB лъчи с дължина на вълната до 400 nm“, разяснява д-р Персенска.

Тъмни стъкла без защита са опасни

„Често слънчевите очила от нелицензирани търговци са без етикети или с фалшиви такива. Много тъмни стъкла без UV защита са опасни, тъй като тъмното стъкло води до разширяване на зениците и пропускане на по-голямо количество вредни лъчения в ретината“, предупреждава очният лекар. „В ежедневието се използват главно клас 2 или 3, те са подходящи за европейския климат, предпазват в голяма степен и от отразените лъчи.

Клас 4 стъкла се препоръчват за силно UV лъчение в планини/пустини, при практикуване на спорт като ски/сърф, където не само слънчевата светлина е силна, но има и повече отразени лъчи от околната среда – вода/пясък/сняг. В някои страни обаче клас 4 слънчеви очила са забранени за шофиране“, отбелязва д-р Евелин Персенска.

Децата – задължително с шапка на плажа

Как да се грижим за очите на най-малките под жаркото слънце?
„При децата обикновено очните среди са по-прозрачни, зениците са по-широки и все още не са развити напълно зеничните реакции на светлина, ирисът и увеята имат по-малко пигменти. Всичко това води до по-лесно увреждане на очите от UV радиация“, не крие д-р Евелин Персенска. „При децата са много по-чести фотокератитите и фотоконюнктивитите, които протичат със сълзене, често мигане, зачервяване, дразнене и намалено зрение. Носенето на защитни очила  се препоръчва от най-ранна възраст, въпреки че понякога задържането им на главата е трудна задача. За най-малките на плажа е задължително и носенето на шапка с козирка, слънцезащитни кремове с висок фактор на защита и повече време игра под сянката на чадъра“, категорична е офталможката от „Александровска“.

cross