маг. фарм. Душан Голич

Статистиката сочи, че без оглед на възрастта и пола, почти всеки от нас усеща симптомите на настинката поне веднъж през студените месеци. Възрастните настиват два-три пъти годишно, а децата под шест години и до шест пъти. Настинките се появят по-често през зимата, тъй като студеният въздух намалява защитните механизми, отговорни за прочистване на горните дихателни пътища, така че вирусите достигат по-лесно до клетките на лигавицата.

Първоначално настинката е вирусна инфекция и не трябва да се взимат антибиотици, защото те могат да нанесат повече вреди, отколкото ползи. Лечението е симптоматично, а в зависимост от оплакванията, трябва да се посъветваме с фармацевт, кой препарат е безопасен и подходящ.

Хремата е вследствие на възпаление и набъбване на носната лигавица и обикновено е първият симптом на простуда. Препаратите, които съдържат т.нар. вазоконстриктори са ефикасно средство срещу настинка и хрема. Обикновено са под формата на капки или назални спрейове. Действат моментално и ефикасно облекчават дишането. Препоръчително е да се ползват в продължение на пет до седем дни. По-дълготрайната им употреба може да предизвика резистентност на лигавицата към медикамента като заболяването може да прерасне в хронично.

Освен това подуването на носната лигавица може да стимулира отделяне и натрупване на секрет в синусите, което да предизвика възпалението им. За да се избегне това, се препоръчват препарати на базата на морска сол. Дали разтворът ще е чист или ще е комбинация от етерични масла, постоянните промивки на носната кухина с подобни препарати са се доказали като надеждно средство за предотвратяване на усложнения.

Болката в гърлото е симптом вследствие на предизвиканото от студения въздух дразнене на лигавицата на гърлото. При болно гърло успешно помагат медикаменти под формата на таблетки за смучене, които се разтварят в устата, покриват лигавицата, прочистват я, облекчават болката и я регенерират. Има и спрейове на билкова основа (прополис, ехинацея), които, освен че имат локално болкоуспокояващо действие, са и имуностимулатори.

Кашлицата е чест спътник на възпаленото гърло. При суха кашлица се препоръчват сиропи на билкова основа от лечебна ружа и горски слез, исландски лишей или живовляк, както и лекарства, успокояващи дразнението. За облекчаване на изкашлянето при продуктивна кашлица помагат продукти с екстракти от бръшлян, иглика, както и медикаменти, които успешно втечняват секретите в дихателните пътища.

Болките в крайниците и главата са предшествани от отпадналост и обща слабост, а с времето могат да станат по-интензивни. Лечението (след задължителна консултация с Вашия лекар или фармацевт) може да включва медикаменти от групата на нестероидните противовъзпалителни като ацетилсалицилова киселина, парацетамол или ибупрофен. Те се срещат под различни форми и са пригодени за всяка възраст. Могат да се намерят във вид на капсули, таблетки или сашета, които се разтварят във вода. Разработени са така, че да почувстваме подобрение още след първия прием.