Текст: Ели Хорозова, www.celeber.net

В последните години в козметичния бранш се случи истинска революция. Новото е, че в случая водещи са не технологиите, а осъзнатостта на потребителите, които с избора си налагат и изискват екологично чисто производство. Днес новата култура принуждава производители и клиенти да се съобразят и ограмотят с изискванията на времето.

Грамотният потребител налага безопасна козметика. Стандартът за качествена козметика е без нефтени деривати и консерванти, с достатъчно съдържание на биологично активни компоненти. За най-вредни и недопустими в биокозметиката са обявени парабените – синтетични химически съединения, масово използвани като консерванти, не просто в боите за обувки и в миещите средства за бита, а най-вече в храни, лекарства и всекидневната козметика за малки и големи.

Без парабени
Проблемът е, че тези химикали (Methylparaben, Etyhlparaben, Propylparaben, Butylparaben и техните производни Phenyl, Izobutyl и Izopropylparaben) имат естрогеноподобно действие, натрупват се в организма и природата, и оказват негативно влияние върху хормоналната система на човека и екосистемите. Загрижените млади жени знаят, че парабените попадат дори в зародиша. Еколозите с тъга съобщават, че с тяхна помощ човекът унищожава редица видове на земята. Заклеймени като вредни, производителите заобикалят зоркия ни поглед с подмяна на имената им. Могат да се срещнат като Parahydroxybenzoat, PHB, Oxybenzoat, Propagin, Metagin…Опасни са най-вече за бременните и плода, за децата и юношите в пубертета и раково болните. ЕС вече има директиви за ограничаването им, но парабените са истински забранени само в Дания, и то в детските серии.

Синтетични вещества
Коварното е, че дори да сме избрали средства за лична грижа и хигиена без парабени, има още редица опасни синтетични вещества: натриев лаурил сулфат, натриев лаурет сулфат, синтетични мускусни аромати, минерални масла, които не се метаболизират от черния дроб, а остават в тялото и продължават да се натрупват в нас капка по капка.

Човек може да мисли като производителите, че опасните химикали са в минимални количества. Но да си дадем сметка: всеки от нас, всеки ден, ползва десетки козметични продукти. Смятайте: едно къпане с шампоан ни черпи с 12-13 г, от душгела тялото поема 14-15 г, с червилото – поне 0,03 г, ако кремът ви за лице ги съдържа – към 2-3 г, добавете пудри, сапуни, дезодоранти, лосиони, лак и спрей за коса, крем за ръце и тяло, парфюми, стайни аромати, оцветители в храната, препарата за миене на съдове, гримове…Не забравяйте и пастата за зъби! Неприятно, нали?

Знакът за контрол
В професионалните среди знаят, че отговорната и безопасна козметика се разпознава само и единствено по знака за контрол от независима сертифицираща организация, а не по твърденията за био и органик на етикета! Или, за да бъде една козметика наистина био, натурална, органик или „зелена“, се гарантира не от ярките надписи, а от сертификата, издаден от независим контролиращ орган. Например, първата в света, специално създадена система за контрол, оценка и регистрация на натурални съставки и продукти BDIH е синоним на авторитетен строг немски стандарт, и гарантира 110 марки с над 3 800 продукта от Европа, САЩ, Нова Зеландия. Условието на института е най-малко 70% от продуктите на една марка да бъдат сертифицирани преди първият продукт да получи правото да носи така търсения знак на BDIH.

Разрешените съставки
Те са близо 690 на брой, избрани измежду повече от 20 000 съставки – 100% натурални, използвани в козметиката. Растителните суровини във всички възможни случаи са от контролирано биологично земеделие или диворастящи. Не се допускат синтетични оцветители и аромати; етоксилирани суровини (обработени с ethylene oxide); силикон, парафин и други петролни продукти; ГМО; радиоактивно облъчване. При преработката на суровините се използват естествени процеси и машини и с минимален брой манипулации. Допуска се ограничена употреба на компоненти, получени чрез хидролиза, хидрогеназа, естерификация или друг процес от естествени суровини като мазнини, масла и восъци, лецитин, монозахариди, олигозахариди и полизахариди, протеини и липопротеини. С мисъл за опазване на околната среда и трайно подобряване условията на труд в по-бедните страни с органично производство, се налага практиката за използване на суровини чрез справедлива търговия (fair trade).

ТОВА НЕ БИВА ДА ПРИСЪСТВА ВЪВ ВАШАТА КОЗМЕТИКА:

 • Синтетични токсични химикали и аромати, разтворители, оцветители, неорганични масла и нефтопродукти, генетично модифицирани, облъчени съставки;
 • Вторични нефтопродукти и опасни разтворители;
 • Минерално масло;
 • Натриев лаурил сулфат;
 • Консерванти: метил, етил, бутил, изобутил парабени;
 • Талк;
 • Ланолин;
 • Изкуствени ароматизатори;
 • Полиетилен гликол;
 • Фенол;
 • Амарант;
 • Алуминиеви соли.