Необходим на човешкия организъм

маг. фарм. Душан Голич

Съвременната медицина предлага хранителните добавки като помощно средство при медикаментозна терапия. Ползата от тях е неоспорима, независимо от произхода им – минерален или органичен. Те, обаче, не трябва да се ползват като заместител на разнообразното хранене. Освен това, придържането към препоръчителните дози е много важно – прекомерният или недостатъчният им прием може да предизвика нежелан ефект.

Какво е йод и как трябва да се приема
Йодът е минерал, който в природата рядко се среща в чисто състояние. Той е необходим за правилното функциониране на човешкия организъм или по-точно за синтезирането на съединението тироксин от щитовидната жлеза. Това е хормон, който регулира редица метаболитни процеси. Производството на енергия, поддържането на телесната температура, дишането, ритъма на сърцето, мускулния тонус и обмяната на вещества в тъканите – това са само част от жизнените дейности, за които тироксинът съдейства.

Организмът ни не произвежда самостоятелно йод, а го набавя само чрез храната. Повечето естествени суровини, обаче, го съдържат в недостатъчни количества. За да може да се осигури така жизненоважният дневен прием на йод, някои продукти биват специално обогатени. Такава е например готварската сол. Трябва да се вземе под внимание, че йодираната сол не задържа полезните си свойства след изтичането на срока ѝ на годност. След това тя губи голяма част от концентрацията на йод и употребата ѝ не е препоръчителна. Йод се съдържа в морските дарове, водораслите, орехите, соята, фасула, белия лук, спанака и в малки количества – в млякото. Ежеседмичната консумация на морска риба до голяма степен повишава количеството на този минерал в организма.

Йоден дефицит
При недостатъчен прием на йод, щитовидната жлеза започва да работи по-бързо, което може да доведе до хипертрофията (уголемяването) ѝ, наречена още гуша (хипертиреоидизъм). Йодният дефицит влияе неблагоприятно на репродуктивността при жените и увеличава риска от развитието на автоимунни болести на щитовидната жлеза. Ниските му нива по време на бременност могат да доведат до повишаване на кръвното налягане на бъдещата родилка. Трябва да се вземе под внимание и че йодът играе важна роля за развитието на нервната система при бебетата. Ако не се вземат навременни мерки е възможно дефицитът му в организма на майката да доведе до когнитивен дефицит при детето.

Хранителните добавки с йод са препоръчителни, защото ежедневното меню невинаги включва необходимото количество. Тези препарати са подходящи, както като профилактика срещу гуша, така и за хората с повишени функции на щитовидната жлеза. Йодът може да бъде съставна част от различни видове мултивитамини, предназначени за укрепването на нервната система, възстановяването на репродуктивните функции при жените или метаболизма на кожата. Терапията се определя от лекар или фармацевт и обикновено продължава три месеца. След това трябва да повторите консултацията със специалист, който да ви посъветва относно евентуалното ѝ продължение.

Дневен прием на йод
Ако е в съответствие с препоръчителните дневни дози, определени от Световната здравна организация, приемът на препарати на базата на йод е безопасен за децата, възрастните, бременните и кърмачките. Консултирайте се с вашия лекар или фармацевт – те ще ви препоръчат подходящата доза спрямо конкретното ви състояние и възраст. Хранителните добавки с йод не предизвикват сериозни нежелани ефекти. Въпреки това са възможни гадене и болки в стомаха, чувствителност на зъбите и венците, усещане на метален вкус в устата и диария.