Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

JAMBA - кариера за всички

Текст: Олга Георгиева
Снимки: JAMBA - Кариера за всички
08.06.22

В България има около 800 000 души с различна степен и вид увреждания, само 10% от тях работят. Причината голяма част от останалите 90% да са изключени от социалния живот и от пазара на труда не е, че не биха могли да се справят. Причините се коренят в липсата на съобразени с тях среда и качествено образование и в неприемането им докрай от обществото.

В България има около 800 000 души с различна степен и вид увреждания, само 10% от тях работят. Причината голяма част от останалите 90% да са изключени от социалния живот и от пазара на труда не е, че не биха могли да се справят. Причините се коренят в липсата на съобразени с тях среда и качествено образование и в неприемането им докрай от обществото.

Преди пет години екип от млади хора с различни професии и опит приема предизвикателството да подаде ръка на тези хора за обучението им и включването им в работна среда. Основана е фондация „Сошъл Фючър“ и е даден ход на тяхната кауза – JAMBA - Кариера за всички.

Защо JAMBA? „Търсихме звучно и запомнящо се име за нашата кауза и попаднахме на старолатински речник, който отбелязваше, че Jamba означава подкрепа“, споделя Йоана Колева, един от основателите на фондацията и неин председател. „Помагаме за квалификацията, професионалната реализация и приобщаването на хора с различни възможности. Но трябва също така да променим нагласата и мисленето, че има едно общество на хора без увреждания и съвсем друго – на тези със специални нужди и предизвикателства. Искаме да дадем пример за единно и свободомислещо общество и да провокираме повече хора да мислят извън кутията със стереотипи.“

Платформа

Първоначално е създадена онлайн платформа (www.jamba.bg) с обяви за работа за хора с различни възможности, но постепенно екипът я надгражда и започва да консултира и двете страни – търсещите работа и работодателите. Така JAMBA се превръща в специализирана HR агенция за хора с увреждания. Впоследствие създават обучителен модул за хората с различни възможности и безплатно им помагат да придобият нови умения или да повишават квалификацията си, за да са по-конкурентни на пазара на труда, който в момента е още по-свит.

„Помагаме на хората да развиват не само занаятчийски умения, като готварство и барманство, но и работа с различни софтуерни програми, включително програмиране“, разказва Йоана Колева.

Хъб на възможностите

Екипът на JAMBA осъзнава колко е важно средата, в която се обучават хората с увреждания, да е съобразена с техните нужди и след тригодишни усилия прави следващата важна стъпка – през октомври 2021 г. открива за тях модерно, достъпно, адаптирано и приветливо пространство в столичния квартал „Лозенец“. JAMBA – хъб на възможностите, е първият по рода си в Източна Европа кариерен център за хора с различни възможности.

Помещава се на 224 кв. м в общински имот, безвъзмездно предоставен от Столична община, Район Лозенец. „От една страна, в това пространство искаме да обучаваме хора с различни възможности, но от друга – да им помогнем да се чувстват напълно интегрирани и да се социализират, като се срещат с други хора. В нашия хъб те могат да идват да работят, да срещат приятели, да се обучават или просто да пият кафе. Към него има и социално кафене, в което работят прекрасни момичета“, добавя за новия хъб Йоана Колева.

„Това е място, на което има приобщаване и достъпност без значение дали си човек с „увреждане”, с ТЕЛК, без ТЕЛК или просто искаш да подкрепиш човек, приятел, кауза.“ Създаването на хъба затваря кръга от услуги, необходими за реализиране на дейности по обучение, вдъхновяване, овластяване, последваща кариерна реализация и активно включване в социалния и икономическия живот в България. Пространството разполага с обучителна зала, зала за социални събития – изложби, културни събития, филмови прожекции и др.

Капацитетът на центъра позволява обучението на над 350 души месечно, а основателите очакват над 5000 гости да посещават социалното кафене и събитията на месец.

Социално предприятие

Освен хъба на възможностите JAMBA стартира и друга нова дейност, която се оказва изключително успешна. Създават социално предприятие, което произвежда декоративни свещи, поръчвани най-често за подаръци на служителите в различни компании.

„Дори не предполагахме, но това начинание се оказа много успешно за нас. Получихме и сериозна подкрепа от бизнеса. Благодарни сме, че има бизнес партньори, които дори да не могат в момента да включат човек с различни възможности в екипа си, могат да ни подкрепят, като поръчат продукти от нас. Тази нова за нас дейност ни донесе ръст от 500-600%, и то в период на криза“, споделя Йоана Колева.

„Търсенето на продукти и услуги на т.нар. социални предприятия, в кото работят хора с различни възможности, е един от начините да им се помогне в професионален план. По този начин ще им се осигурят повече работа, доходи и мотивация и те ще бъдат по-добре интегрирани в обществото.“

Подкрепата на работодателите

Съветът на Йоана към работодателите: „Бих посъветвала представителите на бизнеса да пробват с назначаване на човек или хора с различни възможности. Понякога пробата може да е грешка. Невинаги от първия път можеш да попаднеш на правилния човек. Това важи както за служителите като цяло, така и за хората с различни възможности. Често обаче работодателите поставят под общ знаменател групата след неуспехи с назначаване на такъв тип хора.

Не бива да се страхуват също така от мита, че човек с увреждане не може да бъде освободен от работа. Малко по-трудно е, факт, но съвсем не е проблем да се случи. Освен това в рамките на изпитателния 6-месечен срок всеки работодател може да освободи служител, ако не се справя със задълженията си, без значение дали той е със специални нужди или не. За работодателите е важно и да бъдат гъвкави и готови да адаптират работната среда, ако това се наложи.

Бих препоръчала и да не се правят твърде много компромиси. Важно е да бъдеш емпатичен, да можеш да „влизаш в обувките“ на другия, но това не означава, че ако назначиш човек с различни възможности, трябва той винаги да се чувства привилегирован пред останалите. Важно е да не се стига до съжаление и прощаване на всички грешки.“

Подкрепете мисията на JAMBA чрез банков трансфер

Получател: Фондация Сошъл Фючър

„Интернешънъл Асет Банк“ АД

IBAN: BG55 IABG 8098 1000 4336 01

BIC: IABGBGSF

cross