Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Извинявай, но...

BETTY - Извинявай, но...
Текст: Антоанета Атанасова, системен фамилен психотерапевт
04.09.23
BETTY брой 112

Ние всички правим грешки. Тoгава защо е толкова трудно да признаем, че сме сбъркали, и да се извиним? Кое прави едно извинение добро и ефективно и кое - лошо? Защо на някои хора им е по-лесно да се извинят от други? Ако някой иска да ви се извини, но вие не сте готови да му простите, какво правите?

„Съжалявам, извинявай.“ Това са едни от най-простите и същевременно най-мощни думи, лекуващи взаимоотношения, успокояващи наранени чувства. Невинаги е лесно да се изрекат искрено. Повечето от нас са усещали, заседналото в гърлото извинение дори когато осъзнаваме колко много човекът, когото сме наранили, би искал да го чуе. Има хора, които могат да се извинят по начин, който възстановява и лекува. Има други, които използват думите „съжалявам“ и „извинявай“ просто ей така.

След кавга и преди прошка е ред на извинение. Но често това е трудно. Хората с ниско самочувствие са по-малко склонни да се извиняват за разлика от тези, които са сигурни в себе си и могат да признаят, че са сгрешили. Нарцисистите – егоцентрични, с прекалено грандиозна представа за себе си хора – не са склонни да се извинят. За някои извинението се преживява като признание, че са неадекватни, че има нещо сбъркано в тях, а не че са сгрешили.

Извинението невинаги е лесно, но е изключително важно за здравите междуличностни отношения. Ако сте наранили някого, независимо дали умишлено или неволно, помислете как може да излекувате страданието и да помогнете и на двете страни да продължите напред.

Кога извинението е добра идея?

Ако има нещо, с което дори неволно сте причинили болка на друг човек, е добре да се извините, защото това отваря възможност да се свържете отново с него. Извинението  ви позволява да обсъдите какви трябва да бъдат „правилата“ в бъдеще. Създаването на нови правила за връзката може да ви помогне да бъдете защитени от нараняване в бъдеще.

Ако искате извинението да се получи добре, то не трябва да звучи условно. Това означава да избягвате думи като „ако“ и „но“. Фрази като „Съжалявам, ако…“ или „Извинявай, но…“, използвани като част от извинение, карат получателя да  пренебрегне първата част от изречението и да се фокусира само върху негативното.  Щом присъства „но“, вие действате от позиция на отбрана. Всичко, което идва след „но“, отрича частта „съжалявам“ от това извинение, като на практика премахва всяка отговорност или израз на разкаяние. Неискреността може да причини повече вреда, отколкото никакво извинение.

За да можете да се извините искрено

Поемете отговорност за действията си. Признайте грешката си и въздействието, което е оказала върху другия човек. Кажете какво бихте могли да направите вместо това. Не можете да върнете обратно онова, което сте направили или казали, но можете да работите, за да оправите нещата в бъдеще. Искреното извинение е: признаване на неудобството, изразяване на съжаление и вина, поемане на отговорност.

Важно е да правите разлика между неискрено и искрено извинение. Искрено е „Съжалявам, не помислих“, „Сгреших и много съжалявам“ вместо неискреното: „Съжалявам, не помислих, но...“, „Сгреших, но и ти не си перфектен“. Неискреното извинение не включва разкаяние или съжаление. Фалшивото извинение може да доведе до негодувание и гняв, да ви накара да се почувствате неразбрани, обезсилени или манипулирани.

Как да отговорите на неискрено извинение?

- Кажете, че намирате извинението за неискрено и не виждате как това ще разреши нещата.

- Поставете граници - покажете, че няма да приемете определено поведение и нека е ясно какви са вашите очаквания.

- Не приемайте неискрено извинение - когато нещо ви притеснява, зависи от вас как искате да продължите напред.

А ако вие не сте готов да се извините?

Понякога извинението е рефлекс. Правим го, преди дори да сме го осъзнали. Ако не се чувствате готови да се извините искрено, спрете за момент, за да прецените за какво трябва да се извините и за какво – не. Може да кажете нещо като: „Благодаря, че ми каза. Имам нужда от малко време, за да помисля какво се случи“.

Искреното извинение възстановява доверието. То ви позволява да покажете, че не се гордеете с това, което сте направили, и няма да го повторите. Извинението възстановява достойнството на онези, които сте наранили.

„Съжалявам, извинявай“ са едни от най-мощните думи, с които може да се изгладят отношенията, независимо дали става въпрос за шега, която неволно е навредила, или за нещо наистина сериозно и тежко, което може да разруши една връзка. И накрая извинението установява правила за взаимоотношения. Когато сте нарушили правило за социално поведение – от пререждане на опашка до нарушаване на закона – отново установявате, че знаете какви са „правилата“ и сте съгласни, че те трябва да бъдат спазвани. Това кара другите да се чувстват сигурни, знаейки, че сте съгласни, че нараняващото поведение не е приемливо.

cross