Майда Щимац

Изтръпването може да бъде безобидно и безвредно, но ако се повтаря често, трябва да отидете на лекар, защото причината може да бъде и сериозно заболяване, като диабет, множествена склероза и инсулт

Мравучкане се усеща най-често в ръцете, а причината е в това, че от всички части на тялото пръстите имат най-много нервни окончания. Усещането за изтръпване възниква при стесняване на карпалните канали в областта на китката.

Ако се повтаря, изтръпването трябва да се приеме като алармен сигнал, или предупреждение, че е необходимо да отидете на лекар, на когото трябва да се опишат и евентуалните други съпътстващи симптоми, като болка, обрив, отпадналост, нарушения на речта, зрението и координацията.

Симптоми: Обикновено се започва най-напред с изтръпване на средния пръст, което обхваща и палеца и показалеца, най-често само през нощта. В напреднала фаза изтръпването обхваща и лакътя, а може да достигне и до рамото. Ако симптомите продължат по-дълго, може да се намали силата на ръката, нейните функционални възможности и усещането за допир и координация, да започнете да изпускате предмети, както и да не можете да хващате по-дребни неща. В тази фаза симптомът на изтръпване/мравучкане може да се усеща през целия ден, наред с горене и парене.

Причини: Изтръпване на ръцете може да се предизвика от системни заболявания като ревматоиден артрит или диабет, както и от дегенеративни промени на шийните прешлени. При пушачите по-често се среща мравучкане в ръцете. Те рискуват да се разболеят от изтръпване на ръцете.

Самолечение: Който страда от периодично мравучкане в ръцете, трябва да „щади“ китките си и да избягва дейности с повтарящи се движения на ръцете. Помагат и студените компреси, държане на болната ръка нощем върху възглавница и в повдигнато положение, упражняване на пръстите и китката с топка за запазване на силата. Все пак най-важното е да се отиде на лекар навреме, в началната фаза на заболяването, защото изтръпването показва, че тялото ни реагира на нещо и че нещо не е наред. Може да става дума за слабо кръвообращение, притискане на нервни окончания в областта на гръбнака, когато точната диагноза се определя чрез рентген, магнитен резонанс или друг диагностичен метод.

Диагноза: Когато лекарят установи една или повече причини за изтръпването, може да препоръча физиотерапия, масаж, лекарствено или хирургично лечение.

Витамини: Изтръпване в ръцете може да се причини и от дефицит на натрий, калций, калий и витамин B12.