пролетна умора или нещо по-сериозно

д-р Искра Трайкова
невролог и електромиографист,
Александровска болница

Идва пролетта, природата се подготвя за нов живот, а ние се чувстваме отпаднали, изтощени, без енергия, тонус и добро настроение. Свикнали сме да го отдаваме на „пролетната умора“ в края на дългата зима. Норма ли е чувството на отпадналост през пролетта? Как да разберем дали не е симптом на друго, по-сериозно заболяване? Как да си възвърнем енергията и желанието за живот?

Някои специалисти посочват като причина за пролетната умора не толкова недостига на витамини, колкото промяната в продължителността на деня и промените в климата в последно време. Други фактори са липсата на достатъчно слънчева светлина през зимата (което води до хиповитаминоза и по-специално до намаляване на нивото на витамин Д и на хормона на щастието – серотонин) и намалената физическа активност в студеното време. Възможно е обаче изтощението да се дължи на някое заболяване.

На кои сериозни заболявания може да се яви симптом липсата на енергия?
Умората може да е „придружаващ спътник“ на заболяванията на щитовидната жлеза, на миастения гравис, на миастенния синдром при различни други заболявания, на диабета и затлъстяването, да е признак на започваща вирусна инфекция, да насочва към хормонални проблеми.

Какви изследвания е необходимо да се направят, за да се уточнят причините?
Като начало е задължително да се направи пълна кръвна картина, към която да се включат допълнителни изследвания според клиничната картина, например хормони, антитела и др. Пак според оплакванията, може да се наложи ехографско изследване на щитовидна жлеза, яйчници и др. При съмнение за миастения или миастенен синдром е уместно да се направи електромиографско изследване (ЕМГ), евентуално скенер. При наличието и на други симптоми, насочващи към нарушение на кръвно-захарните нива, трябва да се направи обременяване с глюкоза, ниво на кръвна захар и гликиран хемоглобин и при променени стойности – електроневрография. За да се разграничи пролетната умора от депресия, уместно е да се направи консултация с психиатър. Има и други заболявания, които могат да дадат като симптом умората, например анемичен синдром и други заболявания на кръвта, бъбречни заболявания, сърдечносъдови заболявания, белодробни заболявания и т.н. Тъй като няма специфични диагностични тестове за доказване на пролетна умора, правилно е да бъдат назначени изследвания, чрез които да бъдат изключени органични заболявания.

Кои са симптомите на истинската пролетна умора?
Симптомите на пролетната умора не е задължително да се проявят през пролетта, понякога могат да започнат още през есента и да продължат през зимата и пролетта. Те включват уморяемост, депресия, епизоди на повишена плачливост, раздразнителност, нарушения в концентрацията, болки в различни части на тялото, нарушения на съня, загуба на либидото, намалено ниво на физическа активност, увеличаване на теглото.

В какво се състои лечението?
В случай че се докаже органично заболяване, лечението на симптомите е чрез повлияване на основното заболяване. Ако се касае за истинска пролетна умора, трябва да се взимат мултивитамини, да се обогати храната с плодове и зеленчуци, да има правилен режим на хранене и сън, да се приемат мини мум 1,5-2 л вода или други течности на ден. Необходимо е да се увеличи физическата активност на открито, дори и само под формата на разходки в парка. Могат да се използват някои природни продукти с доказан тонизиращ ефект като пчелно млечице, джинджифил, женшен, годжи бери, гуарана и др.

А когато пролетната умора е всъщност пролетна депресия?
Много често се оказва, че пролетната умора представлява лека депресия, която при някои хора се повтаря всяка година. Два пъти по-често засегнати от нея са жените. Уязвими са и хората без близки и семейство, от по-ниски социални слоеве, безработните, а също и представителите на някои професионални групи. Симптомите на пролетната депресия са чувството на отпадналост, безсилие, песимистично настроение, нарушен сън и апетит, ранно сутрешно събуждане. Пролетната депресия, както пролетната умора, може да е свързана с друго заболяване, при което също има недостиг на въздух, сърцебиене, лесна уморяемост, тежест в гърдите, изтръпване на крайниците и т.н. Когато чрез посочените по-горе изследвания се изключи органична увреда, уместно е да се направи консултация с психиатър. Както вече все повече става ясно, проблемите на психическото здраве водят до органични увреди.

Как да избегнем пролетната умора?
Прекараните през зимата инфекции отслабват имунната система на организма. За да я подкрепим през пролетта, необходимо е да приемаме витамини от групата А, Е, С и В6, както и минералите цинк, селен и желязо. Въпреки наддаването на тегло през зимата, добре е да се знае, че пролет та не е подходящ сезон за много нискокалорийни диети, защото те допълнително отслабват имунната ни система. За постигане на здравословно тегло можем да ограничим приема на мазнини и захари и да увеличим физическата активност, която става все по-приятна със затоплянето на времето.