Текст: Д-р Радислав Наков, дм
Клиничен център по гастроентерология; УМБАЛ „Царица Йоанна“-ИСУЛ
www.medicalnews.bg

Повечето пациенти, които имат оплаквания от коремна болка, дискомфорт, подуване, диарични изхождания или упорит запек, често търсят услугите на гастроентеролог с цел извършването на колоноскопия. Това изследване де факто е най-точното за диагностициране на проблеми, свързани с дебелото черво, но невинаги е нужно. Освен това колоноскопията често е неприятна за пациентите и изисква прием в болница.

Характерните оплаквания биха могли да се опишат със синдрома на раздразненото черво (СРЧ). Това е едно от най-честите функционални храносмилателни заболявания, засягащо между 5 и 15% от населението и е свързано най-вече със стреса в ежедневието ни и нарушен контрол на червата от страна на мозъка.

За поставянето на диагнозата има и по-безболезнен начин от колоноскопията – отговаряне на определени диагностични критерии, наречени Рим IV, и нормални стойности на един белтък в изпражненията – фекален калпротектин. В основата на Рим IV критериите е наличието на коремна болка поне веднъж седмично през последните 3 месеца, свързана с промяна във формата и/или честотата на изхожданията.

Фекалният калпротектин (ФКП) е белтък, който може да се изследва в рамките на до 30 мин в изпражненията и е изключително точен маркер за наличието на чревно възпаление. Отрицателните стойности на белтъка изключват наличието на възпалителни, автоимунни и дори онкологични заболявания на тънкото и дебелото черво. По този начин може да бъде спестена ненужна колоноскопия. Когато обаче стойностите на ФКП са повишени, извършването на ендоскопско изследване е задължително.

Когато даден пациент с чревни оплаквания има отрицателен ФКП и отговаря на Рим IV критериите, с 98% точност можем да поставим диагнозата СРЧ и да изключим някакво страшно чревно заболяване. По този начин се пестят много средства и ненужните колоноскопии може да бъдат избегнати. Важно е да се знае, че пациентите с чревни оплаквания е хубаво винаги да се консултират с гастроентеролог.

Ако искате да следите ежедневно повече медицински и здравни новини, написани от лекари, посетете: www.medicalnews.bg