Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Използването на лечебните растения има традиция в българия

Текст: Олга Георгиева
Снимки: Личен архив
05.07.22

„След няколкото вълни на пандемия и използването на антибиотици и други химиотерапевтици много хора, в това число и колеги, се обърнаха към природната медицина. Това не е тенденция само в България, а и в Западна Европа. Крайно време е да се върнем към природните богатства на нашата страна и да ги използваме по най-добрия начин в името на нашето здраве, без да противопоставяме народната природна медицина на традиционната.“

В този брой поканихме един млад лекар, създал билкова тинктура, подпомагаща функциите на дихателната, сърдечносъдовата и нервната система. Доц. Цонев е завършил Медицински университет–София през 2006 г.

Придобива две клинични специалности: по „Кардиология“  през 2013 г. и по „Ангиология и флебология“  през 2018 г. Притежава сертификат за експертно ниво по ехокардиография, доплерова съдова диагностика и интервенционална съдова медицина. От 2009 г. до 2013 г. д-р Цонев е главен асистент в Клиниката по кардиология към УМБАЛ „Александровска“ - София. След това работи и специализира „Ангиология“ в „Аджибадем Сити Клиник“ Сърдечносъдов център.

От 2019 г. работи като ангиолог и кардиолог в УМБАЛ „Александровска“, а от 2022 г. е началник отделение. Той е председател на Работна група по „Клапни заболявания“ към Дружество на кардиолозите в България от 2014 до момента, както и експосланик на Heart Imager of Tomorrow към European Society of Cardiovascular Imaging. Участвал е в много международни и национални научни проекти, автор е на над 75 научни публикации и на монография, отличен е с 5 научни награди.

Доц. Цонев, Вие сте кардиолог. Как се насочихте към природолечението?

Целият ми клиничен опит и квалификации са свързани с т.нар. традиционна класическа медицина. Изградил съм се като практик, но и като човек на науката, включително и преподавател. Това обаче не ме е накарало да отрека природолечението и за мен то винаги е било част от цялостния (холистичен) процес на лечение на моите пациенти. За мен съчетаването на традиционната с природната медицина е изключително важно.

Все повече хора предпочитат лечение с билки и натурални продукти, както и с хомеопатия. Какво е Вашето мнение за тази тенденция?

Трябва да се прави разлика между лечението с природни продукти и хомеопатията – коренно различни са. Познаването на лечебните растения и умелото им съчетаване и използване има огромна традиция в България.

Как избрахте комбинацията от билки, които включихте в създадената от Вас тинктура?

Идеята за този продукт се зароди в разгара на една от пандемичните вълни, когато освен традиционни лекарства препоръчах на приятел (който е и производител на тинктурата) комбиниран билков препарат. Целта беше чрез билките да облекчим симптомите му, без да натоварваме токсично вътрешните му органи като черен дроб, бъбреци.

Най-добрата награда беше, когато пациентът се почувства добре и възкликна – това действа! След няколко месеца успяхме заедно със сертифициран производител да създадем рецепта от изцяло български, подчертавам български билки, защото вярваме, че лечебната сила на билките е по земите, в които те могат да се намерят.

Има ли противопоказания за използването на тази тинктура?

Предимството на този изцяло билков продукт е, че той може да се прилага широко без риск от странични ефекти и може да се използва, както за профилактика, така и за лечение. Противопоказан е само за деца в определена възраст, което е в съответствие с българското законодателство.

В какъв етап от развитието на заболяванията може да се разчита само на билколечение и кога е по-уместно да се комбинира с лекарствено?

Билките могат да се използват за профилактика на много заболявания. Те могат да се съчетават и с традиционни лекарства, ако симптоматиката се развива бързо. Добавянето на билков препарат към терапията може само да помогне, когато е по точни индикации.

Крие ли опасности да се разчита само на природолечение?

Билколечението, както и традиционните терапии, винаги трябва да са под лекарски контрол. При всяка динамика в състоянието или оплакванията трябва да се преоцени прилаганата терапия, и то навреме.

Лятото ни носи изобилие от билки. Кои билки и от какви места е хубаво да си наберем?

Уместно е да се познават добре билките, преди да започне тяхното събиране. Щастлив съм, че тинкурата ни се произвежда от билки, които са набрани в най-чистите райони на Предбалкана. Важно е и след набирането билките да се съхраняват правилно, а много важно е да бъдат и добре обработени – технологията на производство на тинктурата е подобна на технологията на производство на розовото масло - едно от най-големите богатства на нашата страна.

Можем ли сами да си приготвяме различни отвари и чайове?

Приготвянето дори на чай има своите специфики и много малко хора са напълно запознати как точно да приготвят чай, за да използват най-добре всички полезни съставки на билките. Това беше и нашата идея – да разработим готов продукт – тинктура, която да е произведена по най-добрия начин, съхраняващ и даряващ ни с полезните съставки от природата.

Продукт, който в забързаното ежедневие можете да добавите към чаша топла вода и да сте сигурни, че ще ви е от полза.

cross