маг. фарм. Душан Голич

При продължително излагане на слънце е важно да се ползват дерматологични препарати за грижа и защита на кожата, които да имат подходящ SPF фактор и UVA защитен компонент.

Ултравиолетовото излъчване (UV) е част от спектъра на слънчевата светлина. UV вълните се състоят от UVA, UVB и UVC лъчи. Не целият спектър на UV излъчването обаче достига до повърхността на Земята. Озоновият слой на атмосферата абсорбира UVC лъчите, които са енергийно най-силни и най-опасни за живота на планетата. Така че, когато сме изложени на лятното слънце върху нас въздействат UVA и UVB вълните. UVB лъчите са с по-ниска енергийна стойност и повърхностният слой на кожата ги попива почти напълно. От друга страна UVA лъчението е много по-вредно и може да проникне в по-дълбоките слоеве на кожата и да предизвика мутации и неблагоприятна трансформация на клетките. Слънчевата светлина съдържа около двадесет пъти повече UVA, отколкото UVB лъчи. Интересно е например че стъкленият прозорец не пропуска UVB вълни, но UVA преминават лесно през него. Следователно, стъклената преграда няма да ни защити от нежеланото действие на слънцето.

Знае се, че слънчевата светлина има благотворен ефект върху синтеза на витамин D. Под въздействието на енергията от слънчевите лъчи и при наличието на подходящи пигменти в кожата се осъществява химичната конверсия на провитамини в активна форма на витамин D. Посредством него слънцето влияе благоприятно върху много метаболитни процеси в организма. Може да се каже, че излагането на слънце между 15 и 20 минути дневно е превантивна мярка против рахит и остеопороза. През летните месеци излагането на UV лъчите в периода между 10 и 16 часа не се препоръчва, защото тогава вредното действие на слънцето върху кожата е най-голямо. Негативните ефекти, които се появяват след често и прекомерно излагане на слънце, могат да предизвикат акутни и хронични промени на кожата.

Акутните промени представляват зачервявания, мехурчета и болка, а след това и алергични реакции, които обикновено са съпътствани от червеникави петна, чувство за дразнене и сърбеж. Дълбочинното увреждане на клетките може да доведе до спадане на имунитета на кожата, което обикновено е съпътствано от появата на локални гъбични или вирусни инфекции, каквито са розовите лишеи и херпес симплекс.

Хроничните промени настъпват при натрупване на странични ефекти и нежелани реакции, които с течение на времето трансформират метаболизма на кожата. Последствията обикновено са суха, удебелена и набръчкана кожа, последвани от поява на кератоза (рогово, понякога люспесто образувание по кожата) или телеангиектазия (разширени капиляри по лицето или краката, които ясно се виждат през кожата). Най-сериозното заболяване, което се появява вследствие на хронични промени са злокачествените кожни ракови образувания.

Избягвайте излагането на слънце в часовете, когато лъчите му са най-силни. Ако все пак излизаме на слънце в този часови диапазон, е важно да ползваме подходящи дерматологични препарати за грижа и защита. При умерено слънчево излагане се препоръчва всекидневното ползване на кремове или млека за грижа за кожата. Обикновено те са на базата на подхранващи и защитни масла, каквито са авокадовото, кокосовото, бадемовото, това от жожоба и зехтина. Ако се излиза на слънце за по-дълъг период и по-голямата част от тялото е изложена на него, се препоръчва задължителната употреба на слънцезащитни продукти. Когато говорим за избора им, е важно да се спрем на продукт с подходящ SPF фактор (защита от UVB лъчи), а освен това, той трябва да съдържа и UVA защитен компонент.