
Текст: Health Coach Десислава Пеева
В съвременния свят е истинско предизвикателство родителите да научат децата си да се хранят здравословно, особено когато медии и социални мрежи изпращат погрешни послания, които подтикват децата да си купуват преработени, рафинирани до неузнаваемост и пълни със захар, трансмазнини, консерванти и Е–та храни.
Важно е приучаването на вкуса на детето към природосъобразната храна да започне още в утробата на майката, след това да премине през период на кърмене (златната среда е 1 година) и последващо правилно захранване. Родителите също са един своеобразен пример, който децата следват. Не може да очак-вате детето ви да заобича плодовете и зеленчуците, ако вие се храните само с готвени и рафинирани храни (преди, по време и след вашата бременност).
Предлагам ви няколко лесни и вкусни рецепти, които са подходящи за училище и могат да се съхраняват в кутия, която да наречете „Изкушения в кутия“.
Закуската
Закуската е важна за прекрасен и здравословен старт на деня. Най-подходящото време за консумация на плодове е именно сутринта, когато стомахчето на детето е празно и плодовете ще заредят детето с енергия, витамини, минерали и ензими за деня. Освен това сочните природни дарове подпомагат перисталтиката рано сутрин. Не е препоръчително да се дават за десерт след обяда, защото биха предизвикали ферментационни процеси и нулево усвояване и задръстване. Може сутрин, преди детето да тръгне на училище, да нарежете ябълки, портокали или банани, за да закуси с тях вкъщи, а като втора закуска в пликче да сложите шепа накиснати ядки, като бадеми например. Чрез накисването се отстраняват инхибиторите и ядките стават по-лесни за разграждане и усвояване от детския организъм. Бадемите са богати на есенциални аминокиселини, витамини А и Е, Б витамини, минерали като калций, калий, магнезий и цинк.
За разнообразие може някоя сутрин да приготвите плодов шейк. Избягвайте да давате тестени закуски и животински храни, защото те затормозяват храносмилането рано сутрин и повишават токсичността върху детския организъм!
Обедни предложения
Здравословен и полезен обяд, който е подходящ за училище, е домашно приготвеният сандвич с хумус или авокадо и зеленчукови пръчици от моркови, червена пиперка, краставица и алабаш. Друга лесна и вкусна опция са зеленчукови питки. Когато са нарязани на пръчици, зеленчуците могат по-лесно да се консумират от децата. Тези две рецепти за обяд са много засищащи и са далеч по-добра алтернатива от хамбургерите, пиците на парче, баниците с боза и готвените манджи в училищния стол, пълни с трансмазнини и загрети до неузнаваемост.
Следобедна закуска
Суровите бисквитки с кашу, фурми и сушени череши са полезна и здравословна алтернатива на вафли, шоколади, кифли и кроасани, изобилстващи от бяло брашно, бяла захар, рафинирани мазнини, консерванти, изкуствени аромати и оцветители.
И така, погрижете се за вашите деца!
Рецепти
Шейк „детски усмивки”
1 чаша бадемово мляко
1 банан
1 круша
щипка канела
Всички продукти се слагат в блендера и се пасират докато се образува кремообразен шейк!
Сандвичи с хумус и зеленчуци
2 филийки хляб с квас от лимец или безглутенов, или готови крекери или оризовки
За хумуса:
200 грама сварен нахут
2 с.л. тахан
сок от ½ лимон
кимион
сол на вкус
струйка зехтин
Зеленчуци: морков, краставица, червена пиперка, алабаш на пръчици, чери доматчета. Продуктите за хумуса се пасират в кухненския робот до образуването на кремообразен пастет! С готовия пастет се намазват сандвичите и се поставят в кутийка за храна със зеленчуци!
Сурови бисквитки
1 чаша сурово кашу
1 чаша фурми
1 чаша сушени череши
1 с.л. кокосово масло
1 ч.л. екстракт от ванилия
Първо се слага кашуто в кухненския робот и се смила. След това се добавят сушените плодове и се пасира, докато се образува лепкаво тесто, с което се оформят бисквитки, които се овалват в кокосови стърготини. След това се оставят в хладилника за 1 час, докато стегнат!