Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Историята на карамела

BETTY - Историята на карамела
Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN
04.10.23
BETTY брой 113

Карамелът е вкусен и обичан десерт, на който може да се наслаждаваме през цялата година. Но знаете ли какво е историята зад това сладко лакомство? В тази статия ще се потопим в историята на карамела, от неговите древни корени до съвремието и ще получите две невероятни рецепти за приготвяне на карамел у дома.

Историята на карамела е богата и интересна, простираща се хилядолетия назад. Открити са следи от ползването на карамел в кулинарията от различни култури.

Първите записи за карамела са открити в древна Индия и Персия, където захарта се използвала за производство на сладки и сладолед. През Средновековието арабите подобрили процеса на извличане на захар и по този начин усъвършенствали сладките десерти.

С разширяването на обмена на стоки между Европа и Азия през Средновековието захарта става достъпна и в Европа. За първи път захарните сладки започнали да се появяват във висшето общество като привилегия. През XVII век карамелът станал популярен във Франция и Англия, а след това се разпространил по цяла Европа.

С настъпването на индустриалната революция, производството на карамел се автоматизира и стандартизира. През XIX и XX век с появата на някои нови технологии сe създават различни видове карамел – от мек и кремообразен до хрупкав и твърд.
Карамелът е предпочитан заради неговия специфичен вкус с леко нагарчащ ефект заради препечената захар.
Цветът му също е специфичен – златистокафяв, което го прави често използван пример при описанието на цветовете.

Рецепти за карамел

Приготвянето на карамел е лесно в домашни условия, като има две основни рецепти.

Карамелени сладки

Съставки:
1 чаша захар
1/2 чаша краве масло
1/2 чаша кондензирано мляко
1 ч. л. ванилов екстракт

Инструкции:
В голям тиган поставете захарта и нагрейте на средно висока температура. Разбърквайте непрекъснато, докато захарта се стопи и стане карамеленокафяв на цвят.
Намалете температурата на котлона и добавете маслото и кондензираното мляко, продължавайки да разбърквате.
Продължете да готвите и разбърквате около 10-15 минути, докато сместа се стегне и придобие консистенция на карамел (гъста и мека).
Свалете от котлона и добавете ваниловия екстракт. Разбъркайте добре.
Изсипете сместа в подходящ съд и оставете да се охлади. След това нарежете на квадратчета и сервирайте.

Солен карамел

Съставки:
1 чаша захар
1/2 чаша краве масло
1/3 чаша течна сметана
1 ч. л. сол

Инструкции:
Следвайте същите стъпки като в рецептата за карамелени сладки до момента, в който сместа стане карамеленокафява на цвят.
Намалете температурата на котлона и добавете маслото, след това течната сметана и солта. Разбъркайте добре и продължете да готвите за още 2-3 минути.
Махнете от печката и оставете да се охлади. След това сервирайте соления карамел на сладки и солени десерти.

Препоръките на нутрициониста

Като се има предвид, ча захарта не е най-здравословната храна, все пак за намаляване на вредния ефект има някои стъпки, които можете да следвате. Препоръчително е да използвате био и екологично чисти продукти. Захарта е желателно да е кафява, а солта – хималайска или морска сол. Това ще повиши съдържанието на минерали и други ценни вещества във вашия карамел.

Историята на карамела отразява неговата еволюция от древни времена до съвремието. Този сладък и ароматен десерт продължава да бъде обичан по целия свят. С рецептите, предоставени по-горе, можете да създадете вкусни карамелени лакомства у дома и да се насладите на богатия вкус на карамела.

cross