Предразсъдък е, че от болки в костите страдат само занаятчиите, които седят дълго време или работят на открито при всякакво време, тъй като от ревматични заболявания са страдали и египетски фараони, както и художникът Огюст Реноар и кинорежисьорът Алфред Хичкок

Мнозина мислят, че от ревматизъм страдат само по-възрастните хора и описват лумбагото, ишиаса, болките в гърба, вкостяването на гръбначния стълб и други като „есента на костите и мускулите”; това обаче не е вярно, тъй като, за съжаление, от различни ревматични заболявания могат да се разболеят и съвсем млади хора и деца. Предразсъдък е и това, че ревматизмът е „една болест”, защото има различни видове; наред с останалите, към ревматичните заболявания се причисляват и подаграта и „тенисният лакът”. Не е вярно и че от „ревматизма няма спасение” и че „той си върви с годините”, тъй като при ревматичните заболявания от решаващо значение са ранното диагностициране и ранното лечение, така че да се забави развитието на болестта и да се повиши качеството на живот.

Сред многобройните заблуди е и това, че артрит и артроза е едно и също нещо, тъй като при ревматоидния артрит могат да бъдат засегнати всички стави, най-често пръстите и ставите на краката, където се развива възпаление, докато при артрозата заболява ставният хрущял, което в острата фаза води до болезнени възпаления. Определено не е вярно и това, че ревматизмът засяга само ставите, защото могат да се засегнат и костите, мускулите, сухожилията и дори вътрешните органи и очите. Не е вярно и че движението е забранено за болните, защото точно функционирането на ставите и възстановяването на мускулите спомагат ставите да не се сковат и ослабят; именно затова се препоръчват и физиотерапия, плуване и упражнения.

В миналото се е вярвало, че от ревматизъм предпазва самото носене на кестени в джобовете; всъщност помагат мазилата и тинктурите, приготвяни от листата, кората и цветовете на кестена. Погрешно е и вярването, че „жилените от коприва няма да се разболеят от ревматизъм”, но е вярно, че това растение е използвано още в древна Гърция за масаж срещу ревматични болки. За копривата е писал и Хипократ, а Цезаровите воини са я използвали за запазване на топлината на организма, както и като лек срещу артрит и ревматизъм.

Не е вярно и че всеки масаж и упражнение са подходящи за облекчаване на болката, тъй като самоинициативните упражнения и масажи, без професионално обучение от физиотерапевт и консултация с лекар, могат да доведат до влошаване на състоянието. Не е истина също и че промените на времето са причина за ревматичните заболявания; те могат само да влошат симптомите.