Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Искрящо бяла усмивка - как да я постигнем и запазим

Текст: д-р Теодора Недялкова, специалист по дентална медицина и пародонтология от дентални клиники „Д-р Теодора Недялкова“
02.04.20

Ген, грижа или инвестиция – какво се крие зад ослепителната холивудската усмивка? От какво зависи белотата на зъбите ни и кога се помрачава? Лесно ли е да я опазим и трудно ли е да я възвърнем? На всички тези въпроси отговаря д-р Теодора Недялкова, специалист по дентална медицина и пародонтология от дентални клиники „Д-р Теодора Недялкова“ в столицата.

Ген, грижа или инвестиция – какво се крие зад ослепителната холивудската усмивка? От какво зависи белотата на зъбите ни и кога се помрачава? Лесно ли е да я опазим и трудно ли е да я възвърнем? На всички тези въпроси отговаря д-р Теодора Недялкова, специалист по дентална медицина и пародонтология от дентални клиники „Д-р Теодора Недялкова“ в столицата.

Зъбите да искрят като бялото на очите ни. Това правило – за т.нар. естетически триъгълник, стои зад популярното понятие „холивудска усмивка“. „В противен случай се получава сериозен естетичен компромис“, смята д-р Теодора Недялкова. И признава, че белотата на зъбите – наред с формата им, е кодирана в гените. Това обаче не означава, че трябва да разчитаме само на ДНК, за да опазим хубавата си усмивка. Специалистът по дентална медицина напомня, че нюансът на зъбите може да е жълтата или в сивата гама. „В първия случай се повлияват много успешно при избелващите процедури. При сивата гама постигането на искрящо бяло е по-трудно“, не крие пародонтологът.

Внимавайте с малините и минералната вода

Оцветяванията на зъбите са два типа – с екзогенни (външни) и ендогенни (вътрешни) причинители, уточнява денталният лекар. В първата група са храните и напитките, които заплашват белотата на зъбите. А именно - червено вино, касис, кафе, цигари, пури, малини, къпини. Логично те трябва да се избягват, а след приема им зъбите да бъдат почиствани добре, за да не „помрачават“ усмивката.

„Ендогенното оцветяване пък може да бъде предизвикано от прием на антибиотици от групата на тетрациклините в детска възраст, предозиране с флуорни препарати или ежедневна консумация на минерална вода, съдържаща голямо количество флуор, серни йони или сяра“, предупреждава д-р Недялкова. И допълва, че избелващите пасти за зъби, които обикновено съдържат полиращи частици, помагат само на екзогенните оцветявания. При ендогенните вече е нужно да се прибегне до т.нар. химическо избелване.

Пастите изсветляват с до един нюанс

Ефективни ли са наистина избелващите продукти, които всеки може да си купи от супермаркета или аптеката? „Тези пасти обикновено съдържат абразивни агенти като магнезиев карбонат, хидратиран алуминиев оксид, калциев карбонат. Те полират и премахват лесно екзогенните оцветявания по емайла на зъбите, но не променят естествения им  цвят“, обяснява специалистът по дентална медицина. „Някои пасти съдържат и пероксиди (агентите, които са в състава на геловете за избелване) в много ниски концентрации, които могат да избелят зъбите най-много с един нюанс, често крайно недостатъчно за мечтания резултат“, признава още пародонтологът.

Професионалните гелове са с пероксид

Професионалните избелващи гелове, които ползват денталните специалисти в кабинетите си, реално променят цвета на зъбите. „Те съдържат водороден пероксид и карбамиден пероксид, който във водна среда се разпада отново до водороден пероксид“, обяснява д-р Недялкова. Професионалните гелове са с 25-40% концентрация, затова и използването им в домашни условия е напълно забранено. „Прилагат се задължително със специална гингивална бариера, която предпазва меките тъкани от увреждане“, подчертава денталният специалист. И не крие, че пероксидите причиняват дискомфорт на пациентите понякога – като зъбна свръхчувствителност или дразнене на лигавицата (при контакт с нея). „Добрата новина е, че страничните ефекти са реверзибилни, тоест – преминават скоро след преустановяване на избелващата процедура“, успокоява д-р Недялкова.

Лампа робот избелва за 30 минути

Геловете имат най-добър ефект, когато се използват заедно със специални лампи за избелване, обяснява още пародонтологът. Някои от съвременните роботизирани апарати, например, комбинират LED и халогенна светлина. „Тази технология позволява на стоматолога да контролира интензитета на облъчването в зависимост от състоянието на зъбите на пациента и желания нюанс, който цели да постигне. Има три режима на работа – лек, среден и висок. Лампата робот притежава силата да проведе избелването само в рамките на едно посещение  за 30 минути“, споделя опита си специалистът от клиники „Д-р Теодора Недялкова“.

У дома се ползват ленти и шини

Професионалните гелове могат да се използват и в домашни условия. „В този случай обаче се допускат продукти с най-много 10% съдържание на карбамиден пероксид, който във водна среда се разпада до 3% водороден. Той се предлага в гелообразна форма с готови шини-носител или индивидуално изработени за пациента в денталния кабинет“, уточнява пародонтологът. В практиката се използват и ленти, които се залепват върху долните и горните зъби, видими при усмивка. „Те обаче не могат да се прилагат, ако има ортодонтски проблеми. Причината е, че не могат да паснат еднакво върху всички третирани повърхности“, напомня д-р Недялкова.

Поне 1 година пауза между процедурите

Всяка процедура – домашна или в кабинета, трябва да стартира след обстоен преглед при дентален лекар, а пациентът да бъде наблюдаван през цялото време, докато трае манипулацията. „Задължително условие е зъбите, които ще избелваме, да са здрави – тоест, да нямат кариеси или неговите усложнения. Ако има пломби по тях, ще трябва да се подменят също след приключване на процедурата, ако не отговарят на постигнатия цвят“, предупреждава пародонтологът. Като подчертава – сроковете между отделните манипулации по избелване (ако се налагат няколко) отново се назначава от наблюдаващия стоматолог. Интервалът между тях не бива да е по-малко от година, категорична е д-р Недялкова. А добрата новина е, че веднъж избелени, зъбите никога не възвръщат първоначалния си цвят – усмивката трайно се запазва с поне една идея по-сияйна.

cross