Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Искрено и лично – еректилната дисфункция

BETTY - Еректилната дисфункция
Текст: д-р Иван Лилянов, уролог в Клиниката по урология на УМБАЛ „Александровска“-София
08.12.23
BETTY брой 115
BETTY - д-р Иван Лилянов

„Не е срамно и се лекува“. Така урологът д-р Иван Лилянов описва деликатния проблем с еректилната дисфункция. Кои са най-честите причини „мъжкото достойнство да страда“? Може ли и как да бъде съхранено по-дълго? Веднъж появил се преодолим ли е проблемът с потентността? И защо темата не бива да бъде табу, а пациентите да търсят лекар – разговаряме със специалиста от Клиниката по урология на УМБАЛ „Александровска“ в столицата д-р Иван Лилянов.

Еректилната дисфункция представлява трайна или временна невъзможност да се получи или поддържа ерекция на пениса, достатъчна, за да се осъществи сексуален акт, дава определение д-р Иван Лилянов. Какъв всъщност е механизмът на ерекцията? „В спокойно състояние пенисът се кръвоснабдява дотолкова, колкото е необходимо за поддържане на неговите жизнени функции.  В състояние на ерекция под въздействие на нервната система и отделяне на специфични вещества се получава разширяване на кръвоносните съдове и кръвонапълване на пещеристите тела. След приключване на полов контакт или стимулация пенисът възвръща нормалното си състояние“, подробно обяснява урологът.

Кога да потърсим уролог?

-При мнозина обаче – рядко или често – този механизъм не „сработва“. Затова и специалистът от „Александровска“ обяснява кога мъжете е добре да се допитат до специалист, а именно:

  • Когато пациентът има възможност за получаване на ерекция, но не всеки път, когато пожелае.
  • Когато е способен да постигне ерекция, но не може да я подържа достатъчно дълго за осъществяване на полов контакт.
  • Когато е невъзможно да получи ерекция.

Макар темата за еректилната дисфункция да е в известна степен табу, д-р Лилянов признава, че днес с развитието на медицината и благодарение на съществуващата богата информация при сексуален дискомфорт пациентите все по-често търсят лекарска помощ.  „Смея да твърдя, че не се лутат по отношение на избора на специалисти – знаят, че трябва да се обърнат към уролог. А вече има и създадени центрове, специфично насочени в лечението на това заболяване“, отбелязва лекарят от „Александровска“.

„Враговете“ на потентността

Причините за еректилна дисфункция, оказва се, са много и разнообразни. Като се започне от простатит и болест на Пейрони, мине се през артериална хипертония и хиперлипидемия, диабет тип II,  хипогонадизъм, хиперпролактинемия, хипо- и хипертироидизъм и се стигне до травми на малкия таз и операции на простатната жлеза (радикална простатектомия). Вредните навици също не са за подценяване – като тютюнопушенето или приема на големи количества алкохол. На „мъжката сила“ влияят още някои медикаменти – бета-блокери, тиазидни диуретици, антиандрогени и др. Урологът споделя, че при част от пациентите причините за еректиална дисфункция са чисто психологически провокирани от тревожност, стрес, депресия, шизофрения, липса на привличане към партньора или нарушено либидо. Д-р Лилянов обобщава и най-честите:

  • артериална хипертония;
  • захарен диабет;
  • прием на антихипертензивни медикаменти;
  • затлъстяване;
  • тютюнопушене;
  • прием на алкохол;
  • стресови ситуации в дома и на работното място.

Възрастта над 50 г. е „критична“

Възрастта е друг сериозен и незаобиколим фактор. „Еректилната дисфункция се среща при малко над половината от мъжете между 40 и 70 г., като 1% съобщават за лека степен, 25% - за умерена, и 10% - за пълна. Инциденти, случили се веднъж, не се приемат като сериозен проблем“, уточнява урологът. „С напредване на възрастта – най-често след 50 г., особено в съчетание с тютюнопушене и съпътстващи заболявания като артериална хипертония и захарен диабет, все повече мъже съобщават за умерена и пълна еректилна дисфункция“, споделя опита си д-р Лилянов.

Защо високото кръвно налягане е сред рисковите фактори за проблеми с половата мощ? „При артериалната хипертония се развиват микроваскуларни увреждания, често се наблюдава и хиперлипидемия. В съчетание с това се употребяват и медикаменти като бета-блокери и тиазидни диуретици“, разяснява специалистът от „Александровска“. И допълва, че при захарния диабет също се развиват микроваскуларни увреждания, както и периферна невропатия.

Как се диагностицира проблемът?

Как се поставя диагнозата „еректилна дисфункция“? „На първо място е снемането на правилна медицинска и психологична анамнеза. Важно условие е пациентът да разбере разликата между загуба на либидо, еректилна дисфункция, нарушения в еякулацията“, подчертава урологът. И обяснява, че при оценката на сексуалната фукция най-застъпен в клиничната практика е въпросникът „Международен индекс за еректилна функция“ (IIEF). „Физикалният преглед пък е насочен към внимателно изследване на външните гениталии с оглед оценка на вторичните полови белези, откриването на налични кожни лезии, индуративни плаки и тестикуларна патология (например хипогонадизъм)“, подробно обяснява д-р Лилянов. Като допълва, че при мъже над 45-годишна възраст се проверява и състоянието на простатната жлеза, за да се изключи развитие на простатен карцином. „От значение е и извършването на насочен неврологичен преглед, включващ оценка на тонуса на аналния сфинктер, както и палпиране на периферни пулсации за оценка на съдовия статус“, не пропуска да отбележи специалистът от „Александровска“.

Изследват се кръвна захар и холестерол

Уролозите могат да назначат и лабораторни тестове. „Измерването на кръвна захар на гладно (с оглед откриване на недиагностициран до този момент захарен диабет) е задължително, както и изследването на пълен липиден профил (включващ общ холестерол, HDL холестерол, триглицериди). За оценка на андрогенния статус се тестват общ и свободен серумен тестостерон в ранните сутрешни часове. При ниски нива на свободния тестостерон се проследява и пролактинът, тъй като хиперпролактинемията води до еректилна дисфункция. Изследването на щитовидни хормони не е задължително, тъй като е рядко срещана причина за еректилна дисфункция, особено при млади мъже. Простато-специфичен антиген (PSA) се изследва задължително при всички над 45-годишна възраст“, коментира д-р Лилянов. При някои пациенти се налагат и специфични тестове като доплерово изследване, ангиография и т.н.

Терапията е ефективна при над 80%

И тук идва най-важният въпрос – преодолима ли е еректилната дисфункция? „Първа линия на лечение са тип 5 фосфодиестеразните инхибитори (PDE5 inhibitors). Те усилват кавернозната гладкомускулна релаксация и ерекцията. Успех от лечението се наблюдава в над 80% от случаите. Съществуват четири типа лекарства от тази група, които имат сходни индикации за приложение и странични реакции – варданафил, силданафил, тадалафил, аванафил“, обяснява урологът. И допълва, че пациентите, чиято дисфункция е тестостероно ообусловена, се прилага и хормонзаместваща терапия.

В случай, че пероралната терапия не дава резултат, се прибягва до т.нар. втора линия на лечение – медикаменти, които се поставят интрауретално, чрез специален апликатор. „Интракавернозното приложение е ефективен метод, но с чести странични прояви – болка, хематом или развитие на патологична ерекция – приапизъм“, предупреждава специалистът от „Александровска“.

Протезите – ползи и рискове

Д-р Лилянов разкрива още, че при неуспех на медикаментозната терапия се използват и вакуумни помпи. Пенисните протези – които могат да бъдат полутвърди, меки и надуваеми – също имат своето място в лечението на еректилната дисфункция. „Показани са при неуспех от другите терапевтични методи, при болест на Пейрони, травма и пенисна фиброза вследствие на приапизъм. Възможни усложнения при тях обаче са инфекция, ерозия, скъсяване на пениса, недостатъчна ерекция в областта на glans penis“, не крие урологът.

Правилата на превенцията

Има как „мъжката сила“ да бъде съхранена по-дълго, смята д-р Лилянов. „Избягването на вредните навици като тютюнопушене и прием на големи количества алкохол, както и поддържането на оптимално тегло са от първостепенно значение за превенцията. Спазването на подходящ диетичен режим, съчетано с физически упражнения, води до подобрение на сексуалността на мъжа. Ранното диагностициране на артериалната хипертония и захарния диабет и поддържането на двете заболявания в оптимални стойности спомага за късното развитие на еректилна дисфункция. Избягването на приема на определени медикаменти също може да подобри състоянието“, коментира урологът. Специалистът подчертава още, че навременното и адекватно лечение на възпалителните заболявания на простатата са ключови за превенцията. Този принцип важи и при простатния карцином. „Ранното диагностициране позволява прилагането на съвременни методи, водещи до най-бързо възстановяване на еректилната способност“, категоричен е специалистът от „Александровска“.

Има надежда и при простатен карцином

Простатният карцином – второто най-разпространено онкологично заболяване сред мъжете, е основна причина за еректилна дисфункция. „Със съвременните диагностични методи може да се открие и при пациенти под 50-годишна възраст. При терапията има сериозен риск за развитие на пълна еректилна дисфункция. С най-голям успех от възстановяване на потентността е оперативното лечение, извършено с най-съвременна методика – „робот-асистиран хирургичен метод“. При него има възможност за запазване в най-голяма степен на съдово-нервния сноп, имащ отношение към възникването на ерекцията“, успокоява д-р Иван Лилянов.

cross