маг.-фарм. Мария Манойлович  

Ишиасът е болка в долната част на гърба, която се спуска към бедрата, до задната страна на краката, а оттам до петите и завършва в пръстите. Болката варира от лека до остра, може да се почувства като леко срязване или неразположение, а понякога и като удар от ток. Тя се увеличава при движение и напрягане например при кихане, кашлица, смях, а и дългото прекарване в седнало положение може да бъде неприятно. Ишиасът най-често възниква от едната страна на тялото; някои пациенти имат схващане, слабост и тръпки в мускулите на обхванатия крак или пък схващане в едната част и болка в другата част на крака.

Диагноза
С помощта на електромиографията се откриват засегнатите коренчета и в каква степен  са засегнати. Снимката на долния край на гръбначния стълб показва  стеснение в междудисковото пространство, както и дегенеративни промени на гръбнака. Ядрено магнитният  резонанс е най-съвършеният метод, който показва нивото на ,,спускане на диска”.

Терапия и превенция
През акутната фаза на болката основната цел е тя да се отклони, а това се постига чрез инжекции на аналгетици, кортикостероди и миорелаксантни седативи. Болното място се затопля с термофор. Често се включават и таблетки или инжекции с големи дози витамин B1, B6 и B12. На пациентите се препорчва да лежат по гръб, при което надколянната част на краката се намира във вертикално положение, а подколянната – в хоризонтално. При утихване на болките физиотерапевтът препоръчва физикална терапия за закрепване на гръбната и коремнта мускулатура, които отговарят за правилното телосложение. Пациентът не трябва да вдига тежко, когато се изправя, препоръчва се да се спи на равно легло, редовни упражнения и избягване на резки движения. Ако болката не отшуми след 6 седмици, а при това се наблюдават и нарушения на свинктера, липса на либидо или мускулна слабост, необходима е хирургическа намеса.

Превенция
Носете удобни обувки. Високите токове са причина за появата на ишиас при жените. Изберете анатомични обувки – те не само че са подхоящи за ходилата, но влияят върху запазването на равновесието и разпределението на телесното тегло, без което мускулите на гръбначния стълб трябва да извършват повече усилия, за да го поставят в правилно положение. Сутрин ставайте бавно от леглото, тъй като през нощта течността се е сляла в дисковете на гръбначния стълб и ако се вдигнете рязко, тя ще упражни налягане върху нерва и ще се появи болка. Приспособете си стол, на който да седите. Ако работите в седнало положение цели 8 часа, постарайте се на всеки пет минути да ставате и да се разхождате за малко. В края на работния ден поне 15 минути дръжте топли компреси на гърба си, защото така ще намалите възможността от болки в гръбните мускули. Запишете се на йога, защото упражненията, които предлага, ще укрепят мускулите на гърба, ще отпуснат напрегнатите сухожилия , а гръбначният стълб ще стане по-подвижен.