Проучване на Университета във Финландия, в което били наблюдавани 161 деца на възраст от шест до осем години (от първи до трети клас) показва, че здравословното хранене влияе значително на интелектуалното развитие на децата. Тези, които през първите три години от образованието си консумирали плодове, зеленчуци, риба и пълнозърнести храни имали по-добри резултати от останалите си връстници. Начинът на храненето им бил анализиран с помощта на дневник на храната, а успехът им в училище спрямо стандартизирани тестове. „Резулатите от проучването не са свързани със социалния статус на учениците, физическите дейности и физиката на тялото им. Положителността на резултатите е свързана единствено със здравословното хранене“ – казва доктор Еро Хапала и обяснява, че „здравословното хранене се оказва важен фактор при ученето и когнитивните способности при децата“.