Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

ИНКОНТИНЕНЦИЯ И НАРУШЕНИЯ НА СЪНЯ ПРИ МАЛКИ ДЕЦА

04.02.22

[vc_row][vc_column][vc_column_text css=".vc_custom_1643973293367{margin-bottom: 0px !important;}"]Нощното подмокряне, известно като нощна енуреза (НЕ), дневната инконтиненция на урината (ДИУ), фекалната инконтиненция (ФИ), както и редица смущения на съня и поведението, са често срещани в детската възраст.

Авторите на скорошно популационнно проучване анализират асоциацията между съня и психологическите параметри за трите типа инконтиненция в рамките на представителна извадка от малки деца.

638 (от общо 1161) подрастващи на средна възраст 5,9 години (50,9% момчета) биват оценени по време на входния изпит за училище. Делът на участвали в изследването е 55%, като децата попълват въпросници (Strengths and Difficulties Questionnaire, Children's Sleep Habits Questionnaire и други), а инконтиненцията е оценена спрямо критериите на Международното дружество за изучаване на континенцията при децата.

Според получените резултати 17,1% от участниците са засегнати от поне един вид инконтиненция, 14,8% са с НЕ, 5,0% са с ДИУ, 2,1% страдат от ФИ, а 4,8% са с констипация. 6,7% от децата са с клинично значими психологически проблеми, 22,7% са с редовни смущения на съня (5−7 пъти седмично), като съобщават за широк спектър от затруднения в съня.

Същевременно децата с инконтиненция не са сериозно засегнати от по-голяма честота на смущения в съня. Подрастващите с НЕ са с по-малък брой нощни събуждания, а тези с констипация са с по-малка честота на необичайно поведение по време на сън. При децата с ДИУ и ФИ статистически по-често се асоциират с психологически проблеми и смущения на съня.

В заключение - разстройствата в съня и поведението са чести в ранната детска възраст, като психологическите проблеми имат сериозно отражение върху качеството на съня. Децата с инконтиненция не страдат по-често от смущения на съня от своите връстници

Източник:
von Gontard A, Mattheus H, Friese-Jaworsky J, et al. Incontinence and sleep disturbances in young children: A population-based study Neurourology and Urodynamics 06 January 2022
https://doi.org/10.1002/nau.24866

Ако искате да следите ежедневно повече медицински и здравни новини, написани от лекари, посетете: www.medicalnews.bg[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross