Намръщеният и мъглив ноември е истински рай за респираторните инфекции. И поставя на изпитание здравето на дихателната ни система. Как инхалаторите могат да се превърнат в модерно и ефективно оръжие срещу кашлицата и задуха? Попитахме пулмолога д-р София Ангелова.

„През късната есен върлуват цял „букет” вируси – респираторен синцитиален вирус, аденовируси, риновируси, коронавируси, които засягат най-вече дихателната дейност”, споделя д-р София Ангелова. Повалят ли ни, предизвикват остро възпаление на лигавицата на дихателните пътища, известно като остър катар. Симптомите  са до болка познати – хрема, гърлобол, кашлица. „Важно е да успеем да спрем възпалението в горните дихателни пътища, за да не се прехвърли към долните. Ние, пулмолозите, издигаме високо на пиедестала в лечението на обструктивните заболявания инхалаторното лечение”, допълва д-р Ангелова.

„Не” на свиркащото дишане
„Влажната инхалация” например е лек за изсушената лигавица при остра респираторна инфекция . „Тя се прави със сода за хляб и вода”, уточнява специалистът. „При хрема и запушен нос и децата, и възрастните спят с отворена уста. Лигавицата се изсушава. Това създава благоприятна среда за развитието на вируси и бактерии. Както и условия нормално съществуващата флора в устната кухина да стане патогенна и да се спусне към долните дихателни пътища, където може да предизвика  възпаление”, обяснява д-р Ангелова. Особено уязвими са децата, тъй като техните дихателни пътища са къси. При тях от баналната наглед респираторна инфекция може да се стигне до субхордален (остър) ларингит, който протича с невъзможност да се поеме нормално въздух, което провокира и т.нар. свиркащо дишане. Затова домашният инхалатор (небулайзер) е верен помощник на семействата с малчугани. „Немците ползват кортикостероидни свещички, каквито при нас не се предлагат. Но ние пък имаме прекрасна суспензия за инхалиране. И децата започват да дишат спокойно”, обяснява специалистът.

„Храна” за белия дроб
Освен на семействата с малки деца пулмолозите препоръчват домашните инхалатори и на пациентите с обструктивни белодробни заболявания. Особено през този сезон, когато заради студа и мъглите болните с ХОББ и астма се влошават. „При свиркащи хрипове в гърдите има спазъм на дихателната лигавица. Респективно въздухът, който преминава през дробовете, е по-малко”, разяснява д-р Ангелова. Когато в небулайзера се постави течен бронходилататор, медикаментът се разпрашава до фини частици. Те по-лесно се инхалират и разширяват бронхите. И хриповете изчезват, допълва пулмологът. По правило при ХОББ и астма основното лечение е именно инхалаторното. Независимо дали с небулайзер или с т.нар. „помпички”. „Много е важно пациентите с ХОББ и астма да знаят – не се плашете от инхалаторните медикаменти! Те действат предимно локално, пряко върху дихателната система, овладяват възпалението, а в кръвта попада невисока концентрация”, подчертава д-р Ангелова. Но не крие, че много болни захвърлят помпичката, щом започнат да дишат по-леко. До следващия пристъп. „Нека, както се чувстват задължени да приемат хапчетата си за кръвно редовно, защото това е „храната за тяхното сърце”, не забравят, че инхалаторите са „храната за белия им дроб”, апелира известният пулмолог.