Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Инфекции на пикочната система

08.04.16

[vc_row][vc_column width="1/1"][mk_fancy_title tag_name="h2" style="false" color="#393836" size="20" font_weight="bold" font_style="inhert" letter_spacing="0" margin_top="0" margin_bottom="18" font_family="none" align="left"]

Облекчаване на симптомите

[/mk_fancy_title][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width="1/1"][vc_column_text disable_pattern="false" align="left" margin_bottom="0"]Облекчаване на симптомите

Инфекциите на пикочната система или уроинфекциите, са най-честите възпаления, причинени от микроорганизми, след респираторните, най-честите бактериални инфекции изобщо и са водещата причина за предписване на антибиотици. Здравата урина е стерилна, а инфекцията възниква, когато бактериите, които проникват в пикочните пътища от повърхността на тялото и от червото, се размножат. Самото навлизане на микроорганизмите в пикочния мехур не означава непременно болест, тъй като ако уринирането е нормално, а количеството на бактериите – малко, те ще се изхвърлят с урината. Ако няма редовно изпразване на пикочния мехур, ако тялото е измръзнало, изтощено от някое друго заболяване, с понижен имунитет или под стрес – бактериите се размножават и настъпва инфекция.

Urine_2_site

Уроинфекциите при жените и мъжете
Инфекциите на пикочната система са по-чести при жените, отколкото при мъжете, защото пикочният им канал е по-къс, равен и широк и по този начин улеснява преминаването на бактериите към пикочния мехур. Отворът на женския пикочен канал е близо до вагината и дебелото черво и затова е изложен на по-голям брой микроорганизми. По същата причина и при децата по-често боледуват момичетата. При жените е по-често и възпалението на пикочния мехур или цистит, а при мъжете е по-често възпалението на пикочния канал или уретрит. Ако тези инфекции не се лекуват, могат да се получат усложнения, при които възпалението се разпространява до бъбреците и се развива пиелонефрит или много тежката инфекция уросепсис. При мъжете може да се появи и възпаление на простатата или простатит, възпаление на епидимиса или епидидимит и възпаление на тестисите или орхит, а при жените възпаление на влагалището или вагинит.

Симптоми на уроинфекция
Инфекциите на пикочната система имат твърде разпознаваеми симптоми:
• учестено уриниране на малки количества урина, често с неприятен мирис;
• усещане за парене и неприятно напрежение;
• с подсилването на инфекцията се увеличава болката в пикочния мехур, налягането или болката в таза, болката в долната част на гърба, телесната температура е повишена, а може да се открие и кръв в урината;
• при малките деца симптомите често са общи и неспецифични – обикновено започват с омърлушеност, апатия, отказ от храна и напитки, висока температура, а урината може да бъде с остра миризма.

НИЕ В АПТЕКИ BETTY ЩЕ ВИ КОНСУЛТИРАМЕ ВЪВ ВРЪЗКА С ТЕРАПИЯТА С АНТИБИОТИЦИ ПРИ ИНФЕКЦИЯТА НА ПИКОЧНАТА СИСТЕМА, ЗА НАЧИНА НА ПРИЕМ И ВЪЗМОЖНИТЕ СТРАНИЧНИ ЕФЕКТИ И ПРОТИВОПОКАЗАНИЯ.

Причинители на уроинфекциите
Инфекциите на пикочната система най-често се причиняват от бактерията Escherichia coli (до 80% от възпаленията). Е. coli е естествен обитател на чревната микрофлора, но може да се размножи прекалено много в пикочната система и да предизвика възпаление. При чувствителните хора и хората с отслабен имунитет тази инфекция понякога се лекува много дълго време, тъй като често се повтаря. Останалите причинители могат да бъдат Enterococcus, Staphylococcus saprophyticus, Pseudomonas аeruginosa или Proteus mirabilis.

Диагностициране на уроинфекции
Инфекциите на пикочната система се доказват с преглед и лабораторни изследвания преди всичко на урината, но и на кръвта и, ако е необходимо, с рентгенова снимка или ултразвукова снимка.
Когато е възможно, уроинфекцията се лекува според антибиограмата, съответно с определяне на най-ефективния антибиотик за конкретното възпаление.
За изследването е най-добре да се вземе първата сутрешна урина в стерилен контейнер. Преди това гениталиите трябва да се измият добре, да се подсушат (най-добре с хартиена кърпа), да се изпусне първата струя и да се вземе от средната струя урина в контейнера.
Урината на малките деца се събира в стерилно пликче, което след измиване на гениталиите се залепва върху кожата.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Анализът на урината трябва да се направи преди започване на лечението с антибиотици, но е възможно и в рамките на два часа след първото вземане на лекарството.

Лечение на уроинфекция
Лечението на инфекциите на пикочната система зависи от тежестта на симптомите и понякога включва прилагане на антибиотици: цефалоспорини, флуорохинолони и химиотерапевтиците котримоксазол и нитрофурантоин, които могат да се дават и превантивно и продължително време на хора, при които инфекциите се повтарят често. Терапията с антибиотици може да се прилага от 3 до 10 дни, като продължителността на лечението се определя от лекаря. Симптомите могат да изчезнат още на втория ден, но е важно да се изпие цялото предписано лекарство, за да не се повтори инфекцията и да не се развие резистентност към антибиотика. По време на лечението на всяка инфекция на пикочната система трябва да се пият големи количества течности, за да може лигавицата да се прочисти максимално. Добре е да се пие чай от мечо грозде, специален урологичен чай и чай и сок от червена боровинка, но важно е да се знае, че чайовете от мечо грозде и боровинки не бива да се приемат едновременно.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
За облекчаване на симптомите е добре да се увеличи киселинността на лигавицата на пикочната система и алкалността на урината, което се постига чрез прием на ацидофилус.

Превенция на уроинфекция
Инфекциите на пикочната система са по-чести при жените, особено в менопаузата. Те могат да бъдат по-сериозна при бременни жени, диабетици, пациенти с бъбречни заболявания и всички пациенти с нарушена имунна система. Особено внимание следва да им се обърне при хората, които страдат от тях повече от три пъти в годината.
• Жените могат да понижат възможността от появата на инфекция чрез правилното избърсване на ануса след изпразване на червата – отпред назад.
• Трябва да се пият осем чаши вода на ден и да се уринира на всеки 2 –4 часа.
• Пиене на вода преди и след полов контакт, уриниране след полов акт, прием на витамин С и избягване носенето на тесни дрехи възпрепятства възникването на уроинфекции.
• Като превенция се препоръчва редовен прием на таблетки или сиропи от червени боровинки.
• Лекарят може да препоръча на жените в постмено-пауза прилагането на локални естрогенни препарати.

ПО ВРЕМЕ НА ВСЯКА ИНФЕКЦИЯ НА ПИКОЧНАТА СИСТЕМА ТРЯБВА ДА СЕ ПИЯТ ДОСТАТЪЧНО ТЕЧНОСТИ, НАПРИМЕР ЧАЙ ОТ МЕЧО ГРОЗДЕ, СПЕЦИАЛЕН УРОЛОГИЧЕН ЧАЙ И ЧАЙ И СОК ОТ ЧЕРВЕНА БОРОВИНКА, ЗА ДА СЕ ПРОМИЕ ЛИГАВИЦАТА. ВАЖНО Е ДА СЕ ЗНАЕ, ЧЕ ЧАЙОВЕТЕ ОТ МЕЧО ГРОЗДЕ И БОРОВИНКИ НЕ БИВА ДА СЕ ПРИЕМАТ ЕДНОВРЕМЕННО.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
При жените може да се случи микроорганизмите от областта на вагината (Chlamydia trachomatis, Mycoplasma, Trichomonas) да преминат в пикочните пътища. Ето защо балансът на нормалната флора на влагалището е изключително важен за здравето и на пикочните пътища, и на половите органи, за което подпомага приема на пробиотици.

За допълнителни съвети се обърнете към Вашата аптека BETTY.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross