Редовните гинекологични прегледи трябва да започнат най-късно до три години след първия сексуален контакт, а при сексуално неактивните лица най-късно на 21-годишна възраст; след две нормални изследвания в период от шест месеца, следващият преглед може да се направи след 3 години.

Ракът на маточната шийка е третият най-често срещан тип рак в глобален мащаб. Характерен е за по-слабо развитите части на света, с по-лоша организация на здравната система и затруднено финансово положение на пациентките, които не разполагат с достатъчно средства за редовни прегледи.

Ракът на маточната шийка се причинява от абнормалните изменения и неконтролиран растеж на епителните клетки на шийката на матката. Върху възникването и развитието на това заболяване влияят няколко фактора. Инфекцията с човешкия папилома вирус е най-важният от тях.

От 40-те вида на този вирус, които се предават по полов път, 17 имат потенциала да причинят рак на шийката на матката. Периодът от контакта с вируса до измененията на клетките на маточната шийката може да бъде различен, от няколко седмици до няколко месеца.

При повечето жени имунната система успява да победи вируса, което потвърждава факта, че има и други рискови фактори. Пушенето, продължителната употреба на контрацептиви, слабата имунна система в резултат на заразяване с ХИВ или трансплантация на органи, както и генетичните фактори, са допълнителни предпоставки за появата на този вид рак.

През последните няколко години пап тестът (цитонамазката) се използва за откриване на премалигнени промени в шийката на матката. За да се постигнат възможно най-добри резултати от теста, е най-добре секретът да се вземе в периода от 10-ия до 20-ия ден след менструалния цикъл. От 24 до 48 часа преди вземането на секрета пациентката не би трябвало да има полов контакт, да е използвала тампони, лубриканти или локални спермициди.

Като допълнение към цитонамазката се препоръчва и колпоскопия, понякога и биопсия. Резултатите от биопсията се класифицират в съответствие с CIN (цервикална интраепителна неоплазия):

 • CIN I – лека дисплазия, която може да прогресира, ако не се лекува, а в някои случаи може да изчезне и от само себe си.

CINII – умерена дисплазия, по клетките се виждат умерени или тежки предракови промени.

 • CIN III – тежка дисплазия, предраковите промени се намират по повърхността на шийката на матката и не са обхванали по-дълбоките слоеве, ако не се отстранят хирургически, могат да обхванат по-дълбоките слоеве.

 

Симптомите на рака са:

 • Кървене след полов акт или нередовно кървене по време на цикъла
 • Упорит секрет с примес на кръв и неприятен мирис
 • Болка в малкия таз
 • По-късно се появяват миоми, ректално кървене, загуба на тегло, обща отпадналост

 

Ако не се лекува, туморът метастазира върху околните органи, черния дроб, белите дробове и костите.

 

Превенция

Редовните гинекологични прегледи трябва да започнат най-късно три години след първия сексуален контакт, при сексуално неактивните лица най-късно на 21-годишна възраст. След две нормални изследвания в период от шест месеца, следващият преглед може да се направи след 3 години. Същият план за контрол важи и за жени над 65-годишна възраст, които винаги са имали нормални резултати.

На жените до 30 години и жените, които са в рискова група, се препоръчва преглед веднъж годишно. За най-добри резултати се препоръчва колпоскопия, за да се изключи възможен грешен резултат за PAP находка. Колпоскопията е основен метод за диагностициране на рака на шийката на матката.

Ваксинацията е един от сравнително по-новите видове превенция. Най-ефективна е, ако се направи преди началото на сексуалната активност. Оптималната възраст е 12 – 14 години. Не се препоръчва ваксиниране преди 9-годишна възраст, нито след 26 години, заради недостатъчната информация относно ефикасността на ваксината. Ваксинацията е превантивен метод и в никакъв случай не е терапевтично приложима при вече съществуваща HPV инфекция.

За съжаление, повечето жени посещават гинеколог, когато болестта вече е напреднала и когато лечението е трудно и несигурно. Ранното откриване на рака на шийката на матката увеличава успешния изход на лечението и качеството на живот и дава възможност за запазване на плодовитостта.

 

Жените, които са с повишен риск от поява на рак на маточната шийка, са тези, които:

 • рано са започнали сексуалния си живот
 • са имали голям брой сексуални партньори
 • са имали контакти с мъже, преносители на HPV вирус
 • са имали генитални брадавици или други полово предавани болести
 • имат понижен имунен отговор след НIV инфекция или трансплантация на органи
 • са пушачи
 • не ходят на редовни гинекологични прегледи, онези, които никога не са си правили ПАП тест (цитонамазка) или не са имали нормална ПАП находка
 • дълго време са използвали орални контрацептиви

 

В нашите гинекологични кабинети резултатите обикновено се тълкуват по старата класификация, която се състои от пет групи.

 • I група – нормална находка, без промени
 • II група – атипични клетки, възможни възпалителни състояния
 • III група – дисплазия: лека, умерена или тежка, съмнителни изменения в клетките, но не е задължително да бъдат злокачествени
 • IV група – налице са премалигнени клетки, ако не се лекуват, могат да преминат в злокачествени
 • V група – карцином, налице са злокачествени изменения