Текст: д-р Мариана Кобер, интензивен терапевт

В нашата страна се шири неоправдана липса на внимание към профилактиката на сърдечносъдовите заболявания и ранната им диагностика. Затова, когато човек най-накрая се обърне към лекарите, те често вече са безсилни да му помогнат. В същото време дори минималните знания в тази област са шанс за дълъг живот.

Инфарктът на миокарда е остро състояние, причинено от умъртвяване на част от тъканите на сърдечния мускул. Това означава, че острият миокарден инфаркт представлява некроза (локална смърт на групи от клетки или тъкани) на определен участък от сърдечния мускул, възникваща в резултат на частично или пълно запушване на кръвоносните съдове, снабдяващи сърцето с богата на кислород артериална кръв – коронарни артерии (лява и дясна). Запушването на дадена коронарна артерия води до намаление или пълно спиране на кръвопотока през засегнатата част от миокарда. До сърдечните клетки не достигат кислород и хранителни вещества и впоследствие се развива исхемична некроза (умиране на клетката).

Кои са причините? Основната причина е стесняване на кръвоносния съд – артериосклероза на коронарните артерии. Това е резултат на формиране на артеросклеротична плака по вътрешната повърхност на сърдечните кръвоносни съдове. В повечето случаи се нарушава целостта на плаката и последващо прясно формиране на тромб (съсирек).

Най-честите предразполагащи фактори са: исхемична болест на сърцето (стенокардия, гръдна жаба), високо кръвно налягане (хипертония), надсистолично 160 мм живак и диастолично над 110 мм живак, възраст над 50 години, високи нива на холестерол в кръвта (общ холестерол над 6,7 ммол/литър), тютюнопушене, наднормено тегло, диабет, обездвижване, липса на физическа активност, мъжки пол, жени в менопауза, хроничен стрес или предшестващ сърдечен пристъп.

При какви условия настъпва най-често инфаркт при наличие на предразполагащи фактори?

  • В покой или по време на сън (най-често при наличие на съпътстващи заболявания).
  • След рязко увеличаване на физическата активност.
  • След внезапен емоционален или физически стрес.
  • При наличие на остро протичаща болест – например инфекция.
  • Пребиваване дълго на открито в много студено време.

Продължение на темата за инфаркта може да прочетете в следващия брой на списание BETTY.