Текст: д-р Мариана Кобер, интензивен терапевт

 

Какви са симптомите на инфаркта?
Болката зад гръдния кош е водещ симптом. Характерно е постепенното ù усилване с продължителност над 30 минути. Локализацията е предимно в лявата предна гръдна половина с излъчване към раменете, едната или двете ръце, шията, долната челюст, назад в областта на плешките. Тя има характер на стягане, притискане, задушаване, „обръч“ около гръдния кош, изтръпване на китката и пръстите на лявата ръка, не преминава в покой след прием на нитроглицерин. Понякога болката започва  в областта на стомаха, неспокойствие, задух, сърцебиене, замайване, бледа кожа, студена пот по кожата, гадене, повръщане, загуба на съзнание, спиране на дишането и сърдечната дейност. Симптомите са толкова различни, че понякога диагнозата не е ясна. В такъв случай действайте винаги както за инфаркт.

Ако смятате, че човек получава остър инфаркт, независимо дали е в съзнание или не, направете следното. Незабавно се обадете на бърза медицинска помощ 112, като опишете точното местоположение и видимото състояние на лицето. Запазете максимално спокойствие и действайте според инструкциите, които ви предлагаме по-долу. Това е единственият шанс на този човек да оживее. Ако лицето е в съзнание, изпълнете тези седем стъпки:

  1. Помогнете да седне или да легне в полуседнало положение с много повдигната горна част на тялото и да се опита да запази спокойствие. Разхлабете стегнатото облекло.
  2. Отстранете зъбните протези, ако има такива и може да бъдат извадени лесно. Попитайте лицето дали приема лекарства като например нитроглицерин и дали има сърдечно заболяване и му помогнете да приеме медикамента. Може да му се даде валериан и да сдъвче ацетилсалицилова киселина (аспирин, ацетизал, азпизал и др.).
  3. Ако лицето не отговаря и е в безсъзнание, проверете за наличие на дихателни движения и пулс. Дишането се проверява, като се постави ухото или буза близо до устата на човека и едновременно се наблюдават движенията на гръдния кош. Наличието на пулс се проверява посредством леко притискане на сънните артерии (A.Carotis), които се намират в областта на шията от двете страни на гръкляна.
  4. Ако лицето е в безсъзнание, но има дишане и пулс, трябва да се постави стабилно легнало настрани с ръка под главата, главата леко назад. Следете пулса на всяка минута и дишането до идването на бърза помощ.
  5. При липса на дишане лицето се обръща веднага по гръб, като трябва да лежи на твърда основа – най-добре на земята. Започва се незабавно с изкуствено обдишване уста в уста или уста в нос (можете да се предпазите с марля или носна кърпа), като преди това хванете челото и избутате брадичката назад, за да се отворят дихателните пътища и въздухът да може да стигне до белите дробове.
  6. При липса на спонтанна сърдечна дейност (пулс) и дишане започнете незабавно изкуствено обдишване и индиректен сърдечен масаж. Дланите се поставят върху долната трета на гръдната кост една върху друга, с опънати лакти и се прави компресия с дълбочина 3-4 см. Оказващият помощ трябва да коленичи и силата да идва от опънатите ръце.
  7. Възможно е преди масажите да се направи един рязък удар с юмрук в областта на сърцето, на мястото, където се прави сърдечният масаж. Честотата на отношението обдишване към компресия на гръдния кош в областта на долната трета на гръдната кост е както следва: при двама оказващи помощ е 1:5 (първо се дава два пъти въздух, след това съотношението става едно даване на въздух към пет сърдечни масажа). При един оказващ помощ съотношението е 2:15, като пак се започва с обдишването. При двама даващи помощ е много важно последователното действие и координацията между двамата. И броенето на глас. Докато обдишвате, наблюдавайте дали гръдният кош се повдига. Ако не се повдига, натиснете още малко назад главата, така че шията да бъде добре изпъната. Не се страхувайте да прилагате натиск, недейте само да маркирате – това не върши работа. Не се страхувайте от нанесени щети, например пукнато ребро. Те са винаги по-малки в сравнение със спасения човешки живот. Следете през цялото време и пулса. При възстановяване на спонтанната сърдечна дейност и дишането продължавате да проследявате всяка минута дишането и сърдечната дейност до пристигането на бърза помощ.