Текст: Христо Събчев

Бадминтонът, познат у нас също и като федербал, винаги се е приемал по света като по-малкия брат на тениса. Повечето хора подценяват трудността на този спорт, най-вече защото се практикува масово по градинки и площадки. На професионално ниво обаче бадминтонът е познат като един от най-бързите и динамични спортове, а практикуването му изисква страхотни рефлекси, скорост, маневреност и координация.

Историята
В най-ранен вид играта се заформя преди около 2000 години в Египет и Древна Гърция. Оттам се разпространява на изток до Китай, Япония и Индия. Играе се с малки ракети, подобни на бати, направени от дърво и обвити с кожа по края, като двама души трябвало да удрят перцето колкото могат повече пъти, без то да падне на земята. Произходът на перцето все още не е изяснен. Предполага се, че в миналото хората са използвали корк за съхраняването на пера за писане и в един момент е станало популярно така полученият предмет да се подхвърля и удря. През XVIII век играта се пренася в Европа от Индия чрез разположените тогава там офицери от Британската армия. В началото спортът се практикувал основно от децата на селяните. В средата на XIX век федербалът започва да се играе в големите имения като забавление за по-висшата класа. Името бадминтон произлиза от имението „Бадминтон” (Badminton House) – резиденция в Глочестършир на дука на Буфо. През 30-те години на XX век играта става изключително популярна в Дания, Съединените щати и Канада, а през 1934 г. е основана Международната федерация по бадминтон. Спортът става олимпийски през 1992 г., когато е заложен в програмата на Игрите в Барселона.

Правилата
Бадминтонът се играе от 2-ма или 4-ма души с помощта на ракети и перце на игрище с мрежа (висока 1.55 метра). Състезателите отбелязват точка, като удрят перцето с ракетите си, така че да премине над мрежата и да падне в противниковата част на игрището. Разиграването приключва, когато перцето падне на земята, а то може да бъде удряно само по веднъж от всяка страна, преди да премине над мрежата. Поради зависимостта на полета на перцето от поривите на вятъра, състезателният бадминтон винаги се играе в зала на закрито. Отделните части са разделени на „геймове”, като всеки се играе до 21 точки. Началният удар, или сервис, трябва да бъде изпълнен така, че ракетата и перото на сервиращия да бъдат под кръста. В индивидуалната игра сервиращият застава в дясното си поле за сервиране, когато точките му са четни, и в лявото, когато точките му са нечетни. При двойките, ако сервиращата страна спечели разиграване, продължава да сервира същият състезател, но сменя полетата за сервис, така че да сервира на всеки от опонентите си поред.

У нас
Българската федерация по бадминтон е една от водещите олимпийски федерации в страната и скоро навърши 50 години. Първото официално състезание по бадминтон се провежда през есента на 1967 г. в Пловдив с участието на сегашния президент на федерацията проф. д-р Пюзант Касабян. Страната ни е била домакин на престижни състезания като Европейското първенство за мъже и жени през 1998 г. България има представители и в дебюта на бадминтона на Олимпиадата през 1992 г. в Барселона. Първият ни състезател, постигнал сериозен успех на международна сцена, е Диана Колева, спечелвайки два пъти Европейската купа през 80-те години. През 2012 г. в Швеция Линда Зечири донесе и първия индивидуален медал – бронз за жени единично на Европейското първенство. Възходящата линия продължава и в лицето на сестрите Стефани и Габриела Стоеви, които спечелиха два златни медала през 2013 г. в Турция на Европейското първенство за младежи и девойки до 19 г. През 2015 г. сестрите триумфираха и в турнира на двойки на първите в историята Европейски игри в Баку.

Екипировка
Бадминтонът е изключително евтин и достъпен спорт, особено на аматьорско ниво. Две ракети в комплект с няколко перца може да бъдат закупени от повечето спортни магазини или „китайски молове” за обща цена от около 30-40 лева. Мрежа с преносима стойка пък струва 25-30 лева. На професионално ниво „хилките”, логично, са доста по-скъпи и са на стойност около 90-100 лева. Нужни са и специални маратонки за зала, които в зависимост от производителя варират от 120 до 200 лева. Сред аксесоарите влизат и накитници (около 20 лева). Облеклото, подобно на тениса, също е специфично – тениски и шорти за мъжете и рокли за дамите, с цени от 40-60 лева и нагоре.