Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Играчка-плачка: ОПАСНИТЕ ТРАВМИ ПРЕЗ ЗИМАТА

06.01.23

Текст: д-р Филип Койнарски ортопед травматолог в Отделението по ортопедия  и травматология на МБАЛ „Света София“

Д-р Филип Койнарски

Бялата януарска „приказка“ лесно може да се обагри в тъмни краски след уж невинно падане на улицата или в планината. Кои са най-честите и коварни травми в сезона на поледиците и ските? Как да помогнем, ако станем свидетели на падане в града или в планината? Могат ли травмите през зимата да ни „изпратят“ на операционната маса? И кои правила е добре да спазваме, за да ги избегнем?

С тези въпроси се обърнахме към д-р Филип Койнарски, специалист в Отделението по ортопедия и травматология на МБАЛ „Света София“ в столицата. Младият ортопед травматолог е лекар на младежкия национален отбор по футбол и е част от медицинския екип на тенис турнира Sofia Open.

Срещу неприятните зимни травми „застраховани“ няма. „В тези месеци при нас постъпват пациенти от всички възрасти, но най-често това са две групи: възрастните хора, претърпели инциденти по заледени повърхности, и практикуващите зимни спортове – като ски и сноуборд“, споделя опита си д-р Филип Койнарски.

Колене, глезени и китки са „на мушка“

Глезените и китките, оказва се, са обичайните „жертви“ в поледицата. „Може да се каже, че това са най-честите локации, в които се получават фрактури. Но зимният травматизъм далеч не се ограничава със счупванията в тези две области“, уточнява ортопедът от МБАЛ „Св. София“.

„Голям брой пациенти претърпяват мекотъканни увреди. А те могат да са не по-малко предизвикателство за нас, терапевтите. Увредите на глезенните и коленните връзки, менискалните увреди, са широко застъпени особено при любителите на зимните спортове. Не са изключение и нараняванията на гръбначния стълб“, споделя примери от практиката си д-р Койнарски.

При болка, оток и хематом – бързо на лекар

При кои симптоми трябва да сме нащрек след наглед безобидни падания през зимата? „Независимо от сезона, след претърпяна травма човек трябва да отчете как се изменя локалният статус в първите 24-48 часа. Нестихващата и увеличаваща се болка, ограниченият обем на движение, появата на оток и хематом са основните алармиращи знаци, че трябва да посетим лекар“, обяснява травматологът.

Свалете часовници и пръстени

В поледицата в града или на пистата в планината зимата мнозина от нас стават свидетели на неприятни падания. Как бихме могли да помогнем, без да навредим? „Първоначално трябва да се уверим, че човекът, претърпял травма, е в съзнание и няма тежки последици от падането. Ако има съмнение за такива, редно е веднага да се извика екип на „Бърза помощ“, категоричен е ортопедът от МБАЛ „Св. София“.

Д-р Койнарски допълва, че при травма на китката или дланта е важно веднага да се свалят всички бижута – пръстени, гривни, часовници. „В такива случаи пръстите бързо отичат и премахването на накитите на следващ етап е трудно и травмиращо пациента“, отбелязва ортопедът. „При съмнение за счупване пък е редно зоната да се обездвижи и да се потърси медицинска помощ“, препоръчва специалистът.

Не се предоверявайте на чакръкчии

„Бабините рецепти“, самолечението и „наместването“ при чакръкчии могат да се окажат „нож с две остриета“. „В случай на сериозна травма – фрактура или мекотъканно скъсване – увеличаването на времето между нараняването и лекарската намеса  може да усложни и лимитира вариантите за лечение. Желателно е такива увреди да се лекуват в първите 5-7 дни след травмата, разбира се, от квалифициран медицински екип“, подчертава д-р Койнарски.

Добрият стар гипс и модерните ортези

Колкото и голям да е напредъкът в съвременната травматология, „добрият стар гипс“, върху който се подписвахме като деца, не е отживелица. „Той остава основното средство за консервативно лечение на счупванията, когато показателите са подходящи за такова. По друг начин стоят нещата при мекотъканни увреди, където целим да избегнем продължителното обездвижване и усложненията. В такива случаи може да не се имобилизира увредената зона или пък да се използват специални ортези, които могат да ни осигурят контролиран обем на движения, а са и доста по-комфортни за пациента“, разкрива ортопедът.

Лекуват менискус през микроскопични разрези

От няколко дни – при натъртване, до няколко месеца – при тежки счупвания или поражение на кръстните връзки. В такъв интервал варира времето за възстановяване след травма. Д-р Койнарски обаче напомня, че усложнения могат да възникнат дори когато най-малко ги очакваме. „За щастие при правилно и навременно лечение от наша страна и съдействие от страна на пациентите такива случаи са рядкост“, успокоява ортопедът от МБАЛ

„Св. София“. „Редно е оперативното лечение да се извършва само при ясни индикации и тогава, когато травмата не позволява консервативен подход. Щом се стигне до операция, пациентите трябва да знаят, че в съвременната медицина основна цел е качественото лечение и бързото възстановяване. Несъмнено модерната техника помага за това. Само преди две десетилетия една увреда на менискус се е лекувала с открит достъп и разрез от 10-15 см.

Днес това е възможно с 2 малки разреза от 1 см. За нас, лекарите, е важно пациентите да се чувстват комфортно и затова се стремим към усвояването и усъвършенстването на съвременните методи за лечение“, изтъква д-р Койнарски.

Зимните обувки са като зимни гуми

Независимо от възможностите на модерната травматология, препоръката на специалистите е да се стараем да избягваме инцидентите. „Моят съвет към хората е да внимават със зимните спортове и да ги практикуват, когато са физически и технически подготвени. Винаги препоръчваме на по-възрастните да стоят вкъщи при поледици и да излизат, когато наистина се налага. Разбира се, и облеклото трябва да е съобразено с условията навън.

Обувките са като гумите на колата. Ясно е какво може да стане, ако караме с неподходящи за зимата. Отделеното време за бавно и внимателно придвижване в заледени условия пък се награждава с безаварийни и спокойни дни в компанията на близките ни хора“, казва в заключение д-р Филип Койнарски.

cross