Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Идеи за боядисване на великденските яйца

Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN
02.03.23
BETTY брой 106

Традицията на боядисване на яйца за Велиден е стара и добре позната в много култури по света. Независимо дали вярвате в традиционните методи, или искате да изпробвате нещо ново, в тази статия ще откриете няколко интересни идеи за боядисване на великденски яйца.

Традицията на боядисване на яйца за Велиден е стара и добре позната в много култури по света. Независимо дали вярвате в традиционните методи, или искате да изпробвате нещо ново, в тази статия ще откриете няколко интересни идеи за боядисване на великденски яйца.

Използване на естествени продукти за боядисване

Най-лесният начин за боядисване на великденски яйца е с традиционната боя за яйца, която лесно може да бъде намерена в различните магазини. Но ако искате да изпробвате нещо различно и естествено, можете да използвате натурални продукти като боровинки, цвекло, лукови обелки, кафе или чай за боядисване на яйцата. Сварявате продуктите заедно с яйцата за около 30 минути и след която измивате яйцата.

Декорация с восък

Един красив начин за украса на великденски яйца е чрез използване на восък. Загрейте восъка в малко тиганче и с помощта на игла или друг остър инструмент нарисувайте каквото решите върху яйцето. След това потопете яйцето в боята и когато е напълно изсъхнало, изчистете восъка със запалка.

Боядисване под наклон

Ако искате да дадете на яйцата си модерен вид, можете да ги боядисате под наклон. За тази цел ще ви трябват три различни бои за яйца. Потопете първо яйцата в първата боя, след това наклонете ги леко и потопете във втората боя. След като са изстинали, потопете яйцата в третата боя и пак ги наклонете леко, за да се покрият частично с третата боя. Измийте внимателно яйцата и се насладете на резултатите.

Украса с лепенки и стикери

За по-прецизни и уникални украси можете да използвате лепенки и стикери за яйца. Залепете стикерите или лепенките на яйцата, преди да ги потопите в боя, и след като изсъхнат, вимателно ги отстранете.

Гравиране на яйцата

За по-изискани украси можете да гравирате яйцата с помощта на остър инструмент като игла, нож или специален инструмент за гравиране на яйца. Гравирайте върху яйцата различни фигури, картинки или думи, като внимавате да не ги надраскате твърде дълбоко. След като сте гравирали избрания дизайн, потопете яйцата в боя. След като изсъхнат, почистете с памучен тампон или салфетка.

Боядисване с лук

Съберете люспи от кафяв и лилав лук. Увийте суровите яйца с люспите лук и стегнете, като увиете в чорапогащник. Сварете яйцата и оставете малко да изстинат. Махнете чорапогащниците и лука. Ще откриете естествени пъстри шарки по яйцата в синьо, виолетово, зелено, оранжево и техните нюанси. На финала намажете с олио, за да им придадете неустоим блясък.

cross