Текст: д-р Венцеслав Тодоров, специалист от Клиниката по дерматология на Военномедицинска академия (ВМА)

„Стресница”. Това колоритно име народът е сложил на най-масовия сред 9-те човешки херпесни вируса – Herpes simplex. И стресът наистина е сред най-големите „виновници“ за активирането му, признава дерматологът д-р Венцеслав Тодоров. Кои са останалите? И как може да бъде спечелена битката със сърбящите и понякога болезнени „мехурчета“? Специалистът от Клиниката по дерматология на Военномедицинска академия (ВМА) дава отговорите.

Mасов, но по-скоро безобиден – такъв е „профилът“ на херпес симплекс. „Около 60-70% от хората по света са носители на вируса. За щастие той рядко причинява тежки болестни състояния“, успокоява д-р Венцеслав Тодоров. Вирусът има два типа – първи (HSV-1) и втори  (HSV-2). Обичайно първият „поразява“ горната част на тялото – най-често устните и лицето. При втория пък са засегнати гениталиите или областта около тях. „Това обаче не е правило, в практиката нерядко се срещат и изключения“, признава дерматологът.

Симптомите – най-често щипе, но може и да боли
Мехурчест обрив, който най-често предизвиква парене и щипане – така обикновено се изявява вирусът на херпес симплекс. „Ако проявата е по-тежка, може да се стигне и до болка“, предупреждава специалистът по кожни болести от ВМА. И уточнява, че херпесът може да се „спотайва“ с години. „Вирусът се „скрива“ от имунната система в нервните клетки. Реактивира се по кожата чрез аксоните – окончанията на нервните клетки, а се размножава в полулигавиците, лигавиците и клетките на епидермиса изобщо. Тогава се образуват характерните клинични изяви – обрив, парене, болка“, обяснява д-р Тодоров.

И месечният цикъл може да го активира
Какво обаче „пробужда“ вируса, който носят 2/3 от хората в света? Неслучайно си е спечелил името „стресница“ – нерядко причина за активирането му е именно емоционалният стрес. „Това е т.нар. herpes emotivus“, разкрива дерматологът. „Има и соларен херпес, провокиран от UV лъчи. Например при хора, които се излагат на слънце, докато са с някакъв пробив в имунитета – инфекциозно заболяване, да речем. Най-често при вирусна или бактериална инфекция Herpes simplex може да се реактивира“, допълва д-р Тодоров. Катамениалният херпес пък e неприятен проблем, с който част от дамите се сблъскват системно – изявява се при всеки месечен цикъл.

„Мехлемът“ с паста за зъби не помага
„Мехлем“ от паста за зъби или „компрес с чесън“ – това са най-популярните домашни „рецепти“ при херпес. Д-р Тодоров в никакъв случай не ги препоръчва. „Златен стандарт“ в лечението му са медикаментите с активно вещество ацикловир. Има и други препарати, които с променлив успех могат да се използват локално – само когато е в леки форми. Когато е в тежка, се приемат таблетки, които за радост имат много малко странични ефекти“, обяснява специалистът от ВМА. И съветва пациентите винаги да търсят консултация с лекар и да не се предоверяват нито на домашните лекове, нито на „д-р Гугъл“.

Пълното излекуване е невъзможно
„Пълно излекуване от херпес симплекс не може да има. Важното обаче е инфекцията да мине лесно и леко“, подчертава д-р Тодоров. И признава – рецидивите не са изключени. При пациенти, при които обривът се появява регулярно, се прилагат специални схеми за потискане на размножаването на вируса. „Опитваме се да правим имуномодулация с лекарства и витамини, за да може инфекцията поне да се проявява по-рядко“, уточнява дерматологът от ВМА.

Целувките  – опасни за малките деца
В мехурчетата, които се образуват при изявата на Херпес симплекс, се съдържа голямо количество от вируса, предупреждава д-р Венцеслав Тодоров. „Течността в него е силно заразна“, допълва той. Затова и милувките и ласките не са за препоръчване. Макар вирусът да може да се предаде и по въздушно-капков път, инфектирането най-често става по контактен. А съветът на дерматолога от ВМА е да не сме твърде любвеобилни с малките деца, които още не са се срещали с вируса. При тях целувката много често може да бъде „гарнирана“ със заразяване с Херпес симплекс.