Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

ХРЕМА

03.07.18

[vc_row][vc_column][mk_fancy_title color="#393836" size="20" font_weight="bold" margin_bottom="18" font_family="none"]Симптом на много заболявания[/mk_fancy_title][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text disable_pattern="false" css=".vc_custom_1531213860472{margin-bottom: 0px !important;}"]Какво представлява хремата?
Хремата е възпаление на носната лигавица, придружено с изтичане на секрети от носа. Тя представлява механизъм на организма, чрез който той се опитва да не пропусне инфекцията надолу към носоглътката и белите дробове. Затова носната лигавица отделя слуз, съдържаща вещества, които парализират вирусите. Хремата е чест симптом на инфекция, възпаление, ринит, настинка, грип, вирусни инфекции, синузит, алергии и дори физическо дразнене. Според причината за възникването ѝ, хремата може да продължи различно време.

ХРЕМАТА Е СИМПТОМ НА МНОГО ЗАБОЛЯВАНИЯ, НАЙ-ЧЕСТО НА ПРОСТУДНИ И ИНФЕКЦИОЗНИ. ПОЯВЯВА СЕ ОБИКНОВЕНО ПРЕЗ ЕСЕНТА И ЗИМАТА, А КОГАТО Е АЛЕРГИЧНА – НАЙ-ЧЕСТО, ПРЕЗ ПРОЛЕТТА И ЛЯТОТО.

Видове хрема
Острата хрема най-често се причинява от вируси и обхваща както лигавицата на носа, така и тази на фаринкса и околоносните кухини. Предразполагащи фактори за поява на острата хрема са лоши битови условия, простуда, умора, нисък имунитет. Острата хрема протича през три фази – както казва народът, „идва три дена, седи три дена и си отива три дена”. В началната фаза оплакванията включват сухота и дразнене в носоглътката. Носът е запушен, а обонянието е нарушено, няма секреция, но може да има леко главоболие. През втората фаза се появява обилна и бистра секреция. През третата фаза секрецията е вече слузно-гнойна, поради вторичната инфекция. Дишането през носа е затруднено, но постепенно започва да се подобрява.

Хроничната хрема се появява при деца и възрастни с уголемена трета сливица. Съществуват три вида хронична хрема:
- катарална – явява се като последица от често повтарящи се остри хреми или след  прекарано инфекциозно заболяване. Дишането през носа е затруднено и има обилна секреция.
- хипертрофична – най-често се развива след прекарана катарална хрема, при работа в неблагоприятна среда или е придружаващ симптом на сърдечно заболяване. Появява се слузно-гноен секрет, а запушването на носа е постоянно явление. Засегнатите спят с отворена уста, хъркат и имат главоболие.
- атрофична хрема – тя е последица от тежки инфекциозни заболявания, най-често е последен стадий на хипертрофичната хрема, среща се и при дълга употреба на капки за нос. Оплакванията включват сухота в носа и гърлото, както и образуване на сухи жълтеникави кори без мирис.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Избягвайте прекалено дългата употреба на капки за нос, защото те нарушават лигавицата и могат до доведат до загуба на обонянието или до хронична атрофична хрема. Физиологични разтвори или душове можете да използвате по-дълго време. Повече информация за тях можете да получите във вашата аптека BETTY.

Алергичната хрема се разделя на сезонна и несезонна. Основният ѝ причинител е хистаминът, който причинява набъбване на лигавицата и пълното запушване на носа, често кихане и воднист или прозрачен лепкав секрет. В много случаи се наблюдава зачервяване на очите. Сезонната хрема се провокира от цъфтежа на дървета и цветя. Отделените полени от дърветата са едни от най-разпространените алергени. Несезонните алергични хреми се появяват целогодишно – към тях спадат сутрешното кихане, кихането от влага, промяна в температурата и различни миризми.

Простудната хрема се причинява от вируси, различни от грипните. Тя протича заедно със силно главоболие, температура, мускулни болки и слабост.

ХРЕМАТА ТРЯБВА ВИНАГИ ДА СЕ ПРИЕМА СЕРИОЗНО И ДА СЕ ЛЕКУВА АДЕКВАТНО, ЗАЩОТО МОЖЕ ДА ИМА СЕРИОЗНИ ПОСЛЕДИЦИ, КАТО НАПРИМЕР ХРОНИЧЕН СИНУЗИТ.

Лечение
Когато лечението на простудната хрема започне в самото начало на нейната поява, периодът за лечението ѝ е много по-кратък. При появата на първите симптоми се препоръчва подобряване на кръвообращението чрез разтривка на гърба с ракия, топъл душ и горещ чай.

Острата хрема се третира с витамини, чайове, инхалации и затоплящи процедури. Особено ценни са спрейовете и капките за нос, които смекчават набъбването на лигавицата и не позволяват сухота в гърлото. Те позволяват на болния спокоен и оздравителен нощен сън.

Хроничната хрема се лекува медикаментозно. Алергичните хреми задължително трябва да бъдат лекувани, за да се избегне развитието на бронхиална астма. Лечението им е изцяло медикаментозно, може да се приложи серия от инжекции за по-дълъг период от време. Предписва се и лекарство с цел временно
облекчаване на състоянието.

Информацията в тази листовка е изготвена със съдействието на д-р Мариана Кобер, интензивен терапевт.

Повече за продуктите Назик можете да прочетете тук.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross