Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

ХРАНИТЕЛНИТЕ ДОБАВКИ

11.04.17

[vc_row][vc_column][mk_fancy_title color="#393836" size="20" font_weight="bold" margin_bottom="18" font_family="none"]Мода или необходимост[/mk_fancy_title][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text disable_pattern="false" css=".vc_custom_1636532741265{margin-bottom: 0px !important;}"]Какво представляват хранителните добавки?

Хранителните добавки са витамини, минерали, ензими, билки и други ценни вещества с висока хранителна стойност. Те не заместват храненето, а го подпомагат и обогатяват. Не са лекарства и се купуват без рецепта. Имат различно действие: укрепват имунната система, набавят енергия и тонус, намаляват риска от заболявания, свързани с възрастта, стимулират по-бързото възстановяване след боледуване, подобряват спортните постижения, успокояват нервната система и подобряват паметта, подпомагат дейността на храносмилателната система и много други.

Защо са толкова популярни?
Замърсяването и изтощаването на почвите, прекалената индустриална обработка на храните и изпълването им с консерванти, оцветители и ароматизатори доведе до наличието на пазара на огромно количество храни с ниска хранителна стойност, дори вредни. „Новата“ храна, която днес човекът произвежда, не отговаря на нуждите на нашия генетичен код. Клетките на организма ни се обновяват непрекъснато и имат нужда от ежедневна доставка на протеини, витамини и минерали, които голяма част от хранителните продукти не могат да ни осигурят.

Най-търсените добавки
• На първо място, това са универсалните хранителни добавки, които укрепват имунната система.
• Следват ги пробиотиците, предпазващи лигавиците и подпомагащи усвояването на храната.
• За осигуряване на комфорт на храносмилателната система се приемат храносмилателни ензими, особено ценни при хора с отстранена жлъчка.
• За бременните, кърмещите, малките деца и хората в напреднала възраст е препоръчителен приемът на омега-3 в баланс с останалите есенциални мастни киселини.
• През зимния период с липса на слънчева светлина, чрез която организмът произвежда витамин D, е добре той да се приема допълнително.
• Полезни по всяко време на годината са калцият и магнезият. Антиоксидантите пък подобряват кръвообращението, защитават кожата и очите. Безценен за ставите е глюкозаминът.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Добре е преди да започнете да приемате хранителни добавки да се консултирате с личния си лекар или с диетолог. След като оцени вашето общо здравословно състояние и конкретни оплаквания, ако има такива, той ще прецени комплексно нуждите на вашия организъм от съответната комбинация хранителни добавки.

НЕДОСТИГЪТ НА ХРАНИТЕЛНИ ВЕЩЕСТВА В ИНДУСТРИАЛНО ОБРАБОТЕНИТЕ ХРАНИ ДОВЕДЕ ДО НЕОБХОДИМОСТ ТОЙ ДА БЪДЕ КОМПЕНСИРАН ЧРЕЗ ДОПЪЛНИТЕЛНИ „ДОБАВКИ“, ПРИЕМАНИ ПОД ФОРМАТА НА ТАБЛЕТКИ ИЛИ РАЗТВОРИ.

За кого са препоръчителни
Хранителните добавки са препоръчителни за вегетарианцитe, чиято храна не съдържа достатъчно белтъчини и аминокиселини. За най -възрастните хора, при които е нарушенарезорбцията на хранителните вещества и минералите. За хората с хронични заболявания или претърпели оперативно лечение. За жените в менопауза, при които настъпват сериозни хормонални промени. Хранителните добавки са ценни и за спортистите и за хората, извършващи тежка физическа работа, или подложени на стрес и хронична умора. Тъй като правилната комбинация от хранителни добавки подпомага общо имунната система, може да се каже, че са подходящи за всеки човек.

В АПТЕКИ BETTY МОЖЕМ ДА ВИ КОНСУЛТИРАМЕ ОТНОСНО РАЗЛИЧНИТЕ ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ И В КОИ СЛУЧАИ Е ПРЕПОРЪЧИТЕЛЕН ТЕХНИЯТ ПРИЕМ.

ДОПЪЛНИТЕЛЕН СЪВЕТ:
Приемането на хранителни добавки е ефективно, само ако е съчетано със
здравословен хранителен режим. Ако приемате добавки, но консумирате продукти с рафинирано брашно, захар, трансмазнини и хидрогенирани растителни масла, консервирани меса, злоупотребявате с алкохола и цигарите, няма как добавките да имат ефект върху здравословното ви състояние. За това, хранете се балансирано и избирайте внимателно храните във всекидневното си меню. Консумирайте пълнозърнести храни (елда, киноа, овес, див ориз), бобови растения, зеленчуци, плодове, сурови ядки и семена, риба, нетлъсти меса, маслинов зехтин. Предпочитайте по-простата храна.

За допълнителни съвети се обърнете към вашата аптека BETTY.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

cross