Oтговорът на липсващото звено

Ели Хорозова
www.celeber.net

Подобно на GSM-a, общуването чрез социалните мрежи, говорещите информационни табла по спирките на градския транспорт и хранителните добавки са рожба на своето време. Днес спокойно можем да говорим за революция, която поставя в основите на здравето храната, а индустрията на хранителните добавки е неин естествен резултат.

От училище още знаем, че хората огладняват и се хранят, за да получат: енергия, суровини (градивни блокчета) за телесните функции и обмяната на веществата; витамини, ензими и някои минерали (катализатори) за улесняване на химичните реакции и преобразуването на храната в енергия и елементи за регенерация на тялото. А храната по правило съдържа една или повече от 6-те категории хранителни съставки: вода, въглехидрати, мазнини (липиди), протеини, минерали и витамини. Макар повечето пълнолетни хора да мислят, че тялото им е окончателно пораснало, отделните клетки, изграждащи неговите органи и системи се обновяват непрекъснато, за което е нужна всекидневна доставка на протеини, витамини и минерали. Редица проучвания обаче доказват, че днес голяма част от хранителните продукти не са в състояние да задоволят биологично програмираната ни необходимост от тях.

Нашето общество консумира прекалено много преработени, рафинирани и готови, при това дълготрайни храни, загубили голяма част от незаменимите си хранителни съставки при процеса на обработка. Да не говорим за т.нар. храни – играчки като чипсове, снаксове, близалки, стимулиращи напитки и др., лишени от реална хранителна стойност, които, вместо да дават, ограбват и натоварват с токсини.

Зеленчуци, който не яде, той…
Учените са единодушни, че за правилната регенерация на тялото, задължително и всекидневно трябва да доставяме на клетките му, освен 13 незаменими витамина, още 14 незаменими минерала, 9 есенциални аминокиселини и 8 незаменими мастни киселини. Консумацията на плодове, зеленчуци и други естествени храни през деня би трябвало да ни ги осигурява. За да ги съдържат, обаче, те би трябвало да са отгледани в богата на тези съставки почва. В резултат на интензивното земеделие обработваемата почва е изтощена и няма достатъчно неорганични вещества, които растенията да превърнат в усвоими за нас органични минерали и витамини. Нещо повече, пестицидите, хербицидите и различните химикали намаляват още повече хранителното съдържание. Но ние не спираме дотук, а ги преработваме и така ги лишаваме допълнително от значими за здравето ни вещества. Отделно, химикалите натоварват организма, което означава, че се нуждаем от повече ключови вещества, за да ги неутрализираме, а ние на практика получаваме по-малко от всекидневната ни доза…

Днес, за да си набавим необходимите съставки трябва да изядем 3-5 пъти по-голямо количество, и пак не бихме се снабдили с всички задължителни вещества. Дори с подходяща диета е трудно да се достигнат препоръчваните от Световната здравна организация дневни дози, защото хранителните продукти откровено са без някои минерали, витамини и ценни съставки. Например: витамин А напълно отсъства от месото, калцият в зеленчуците е с 50-60% по-ниско съдържание, същото е положението и с останалите минерали. А други като хром, селен почти липсват…

Избягването на вредните хормони и химикали просто е невъзможно повечето от тях не са обявени никъде, остават неизвестни както за купувача, така и за продавача. Ако ви се вижда пресилено – знаете ли, какво точно ядете с целогодишните домати, краставици, дини, пъпеши?! Ситуацията доведе до пропаст между потребностите на организма и даденостите на храната. Дефицитът, наречен „Липсващото звено” роди индустрията на хранителните добавки. Вече ги има навсякъде, и като че ли темата днес не е дали сме „ЗА” хранителните добавки, а отговарят ли по качество и състав на потребностите на организма.

В природата всички неща работят съвместно и с точността на часовник. Когато хранителните съставки се разделят и се приемат само някои от тях, човек се лишава от синергичното действие на цялото. Класически пример за пълноценност и усвояемост на хранителна добавка може да е препарат с калций, задължителен при опасност от остеопороза. За да бъде усвоен правилно, калцият се нуждае от фосфор, магнезий, флавоноидни комплекси, витамин В-комплекс, витамин D, витамин К, бор, незаменими мастни киселини и други. Ако приемаме само калциеви таблетки, например калциев карбонат, и сме жена над 40 години – нищо чудно да усвоим едва 4%. Ако добавката съдържа калциев цитрат – със сигурност ще усвоим 45% от съдържанието. Ако пък продуктът предлага като източник на калций костно брашно от стрити черупки – по-добре е да не го приемаме, неговата усвояемост е 20%, но изследванията показват високо ниво на токсични метали като олово, арсен, живак или кадмий. А най-добре е да търсим хранителна добавка от ново поколение, където калцият и другите минерали са в йонно състояние, за да бъдат наистина полезни на нашите кости.

Предпочитаните добавки
Има предпочитания към универсалните хранителни добавки в помощ на имунната система като органична краве коластра, подходяща за всяка възраст. Пробиотиците осигуряват защита на лигавиците и са в помощ при усвояването на храната. Полезните омега-3, особено ако са под формата на докозахексаенова киселина DHA, най-добре в баланс с останалите есенциални мастни киселини, са подходящи, дори задължителни, за бременни, кърмещи и малки деца и при напреднала възраст. Епидемията в света от дефицит на витамин D го прави необходим за всеки градски жител на планетата. Биофлавоноидите и други ценни антиоксиданти, които подобряват кръвообращението, защитават кожата и очите. Минералите от макрорамката на тялото като калций и магнезий. Глюкозаминът и съпътстващите го съставки за усвояването му могат да направят чудеса за ставите, както в началото са помагали на състезателните коне. Храносмилателните ензими – не само при хора с ниско ниво на солна киселина или след отстраняване на жлъчката, а просто за комфорт при смесено хранене.

И как да се приемат
Ако следвате етикета, никога няма да предозирате. Обикновено хранителните добавки, ако не е указано нещо друго, се приемат по време на хранене, защото разчитат да бъдат усвоени от нашите храносмилателни ензими. Странични ефекти може да очаквате от моноформите на минералите – например, желязо, калций, затова приемайте по предписание. Ако лекарствата ви се пият по време на хранене, няма проблем да ги приемате заедно. Важно е да ги изпиете с цяла чаша вода, за да гарантирате разтварянето им.