Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Хранителни добавки - помощната терапия

Хранителни добавки 1 - портокал
20.08.21

Как да живеем здравословно, пълноценно и да държим болестите далеч от нас? На помощ ни идват хранителните добавки, които включваме към режима си на хранене. С хранителните добавки си осигуряваме витамини,  минерали и микроелементи, които по една или друга причина не можем да си набавим с храната на закуска, обяд и вечеря.

хранителни добавки 2 - витамини

хранителни добавки - опитайте!

На опаковките на всички хранителни добавки стои предупреждението, че те не са заместител на разнообразното хранене. Задачата им е да допълнят и обогатят менюто ни, попълвайки липсите от определени микроелементи, витамини и минерали. Затова и се наричат „добавки”.

В различен период от живота си, хората изпитват различни дефицити. Например човек може да има недостиг на магнезий, цинк, витамин D, калций, желязо и др., което води до проблеми в работата на даден организъм.

Ако дълго време има дефицит на калций в даден организъм, може да се стигне до намалена костна маса (остеопения), дефицитът на желязо може да доведе до анемия, недостатъчното количество цинк - до намалени нива на тестостерона при мъжете и т.н.

В такива ситуации хората приемат допълнително липсващите елементи под формата на хранителни добавки и така възвръщат оптималното си здравословно състояние.

Хранителните добавки не лекуват

Отделните съставки на някои хранителни добавки играят важна роля за човешкия организъм, отговарят за добрата работа на отделни системи и имат определен ефект върху тях. Това обаче не означава, че хранителните добавки лекуват.

Както знаем, витамин А е важен за нашето зрение. Но това не означава, че приемът на витамин А може да лекува заболявания, свързани със зрението.

Цинкът участва в над 300 ензимни реакции в тялото на човек. При дефицит на цинк в организма могат да настъпят хормонални промени. Това обаче не означава, че при хормонален проблем, поради определено заболяване, приемът на цинк може да го излекува.

хранителни добавки 3 - капсули

хранителни добавки - за вашето здраве!

Хранителните добавки са важни за оптималната работа на организма, но те не са лекарство и не лекуват.

Трябва да се прави разлика между храна и медикамент, и медикамент и хранителни добавки.

В много случаи хранителните добавки се използват за терапевтични цели като средство за първична и вторична профилактика. Хранителни добавки се изписват и като помощна терапия при много заболявания.

 

Как се раждат дефицитите в организма

В повечето случаи, създаването на някакъв дефицит в организма е породено от действията или бездействията на съответния човек. Може например да не се е хранил правилно, може да е злоупотребявал системно с алкохол, да е водил много заседнал начин на живот и др. Фактори много. В повечето случаи, дефицитите могат да се попълнят чрез набавянето на необходимото чрез храната. При други обаче на помощ идват хранителни добавки.

Важната думичка тук е "повечето", тъй като някои проблеми са генетично заложени. Човек не може да ги промени, но може да избере правилната терапия и с включени хранителни добавки да си подобри състоянието и да води пълноценен живот.

хранителни добавки 4 - рибено масло

хранителни добавки - изберете

Иновации и наука зад хранителните добавки

Мощна и силно развита индустрия стои зад производството на хранителни добавки по света. Компаниите използват все повече иновации и по-голям научен потенциал. Така се разработват продукти – хранителни добавки, насочени към индивидуалните нужди на различни групи в обществото - спортисти, мъже, жени, деца, възрастни хора и др.

В последните десетилетия навсякъде по света изключително много се повиши производството и търговията с хранителни добавки. Те съдържат в концентриран вид хранителни компоненти (белтъци, въглехидрати и мазнини), витамини, минерали, екстракти от растения, цели растения или част от тях. Хранителните добавки са предназначени да допълват хранителния режим на населението с вещества, които липсват или са в намалени количества в използваните храни.

 

Безопасни ли са хранителните добавки?

Да! Навсякъде по света производството на хранителни добавки преминава през различни тестове и проверки, преди да се появят на пазара, които обикновено включват:

 • Проверка на изписаните на етикета добавки, както и на самите им съставки.
 • Полеви тестове за удостоверяване верността на посочените данни на етикетите, отнасящи се до отделните съставки на добавките.
 • Изключително строг контрол върху продукти, съдържащи нови съставки.
 • Въпреки че появата на хранителни добавки на пазара може да не мине през супер стриктната процедура от изисквания като при лекарствата, при поява на каквито и да било съмнения относно безопасността на дадени хранителни добавки, то те биват изтегляни от пазара също толкова бързо, колкото и стандартните лекарства.
хранителни добавки 5 - здраве

хранителни добавки - действие

Как се отличава добрият производител на хранителни добавки?

 • Ползва високотехнологичен производствен процес.
 • Ползва доказани доставчици на суровини с безупречна репутация.
 • Ползва качествени суровини, които при тестове покриват всички изисквания за безопасност и ефикасност.
 • Ползва безкомпромисен качествен контрол, постоянно следящ за качество и чистота на крайния продукт.

 

Хранителни добавки – как действат някои от тях

 • Хранителни добавки с Рибено масло - Богато е на определена група мастни киселини (Омега 3). Омега мастните киселини имат благоприятно въздействие върху мозъка, нервната система, сърцето и цялостното здраве. Рибеното масло също има способността да укрепва имунната система и по този начин прави организма по-устойчив към атаките на вируси и всякакви патогени, включително алергени. Рибеното масло е напълно безопасно и намалява риска от рак, диабет и сърдечно-съдови заболявания.
 • Хранителни добавки с протеин - Протеиновите добавки са удобен начин да се задоволят ежедневните нужди от протеини, когато няма друг начин да се набавят чрез храната. Те могат да се разглеждат като алтернатива на пилешкото, телешкото и рибата. При тези хранителни добавки се обръща внимание само на чистия протеин, който не съдържа витамини и минерали. Този протеин е идеален за прием по време на растежната фаза и при фази на възстановяване.
 • хранителни добавки 6 - прахообразни

  хранителни добавки - разгледайте предложенията

  Хранителни добавки с калций
  Въпреки че калциевите добавки се продават под различни търговски наименования, има три вида калций, които обикновено са качествени. Всички видове са еднакво ефективни за повечето хора, ако се приемат правилно.
  Калциевият карбонат е най-често срещаният и най-евтин вид.
  Калциевият цитрат е по-скъп от калциевия карбонат, но се абсорбира по-добре при някои хора, включително страдащи от язви и други стомашни заболявания, както и при хора над 65-годишна възраст.
  Калциевият фосфат е включен в по-скъпите добавки с по-висока абсорбция. Предимството на калциевия фосфат е, че не причинява запек.

 • Хранителни добавки с магнезий
  Магнезият се използва за почистване на тялото и поддържане на красотата, има антистареещи и антицелулитни свойства. Подобрява кръвообращението и премахва токсините. При прием на магнезий е важно правилно да де изчисли дозата, затова е важно да се консултирате с лекар.
 • Хранителни добавки с колаген

Колагенните хранителни добавки най-често се продават като продукти против стареене, които спомагат за подобряване на състоянието на кожата и удължават младостта ѝ. Колагенът е един от основните компоненти на нашата кожа и е протеин, съдържащ се в съединителната тъкан.

 • Хранителни добавки за коса

Добавките за коса трябва да съдържат витамин С, силициев диоксид и рибен протеин. Водещите в света дерматолози често ги препоръчват на своите пациенти. Тези добавка ще спасят не само отслабена след оцветяване или неправилна грижа коса, но също така ще помогнат да се възвърне изгубената коса след сериозни интервенции.

 • Хранителни добавки за кожа

За кожата едни от най-добрите хранителни добавки са колагеновите пептиди, коензим Q10, каротиноиди, пробиотици и пребиотици, зелен чай, биотин и др.

 • Хранителни добавки за очи

Все повече за здравето на очите се грижат хранителни добавки от очанка, черна боровинка, лутеин, бета каротин и др.

Хранителните добавки не лекуват

Как се раждат дефицитите в организма

Иновации и наука зад хранителните добавки

Безопасни ли са хранителните добавки?

Как се отличава добрият производител на хранителни добавки?

Хранителни добавки – как действат някои от тях

cross