Как да ги различим

Хранителните продукти могат да предизвикат нежелателни и опасни реакции. Ако забележим, че някоя храна предизвика необичайни симптоми, е важно, без да отлагаме, да потърсим лекарска помощ. Разпознаването и разликите между алергичната реакция и непоносимостта към храните е част от здравната и хранителната култура. Хранителната алергия е реакция на имунната система, а симптомите може да се проявят в различни органи. Изявата на непоносимостта се ограничава главно със смущения в храносмилателната система и обикновено предизвиква дефицит на някой от ензимите, необходими за храносмилането, последван от свръхчувствителност към някои хранителни добавки.

Симптоми на алергия: В повечето случаи хората са алергични към яйца, соя, краве мляко, ядки (орехи, фъстъци), житни продукти, риба, морски дарове. Симптомите могат да бъдат леки (кожен обрив), но и много тежки (анафилактичен шок), при което е необходима своевременна медицинска помощ, защото животът е застрашен.

Симптоми на непоносимост: Другото название за хранителна непоносимост е „неалергична свръхчувствителност“. Тя се проявява като реакция към дадени продукти, хранителни добавки или алкохол. Тази реакция може да бъде метаболитна, каквато например е тази към баклата (фавизъм) – при хора, страдащи от недостатък на ензима глюкозо-6-фосфат-дехидрогеназа в еритроцитите. Другите видове реакции са фармакологична (причинена от вещества като изкуствени оцветители, консерванти, емулгатори и др.) или токсична.

Симптомите на хранителна непоносимост могат да включват: обриви, сърбеж, акне, дерматит, псориазис, астма, ринит, кашлица, стомашни спазми, гадене, диария, запек, синдром на раздразнените черва, главоболие, артрит, подуване на ставите и могат да са сходни на алергичните симптоми. Важно е точната диагноза да бъде поставена от специалист, при което съществена роля играят личната и семейната анамнеза на пациента.

Диагноза: След като се изключи възможността от хранителна алергия, което днес се прави с голяма точност, тъй като съществуват алергологични тестове за над 700 алергена, се пристъпва към теста за хранителна непоносимост. Въз основа на лабораторните анализи на кръвта се определя нивото IgG антителата към даден продукт. Ако то е повишено, тази храна се избягва докато симптомите не затихнат, като след това се въвежда постепенно.

Лечение: Независимо от това дали става дума за алергия или непоносимост, лечението винаги предполага и бдителност. Пациентът трябва да се придържа стриктно към лекарските съвети и съгласно тях да внимава какво консумира.