Ана Николич

Балансираното хранене, богато на антиоксиданти, омега-3 мастни киселини, магнезий и други полезни хранителни вещества може да предотврати сърдечно-съдовите заболявания. Нутриционистите препоръчват средиземноморския тип хранене, който се базира на плодове, зеленчуци, риба, месо, което не е мазно, зърнени храни, нерафинирани зехтин и други видове олио и ядки, тъй като съдържат мононенаситени и полиненаситени мазнини, които помагат за поддържането на здравословни нива мазнини в кръвта.

Магнезий: Дефицитът на този минерал нарушава сърдечната дейност и увеличава риска от повишено кръвно налягане, така че трябва да се приема посредством храната или хранителни добавки. Съдържа се в зелените листни зеленчуци, орехите, бадемите, пълнозърнестия ориз, слънчогледа, елдата, смокините.

Омега-3 мастни киселини: Известно е, че омега-3 мастните киселини предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, които могат да застрашат живота. Рибата е най-добрият им източник (сардина, херинга, сьомга, скумрия, хек). В идеалния случай тя трябва да се консумира три пъти седмично, а ако не, омега-3 мастните киселини могат да се приемат и под формата на хранителни добавки. Рибеното масло съдържа ейкозапентаенова киселина (EPA) и докозахексаенова киселина (DHA), които имат противовъзпалително действие и предпазват артериите и сърцето. Омега-3 мастните киселини се съдържат и в лененото семе (да се смели непосредствено преди консумация), орехите, нерафинираното соево масло и това от рапица.

Антиоксиданти: Трябва да присъстват при всяко хранене, тъй като съществува директна връзка между приема им и доброто здраве на кръвоносните съдове. Антиоксидантите възпрепятстват оксидацията на мастните вещества в кръвоносната система и образуването на съсиреци, а подобряват и циркулацията. Продуктите богати на антиоксиданти са плодовете и зеленчуците с ярки цветове като броколи, цвекло, зеле, моркови, домати, манголд, магданоз, чушки, боровинки, къпини, ябълки, сливи и др. Добър източник на антиоксиданти са и черният шоколад (с висок процент какао, от 75% нагоре), пълнозърнестите житни храни и зеленият чай. В идеалния случай две от дневните хранения трябва да включват минимум три вида зеленчуци с различни цветове (червено, жълто, зелено).

Подправки: Те не само подобряват вкусовите качества на храните, но са важни и за кръвоносните съдове. Чесънът е истински „чистач“ на кръвоносните съдове и честата му консумация е много препоръчителна. Изключително полезен е и джинджифилът, който се ползва като подправка, но и като чай и добавка към прясно изстисканите сокове от плодове и зеленчуци. Известно е, че благоприятства за разреждането на кръвта.

Хранителни добавки: Когато нямаме възможност да обръщаме достатъчно внимание на храните, които консумираме всекидневно, хранителните добавки са добър вариант да си набавим важните съставки, които са необходими за здрави кръвоносни съдове. Консултирайте се с вашия фармацевт кой препарат съдържа оптималното за вас съотношение на видове съставки и концентрацията им, така че да е най-подходящ за вашето здравословно състояние.