
Ана Николич
Топенето на мазнини не е лесен и краткосрочен процес. Той изисква промяна и изключване на нездравословните навици в храненето, каквито са преяждането, консумацията на рафинирана захар (торти, сладкиши), индустриални храни (чипс и подобни), преработени месни продукти, продукти от бяло брашно, както и бързото хранене. Термичната обработка също е от значение. Трябва да се даде предимство на готвенето на пара и варенето, а пърженето да се избягва. Някои продукти подпомагат топенето на мастните натрупвания директно и затова трябва да бъдат включени във всекидневното меню.
Спанак: Спанакът и другите зелени листни зеленчуци съдържат малко калории, много фибри, витамини, минерали и антиоксиданти и ежедневно трябва да бъдат застъпени в храненето – в суров вид (под формата на салати) и приготвени като ястия, супи, гарнитури. Хубаво е всеки ден да се планира меню с различни листни зеленчуци – спанак, листно цвекло, лапад, броколи, зеле, савойско зеле, праз и т.н.
Грейпфрут: Грейпфрутът се приема за идеална закуска между храненията, защото съдържа наргинин – антиоксидант, който изгаря мазнините. Другите цитруси също са много полезни, тъй като са нискокалорични, но и за тях важи правилото, че не трябва да се прекалява. Един портокал на ден може да бъде идеален заместител, ако ви се прияде нещо сладко, а лимонът е отличен избор за салати и освежаващи напитки, към които не сте добавили захар.
Домати: Доматите съдържат малко калории, но много важни хранителни вещества. Ликопенът в тях има силно антиоксидантно действие, затова трябва да се консумират често под формата на салата, сос или супа. Комбинират се идеално с пресни краставици и зелен лук, което в добавка с нискомаслено сирене представлява едно здравословно хранене, което топи мазнините.
Чушки: Богати на витамини и минерали, чушките ускоряват метаболизма до 50 процента, защото съдържат и капсаицин (съставката, придаваща им лют вкус). Консумирайте често както лютите, така и сладките, в прясно състояние, сушени, печени с чесън или като добавка към ястията.
Пилешко месо: Пилешкото съдържа малко мазнини, а много протеини, но при условие че кожата не се яде. Консумацията на умерени количества не мазни меса увеличава процента на мускулната маса, подобрява метаболизма и топи мастните натрупвания.
Джинджифил: Джинджифилът съдържа джинджерол, който подобрява метаболизма и подпомага изгарянето на мазнини. Може да се консумира като неподсладен чай, или нарязан на филийки със зеленчуци (тиквички, грах, моркови) и чесън, като се свари или задуши. Зелен чай: Известно е, че зеленият чай ускорява метаболизма и подпомага изгарянето на мазнините, така че го консумирайте неподсладен между храненията ежедневно.
Към продуктите, които топят мастните натрупвания, спадат и пълнозърнестите зърнени храни, лененото семе, ядките, различни подправки като босилек, магданоз, мащерка, кимион и канела, ябълките, бананите, боровинките, малините, целината, морковите, цвеклото, карфиолът, тиквичките, кромидът, чесънът, гъбите, бобовите растения и др.