Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Храни афродизиаци

01.02.23

Текст: Елена Терзиева, експерт по балансирано хранене от CSNN

През вековете хората са използвали афродизиаци за увеличаване на сексуалното си привличане и представяне.

Какво е афродизиак?

Афродизиакът се определя като храна или вещество, което повишава сексуалното желание и удоволствие. Терминът произлиза от името на Афродита – гръцката богиня на любовта.

Можем да категоризираме афродизиаците според техния механизъм на действие в три категории: за повишаване на потентността, на либидото и на сексуалното удоволствие.

Банани

Популярният плод е богат на прости въглехидрати, които повишават енергийните нива, и е най-добрият източник на минерала калий, който предотвратява мускулни спазми, които могат да провалят срещата с любимата. Бананите са отлична храна за издръжливост. Едно проучване посочва, че консумацията им способства снабдяването на тялото с антиоксиданти, витамин В6, фибри и други важни хранителни вещества.

Ядки

Шамфъстъците, орехите и другите ядки са богати на L-аргинин, от който тялото се нуждае за производството на азотен оксид. Азотният оксид разширява кръвоносните съдове, насърчава притока на кръв и подобрява качеството на ерекцията. Освен това ядките са отличен източник на магнезий, който повишава енергийните нива и издръжливостта.

Черен шоколад

Докато „обикновеният“ млечен шоколад се счита за нездравословен, черният шоколад (със съдържание на какао от 70%) е суперхрана. Причината се крие в богатството на хранителни вещества и антиоксиданти, които съдържа.

Тъмният шоколад облекчава стреса и безпокойството, които имат отрицателно въздействие върху настроението, енергийните нива и сексуалната активност.

Люти чушки

Изключително ефективна храна за увеличаване на издръжливостта, съдържат активно съединение, наречено капсаицин, което носи редица ползи за здравето, включително по-бърз метаболизъм и подобрен кръвен поток.

Ябълки

Една ябълка на ден не само държи лекаря далеч, но и ви помага да издържите по-дълго в леглото. Плодът е богат на антиоксиданти, наречени кверцетини, които играят огромна роля за издръжливостта както в леглото, във фитнеса, така и навсякъде другаде.

Джинджифил

Използва се от векове в традиционната медицина на Китай и други култури. Подобрява сексуалния живот чрез увеличаване на кръвния поток. В края на краищата и мъжете, и жените се нуждаят от добър кръвен поток за сексуална възбуда и издръжливост. Подобрява и здравето на сърцето.

Киноа

Рядък растителен източник на пълноценен протеин, киноата е богата и на фибри. Освен това храните с високо съдържание на фибри и протеини потискат апетита и помагат за регулиране на теглото.

Спанак

Въпреки че спанакът няма да ни даде моментална сила като този на Попай, той може значително да повиши сексуалната ни активност. Тайната се крие във високото съдържание на L-аргинин. Както вече споменахме, тази аминокиселина е необходима за производството на азотен оксид и по-силни и дълготрайни ерекции.

Червено вино

Проучване от Journal of Sexual Medicine установява, че умереният прием на червено вино е свързан с по-високи резултати на сексуалната функция. Сгряващата напитка е сред онези афродизиаци, които действат както на мъжете, така и на жените. Умерената консумация на червено вино също може да бъде от полза за нивата на тестостерон при мъжете.

Мед

Медът е важен за здравословния сексуален живот. Съдържа естествени захари, които повишават издръжливостта и помагат за повече издръжливост в леглото.

Освен това медът съдържа бор, който има потенциала да регулира нивата на хормоните и азотния оксид. Последният се освобождава в кръвта по време на сексуална възбуда и действа като вазодилататор, т.е. разширява кръвоносните съдове.

В някои култури медът е символ на размножаване и плодородие. Ще постигнете най-добър ефект, ако използвате чист, висококачествен мед.

Смокини

Векове наред хора от различни култури са използвали смокини за справяне с проблеми като стерилитет, намалена издръжливост и еректилна дисфункция. Те са питателни и съдържат витамини и минерали, които подпомагат производството на сперма.

Рукола

В продължение на векове хората са използвали рукола като афродизиак. Тя съдържа микроелементи и антиоксиданти, които поддържат сексуалното здраве и функция. Антиоксидантите в руколата помагат за инхибиране на замърсителите от околната среда, които влияят негативно на либидото.

Канела

Канелата е сред някои прекрасни афродизиаци, които насърчават притока на кръв и подобряват кръвоснабдяването на мъжките и женските генитални области и нервните окончания. По този начин улесняват възбудата.

Нар

Наровете съдържат множество семена с наситен червен цвят, поради което се свързват с плодородието. Тези плодове са богати на витамин С, витамин Е и могат да понижат кортизола, т.е. нивата на хормона на стреса. Намалените нива на кортизол могат да доведат до по-високо производство на тестостерон.

cross