Ана Николич

Ключът към добрата линия се крие в избора на храната. Яжте приготвена на пара или задушена храна, комбинирайте я с пресни плодове и зеленчуци и яжте пет пъти дневно в по-малки количества. Избягвайте сладките неща, нездравословните храни, пържените и печени ястия. Пийте неподсладени чайове, вода и натурални сокове без подсладители.

Отслабването с някоя от популярните диети, които се базират на консумацията на лимони, банани, ябълки, кисело мляко, яйца или зеле, винаги е нож с две остриета. В повечето случаи стопените килограми се възвръщат бързо, което е не само нездравословно, а и пагубно за самочувствието, защото целият труд и лишения са отишли на вятъра. И другите диети водят до подобни несполучливи резултати и с основание може да се зададе въпросът къде грешим и какво трябва да направим, за да поддържаме линията си в добра форма.

Първото и най-важно правило, за да не качим отново килограмите, е да променим навиците си и най-вече хранителния режим. Освен това, трябва да се движим колкото се може повече и да правим упражнения всеки ден. Второто правило е свързано с обективната оценка на природните ни дадености. Отнася се до отношението ни към собственото ни тяло и реалната преценка какво може да променим и какво не. С диета, в комбинация с упражнения, може да постигнем желания плосък корем, но невинаги можем да намалим обиколката на широките бедра, с които ни е дарила майката природа.

След като приемем тялото си, е време да помислим за хранителните си навици: дали ядем редовно или прескачаме закуската, хапваме ли на крак, ядем ли бързо и късно вечер, мазно, пържено и калорично? Ако отговорите са положителни, то причината за затлъстяването се крие в начина на хранене и в такъв случай една времево ограничена диета няма да помогне. Придържането към диета има смисъл само, ако приемем, че това е първата стъпка към промяната на лошите хранителни навици.

За начало регулирайте хранителния режим! Не пропускайте закуската, яжте по пет пъти на ден, но по-малки порции. Всекидневно комбинирайте сурова, задушена и готвена храна. Яжте плодове и зеленчуци, намалете приема на въглехидрати (тестени продукти, хляб и др.). Потърсете кои продукти не трябва да съчетавате, например – месо и картофи. Не прекалявайте с яденето и не позволявайте храната да се превърне във ваша утеха. Ако не можете да издържите без сладичко, то поне ограничете приема му – само от време на време (веднъж седмично). Предварително определете какво количество ще изядете, например три парченца шоколад, вместо цял. Забравете за калоричните заливки и сосове и вместо тях използвайте повече подправки. Изхвърлете от менюто си газираните и подсладените напитки и пийте вода, билкови чайове и прясно изцедени сокове от плодове и зеленчуци. Не позволявайте на глада да ви изненада, докато минавате покрай някое магазинче с пресни тестени изделия. Вместо кифла си вземете банан или кисело мляко. Ако го правите, то повече не ви е нужна диета, а с времето килограмите ще се нормализират естествено.