Ана Николич

Подходящият хранителен режим е аксиома при лечението на диабета. Храната трябва да бъде слабо термично обработена (приготвена на пара или варена, пърженото се избягва), да се консумира в прясно състояние, почти веднага след приготвянето ѝ и да се разпредели в пет-шест по-малки дневни порции. Болните от диабет трябва да обърнат специално внимание на приема на полизахариди (скорбяла) и да се придържат към правилото, че лъжичката брашно се равнява на лъжичка захар. Вечерята е също много важна, за да не се стигне до хипогликемия по време на сън. Подразбира се, че всеки диабетик трябва да се консултира с лекар относно менюто.

Месо, яйца и риба: Риба се яде поне два пъти седмично, а от месата – пилешко, телешко, говеждо, агнешко. Варете месото с много малко олио. В рамките на една седмица са позволени едно, максимум две яйца.

Мляко и млечни продукти: Препоръчва се обезмаслено прясно мляко. Киселото мляко също трябва да е с по-нисък процент масленост и да се консумира в по-малки количества. Може да си позволите най-много една кофичка дневно и то в зависимост от това дали сте яли месо същия ден.

Супи и яхнии: Приготвят се от различни зеленчуци, за предпочитане без мазнина. Златното правило гласи, че трябва да присъстват зеленчуци в три цвята – зелен, бял, червен. Ако се готви месо, мазнината от повърхността задължително трябва да се премахне.

Зеленчуци: Те трябва да бъдат най-широко застъпени в менюто. Тези, които съдържат по-малко въглехидрати може да се консумират в неограничени количества. Това са лапад, спанак, зелен фасул, тиквички, чушки, домати, краставици, маруля, патладжан, целина, магданоз, репички, зеле, къдраво зеле, алабаш, брюкселско зеле, праз, чесън, броколи и карфиол.

Плодове: Препоръчват се плодове, съдържащи помалко въглехидрати – ягоди, малини, къпини, боровинки, касис, вишна, диня, пъпеш, лимони, мандарини, портокали. Тези, които съдържат повече въглехидрати трябва да се избягват – ябълки, череши, круши, грозде, банани, пресни смокини, ананас, манго и авокадо.

Сушени плодове: Съдържат пет пъти повече въглехидрати от суровите и консумацията им трябва да се ограничи. Същото важи и за ядките, например орехите, лешниците, бадемите и други.

Хляб и макаронени изделия: Никога не яжте хляб и макаронени изделия заедно. Консумирайте пълнозърнест хляб – по една тънка филийка (до 50 г) на хранене. Избягвайте макароните.

Сол: Внимавайте със соленото.

Алкохол и кафе: Не са подходящи за диабетиците. Кафето трябва да е в умерени количества, неподсладено.

Безалкохолни напитки и сокове: Изключете всички останали, освен прясно изцедените сокове от зеленчуци и плодове, с ниски нива на въглехидрати.