Богата на витамини и минерали

Лейла Бегович

В традиционната китайска медицина храната се дели на затопляща и охлаждаща – това са растенията, които растат и узряват през пролетта и лятото; те са ароматни и освежаващи за организма, предпазват от летните горещини, а „най-хладни” са марулите, спанакът и цвеклото

През горещите летни дни хранителните навици трябва да се фокусират върху лесно смилаемата храна и приемането на достатъчно
течности. Сезонните храни, като плодовете и зеленчуците с висок процент вода, каквито са краставиците, дините и доматите, осигуряват на организма хидратация и въвеждане на необходимите електролити. Мешаните салати, ферментиралите млечни продукти, рибата и пилешкото, супите и прясно изцедените сокове са идеални като храна през летния период.

Денят може да се започне с плодове и пълнозърнести закуски, като се добавят ядки и кисело мляко. Добрият, ненатоварващ обяд може да включва зеленчукова супа, зеленчукови салати, пилешко и пълнозърнест хляб, а вечерята – бяла риба и варени зеленчуци. Най-добрият избор за закуска са пресните плодове.

Леката лятна диета, богата на витамини и минерали, е отлична възможност за намаляване или корекция на телесното тегло, повишаване на енергията и здравословен външен вид. Сезонните храни с червен и оранжев цвят, като праскови, моркови и домати, подготвят естествено кожата за слънцето, защото са богати на бета каротин, затова трябва да присъстват по-често на трапезата ни.

Супите и варивата не трябва да се консумират прекалено горещи, а водата и напитките прекалено студени, защото температурата на стомаха е 37˚C, независимо от сезона. Макар да сме свикнали да се освежаваме с леден сладолед, трябва да се знае, че топлите билкови чайове са много освежаващи в жегата. Топлият чай предизвиква разширяване на кръвоносните съдове и излишната топлина се изхвърля през кожата. В първия момент се усеща прилив на топлина, но изпотяването носи нужната свежест и облекчение.

Интересно е, че в традиционната китайска медицина храната се дели на затопляща, охлаждаща и неутрална (зърнените храни, месото). Храните, които според китайците разхлаждат, растат и узряват през пролетта и лятото; те са много ароматни и освежаващи за организма, предпазват ни от летните горещини, а „най-хладни” са марулите, спанакът и цвеклото.

Впрочем, така мислят не само китайците, а и други народи по света, както и специалистите по хранене. Когато е горещо, ние инстинктивно търсим лека храна, освежаващи плодове и зеленчуци, като резени диня, а не тежки, зимни ястия. Затова през горещите дни трябва да се вслушваме в себе си и да ядем това, което ни харесва, като не забравяме никога да приемаме достатъчно течности и преди всичко вода.