Ана Николич

За да запазим здраво зрението си, да отложим и да спрем някои дегенеративни промени, които идват с възрастта, е важно да употрбяваме храни, богати на антиоксиданти, витамини и минерали. Такъв е например морковът, който съдържа бетакаротин – необходима съставка за остро зрение, но са важни също така и къдравото зеле, броколите и брюкселското зеле, съдържащи лутеин и зеаксантин, които заедно с бетакаротина принадлежат към каротеноидите, намаляващи риска от появяването на катаракт и дегенерация на жълтото петно.

Къпините съдържат лутеин, витамините B1, B2, B3, B6, C, A, E и K, както и минерали като калций, желязо, цинк, магнезий, фосфор и калий, затова трябва да се консумират през сезона им. Лековитостта на ягодовите плодове като малините, боровинките и къпините, както дивите, така и култивираните, е позната отдавна и се използва за укрепване на целия организъм. От зрелите плодове на боровинката се прави и екстракт за подобряване на зрението, който ни помага да виждаме по-добре на тъмно, а антоцианите от това растение са полезни за запазване здравината на капилярите и предпазване от катаракт и нощна слепота. Важно е ягодовите плодове да се ядат свежи и да се избягват преработките им, включващи захар.

Прасковите и особено нектарините са богати на бетакаротин, затова през горещите дни могат да се приготвят вкусни освежаващи шейкове заедно с други плодове. Сливите също са богати на витамин А и бетакаротин и се препоръчва да се консумират пресни през сезона им, а извън него – сушени. На трапезата ни трябва да присъстват дините и пъпешите, защото са добър източник на зеаксантин, четвъртият важен каратеноид, който заедно с бетакаротина, ликопена и лутеина има изключителни антиоксидантни свойства. Те действат добре при дегенеративни промени на жълтото петно, което ни помага да разпознаваме формите и цветовете.

Изключително полезен хранителен продукт за очното здраве са доматите, които са богати на ликопен, лутеин и витамин С – борци за запазване на зрението ни. Трябва да се има предвид, че топлинната обработка на доматите подобрява използването на литопена. Чесънът и лукът съдържат обилно количество серни съединения, които действат благоприятно върху очната леща и участват в превенцията на глаукома и катаракта. Тиквичките, царевицата и тиквите също съдържат каратиноиди, затова трябва възможно най-често да ги включваме в менюто си. Добре е, ако сезонът на свежите плодове и зеленчуци се използва за преработването им за  зимата, например чрез замразяване, защото по този начин на консервиране те не губят полезните си свойства.