Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

Храна от българи за българи

BETTY - Храна от българи за българи
13.05.24
BETTY брой 120

Притежаването и обработването на собствена земя, произвеждането от местни производители на качествени хранителни продукти и доброто им разпространение определят хранителния суверенитет на всяка държава. Тоест нейната възможност да изхранва сама своето население от собствената си земя. за да подкрепят българските производители и да помогнат за възстановяването на хранителния суверенитетна България, През 2023 г. се появяват „Хора от народа“.

Както много други българи, Пламен Ангелов се връща от чужбина и намира своята мисия в родината си. Заедно с Галин Иванов създава сдружение „Хора от народа“ с идеята то да работи за подкрепа на българските производители на хранителни продукти, за възстановяване на селата, животновъдството и земеделието, за организирането на доброволчески акции за залесяване и почистване на природата, за културна и просветна дейност, за подкрепа на завръщането на българите от чужбина в България и на запазването на българските традиции.

„Все повече българи се събуждат и виждат с какви ГМО храни тровят нашите деца, нас, родителите ни. А българската продукция, колкото и малко да е останала в сравнение с преди тридесет години, продължава да поддържа своето качество и чистота, с нея сме израснали, нея търсим по пазари и магазинчета. Нашата цел е да открием във всички градове на България магазини с качествени български продукти, които да осигурят хранителна независимост на населението ни от чуждите хранителни вериги магазини. Храним ли се добре, ще бъдем здрави“, разказва Пламен.

Когато през 2023 г. започват да се появяват магазини с хранителни продукти само от български производители, много хора приветстват идеята, но не вярват особено, че нейните инициатори са в състояние да създадат истинска верига из цялата страна. Само година по-късно нещата стоят по друг начин. Магазините вече са десет: във Варна, Бургас, София, Пловдив, Добрич, Велико Търново и Стара Загора. В тях се продават млечни и месни продукти, мед, ядки, алкохол и натурални сокове, брашно, чай, тахани,  консерви, плодове, зеленчуци и други продукти само от подбрани и проверени български производители. А усещането е, че с машина на времето си се върнал в магазин от едно време: само с родни продукти и с надписи на български език. Към магазина във Варна отваря врати механа „Хора от народа“, която всяка сряда организира безплатен обяд за възрастни хора.

„Продължаваме да откриваме такива магазини във всички градове, които нямат близка връзка със селските райони. Избираме внимателно производителите, с които работим. Отиваме и проверяваме на място дали имат крави, овце или кози, за да могат да се произвеждат истински млечни продукти. Когато се убедим в качеството им, предлагаме тези продукти в нашите магазини. За да бъде храната на трапезата ни чиста и българска.“

За повече информация:

https://www.horaotnaroda.bg

cross