Игра на уменията и изкуството на движенията

Александар Вучкович

Добрият хокеист играе там, където е шайбата, еликият хокеист играе там, където шайбата скоро ще бъде”, казва канадският спортист Уейн Дъглас Грецки, който е смятан за най-добрия играч на хокей на лед за всички времена

Според една теория спортната игра хокей на лед е измислена на атлантическото крайбрежие на Канада, в провинция Нова Скотия, където френските и шотландско-английските заселници се занимавали с риболов, горско и селско стопанство, а в свободното си време се пързаляли по прекрасните, заледени езера и реки с обувки, към които привързвали острия от ножове за рязане на сирене. За това споменава и канадският писател Томас Чандлър Халибъртън, като описва как момчетата от неговото училище около 1800 г. се забавлявали на леда, използвайки стикове и кънки. Хокеят и днес е много популярен спорт в Канада, дотолкова, че билетите за мачовете са разпродадени дори за година напред, а сезонните карти обикновено се предават по наследство. Макар хокеят да изглежда за непосветените като груб спорт, запознатите с него казват, че това е само привидно, защото хокеят е игра на уменията и изкуството на движенията, в която трябва да се мисли изпреварващо, а играчите са защитени от травми със специална екипировка. Интересното е, че инцидентите и агресията по хокейните стадиони са рядкост. Затова е обичайно хокейните мачове да се посещават и от семейства с деца.

Забавление върху леда

Това което е известно със сигурност е, че името „хокей“ се използва от XVI век. Според една от версиите думата произлиза от френската дума hoquet, която означава „овчарска гега“. Според друга версия тя води началото си от холандската дума hok, която означава „кучешка колибка“, „къщичка за птици“, а в преносен смисъл и „врата“. Прославеният холандски ренесансов живописец Питер Брьогел (1525 – 1569), известен с картините си със сцени от ежедневието, изпълнени с атмосфера, нарисувал „Зимен пейзаж“, на който се виждат хора, пързалящи се по леда, между къщи с покрити от сняг покриви под зимно небе. И на очарователните зимни пейзажи на Хендрик Аверкамп (роден в Амстердам през 1585 г.) се виждат весели хора с кънки на краката да се забавляват, пързаляйки се по заледените канали. Аверкамп, който се специализирал най-много в рисуване на Холандия през зимата, твори картини, изпълнени с цветове и жизненост, с активни хора сред зимен пейзаж. Точно такава е и прочутата картина „Забавление върху леда“, на която ясно се виждат хокеисти от народа, с кънки и стикове, сред ежедневния зимен пейзаж.

Историята на хокея разказва, че „шайба“, или плочка, е използвана за първи път вместо топка в канадската провинция Онтарио през 1860 г. В Канада се провеждат и първите официални хокейни мачове, а канадците обичат да спорят дали първият мач е бил между студенти в Онтарио или в столицата на Нова Скотия. Във всеки случай е безспорно, че съвременният хокей е роден в Монреал, където през 1875 г. се провежда и първата среща върху ледена пързалка в закрита зала. Пак там през 1880 г. е основан и първият хокеен клуб, а през 1893 г. Монреал вече наброява невероятните стотина клуба по хокей на лед. През същата година хокеистите се сетили да предпазят колената и краката на вратаря с наколенки за крикет, а за първи път в историята е връчен и трофеят Stanley Cup, наречен на канадския губернатор Фредерик Артър, лорд Стенли. На една хокейна среща лорд Стенли така се въодушевява, че предлага награда за победителя. Иначе се смята, че петимата синове на лорд Стенли пренасят хокея в Европа, когато през 1895 г. отборът им побеждава този на английския двор, в който са играли и бъдещите крале Едуард VII и Джордж V. Петнадесет години по-късно (1910) Великобритания печели европейското първенство.

Женският хокей

Много престижно в Европа е Световното първенство по хокей на лед (World Ice Hockey Championship), докато в Канада и САЩ по-популярно е Stanley Cup. Тези две големи състезания се застъпват по време, което се смята за основна пречка за участието на най-добрите играчи от американския континент и в световния шампионат. От 1924 г. хокеят на лед е част от Олимпийските игри.

На Олимпийските игри присъства и „хокеят за жени“, в който доминират състезателките от САЩ и Канада. Той се смята за най-бързо развиващия се женски спорт. За разлика от мъжкия хокей, в женския е строго забранен силовият прийом на атака тяло в тяло (body checking), защото състезателките от много страни са физически по-дребни и слаби от тези от северноамериканския континент. Любопитно е, че няколко състезателки по хокей са играли и в професионалния мъжки хокей. Това са Манон Реом, Хейли Викенхайзер, Шарлин Лабонте, Кели Дайър, Ерин Уитън-Хамлен и Анджела Руджеро, чиито имена са записани със златни букви в историята на хокея на лед.

Екипировка и правила

Шайбата, летяща със скорост над 160 км/ч и твърдата ледена повърхност са основните причини за набора от важни предпазни елементи в тази игра, главни реквизити в която са кънките и стикът. Хокеистите слагат каски с метална мрежа или пластмасова маска, каучукови предпазители за зъбите, нагръдници с предпазители за врата, рамената и гръдния кош, налакътници, наколенки и предпазители за гениталиите, както и ръкавици и корави предпазни панталони. Вратарите имат по-големи каски, защото са пряко изложени на удари от шайбата, а защитната маска е въведена като задължителен елемент от екипировката през 1959 г., след като шайбата удря силно в лицето вратаря на Монреал. Хокейните кънки се изработват от здрав материал, задачата им е да предпазват краката и глезените, а за по-леко придвижване по леда остриетата са заоблени от двете страни.

Мачът се състои от три третини от по 20 минути, а времето тече само, докато шайбата е в игра. Целта на играта е шайбата от твърд вулканизиран каучук да се вкара в противниковата врата. Играчите насочват шайбата с помощта на дълга палка, която в долния си край е закривена и по-плоска. Стандартният състав включва вратар и петима играчи, от които трима играят в нападение (център, ляво и дясно крило), а двама в отбрана. В мъжкия хокей е разрешен ударът странично или с рамо, но нападението със стик е най-строго забранено. Наказания се налагат за препъване (tripping), удар с лакът (elbowing), удар с ръка или груба игра (roughing), високо вдигнат стик (high-sticking), използване на неразрешена екипировка (illegal equipment), непозволена атака с тяло (charging), задържане (holding), препречване (interference), задържане на играта (delay of game), издърпване със стика (hooking) или атака с него (cross-checking), сбиване (fighting), непозволена атака в гръб (checking from behind) и удар с плоската страна на стика (spearing).

Поради множеството правила и предпазната екипировка травмите в този прекрасен зимен спорт са рядкост, затова хокеят се препоръчва и за деца. Той развива всички мускули, както и двигателните умения, координацията, равновесието и вниманието, а като отборен спорт е много ефективен и за социализацията и развитието на чувството за работа в екип.

Игрите със стик

Хокей на трева: Един от най-старите спортове, за който има следи от преди 2500 години в Китай, Египет, Пакистан и Персия, а в съвременната му форма и в Англия. Отборите са от по 11 играча, а теренът е с размери 91 х 55 метра. Играе се със стикове с дължина един метър и топка с обем 23 см3.

Флорбол: Играе се с маратонки, в зала и е вариант на хокея на трева. Флорболът се развива в Швеция. Играе се на игрище като хандбалното, отборите са от по пет играча и вратар, а мачът продължава ефективни 60 минути в три третини.

Инлайн хокей: Ако няма лед, хокей може да се играе и с ролери, като правилото е да няма контакти нито с тяло, нито със стик. Играе се с шайба върху бетон. Преди ролерите са се използвали ролкови кънки.

Подводен хокей: Играе се в басейн, отборите са с по 10 играча, от които шестима играят. Вратата е широка три метра, няма вратар, а шайбата се движи по дъното. Гмуркането е без апарат и до четири метра дълбочина. Екипировката включва маска и малък стик, поради съпротивлението на водата. Първият съдия е под водата, с пълно водолазно оборудване, а вторият е извън водата.

Президентът на Русия играе хокей

Руският президент Владимир Путин отпразнува миналия октомври 63-я си рожден ден, играейки хокей на лед със звездите от Нощната хокейна лига срещу отбор, съставен от руски официални лица и бизнесмени. Преди началото на мача от Кремъл дойде официално изявление, в което се казваше, че „Путин традиционно играе хокей на лед със старите си приятели, известни хокеисти ветерани и играчи от Нощната хокейна лига“, като хокейните легенди Вячеслав Фетисов и Павел Буре. Срещата се проведе в Сочи, а след края на мача, който завърши с резултат 15:10 в полза на президентския отбор, на Путин бяха връчени победна купа и медал. Руският президент е участвал многократно в мачове на Нощната хокейна лига, а по време на гала срещата през май 2015 г. вкарва осем гола на противниковия отбор.