Намери аптека BETTY

Betty Instagram
Контакти
За фармацевти

ХОББ - болестта на пушачите

Текст: д-р Васил Шишков, пулмолог в Клиниката по пневмология и фтизиатрия на ВМА-София
10.05.23
BETTY брой 108

„Кашлям си, защото пуша!“ Тази реплика се е превърнала в „алиби“ за всеки почитател на тютюна. Но макар да носи мигновена утеха, често може да маскира сериозна диагноза. Диагноза, която „тлее“ с години, преди симптомите да се задълбочат.

„Кашлям си, защото пуша!“ Тази реплика се е превърнала в „алиби“ за всеки почитател на тютюна. Но макар да носи мигновена утеха, често може да маскира сериозна диагноза. Диагноза, която „тлее“ с години, преди симптомите да се задълбочат. Наричат хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) „болестта на пушачите“, защото близо 2/3 от „жертвите“ и са подвластни на страстта към цигарите.

Кога тя се оказва пагубна? Как се живее с ХОББ? И защо си струва да се откажем от цигарите именно днес? В месеца, минаващ под знака на Световния ден за борба с тютюневия дим (31 май), разговаряме с опитния пулмолог д-р Васил Шишков, който е част от екипа на Клиниката по пневмология и фтизиатрия на Военномедицинска академия (ВМА) в София.

„ХОББ се развива като възпалителна реакция на дихателните пътища и белите дробове към вредни частици и газове, които се вдишват. Характеризира се със затруднение на движението на въздуха, което пациентите най-често усещат като задух – по-рано или по-късно в хода на болестта. Това възпаление води до увреждане на структурата и функцията на белите дробове и за съжаление не отзвучава напълно и след отстраняването на екзогенната причина“, подробно обяснява д-р Васил Шишков.

Пулмологът уточнява, че тютюнопушенето е основен рисков фактор, който допринася за над 70% от случаите на ХОББ в световен мащаб. „Честотата на болестта се увеличава с напредване на възрастта и се открива в около 5%  от възрастните над 40 години. Една част от случаите у нас остават недиагностицирани“, признава специалистът от ВМА.

Уязвими и в утробата

Наред с пушенето рискови за „отключване“ на ХОББ са всички вредни субстанции – битови или професионални – които могат да бъдат инхалирани ежедневно. „Това са дим от биологични горива, метални или органични прахове и др. В последните години повишено внимание се обръща на белодробната функция в ранно детство и дори още по време на ембрионалното развитие“, не пропуска да отбележи пулмологът.

Пушенето по време на бременността например се свързва с понижена белодробна функция още в ранна детска възраст, което в зряла може да доведе да по-ранно развитие на ХОББ, предупреждава специалистът от ВМА. „От значение, разбира се, е и генетичното предразположение, някои социални фактори, както и честите инфекции в ранното детство. Пасивното пушене също се счита за възможен рисков фактор, който обаче доста по-трудно може да бъде определен количествено“, уточнява д-р Шишков.

Оплакванията – от кашлица до задух

„Симптомите на ХОББ зависят до голяма степен от типа на доминиращото засягане – дали са увредени предимно дихателните пътища (бронхит) или белите дробове (емфизем). Основните клинични прояви са кашлица с отделяне на секрети, което най-често се подценява години наред („Кашлям си, защото пуша“) и постепенно влошаване на физическия капацитет и задух („Уморявам се, защото остарявам“) – първоначално при по-сериозно натоварване, който се засилва с времето“, разкрива д-р Шишков.

„Обикновено повечето пациенти, които идват при нас по повод на симптоми, са с белодробна функция 50-70%, което отговоря на болест с давност няколко години“, споделя своя опит пулмологът. В практиката си обаче се е сблъсквал с не един и два фрапиращи случая. „Например последната пациентка, при която поставихме за първи път диагнозата, беше с белодробна функция 20%, преди да започнем лечението“, споделя специалистът от ВМА.

Спирометрията е точен и безболезнен метод

Какви тестове се налагат, за да се потвърди ХОББ? „Диагнозата се поставя на базата на наличие на симптоми, рискови фактори за развитието на болестта и функционално изследване на дишането – спирометрия с бронходилататорен тест. Спирометрията е неинвазивен и лесно приложим метод – както за диагноза, така и за скрининг на рискови групи, като може да бъде проведен и извън лаборатория“, уточнява д-р Шишков.

Спирането на цигарите е ключово

Когато диагнозата е факт, идва и ред на терапията. „Съвременното лечение на ХОББ си поставя две генерални цели – подобряване на симптомите и качеството на живот и забавяне на прогресията на болестта“, подчертава пулмологът. „Медикаментозната терапия се прилага изключително инхалаторно, като от съществено значение е правилното обучение на пациентите при боравене с устройството и редовното му използване. За забавяне на прогресията на ХОББ най-важно е отстраняването на рисковия фактор (спиране на пушенето)“, категоричен е специалистът от ВМА.

За немалко „заклети пушачи“ обаче отказването от вредния навик е истинско предизвикателство. „Съществуват точкови системи за оценка на степента на никотинова зависимост, която е от значение за развитие на неблагоприятни психологически и соматични ефекти при спиране на пушенето. Пациентите, които пушат над 25 цигари дневно или запалват първата цигара сутрин до 2 минути след събуждане, е много вероятно да имат нужда от лечение на никотинова зависимост“, признава д-р Шишков.

Инфекциите я обострят

„Тъй като ХОББ е хронична и прогресираща болест, лечението ú е „за цял живот“. Разбира се, то може да се променя от лекуващия лекар според индивидуалните нужди“, обяснява специалистът от ВМА. „Обострянето или влошаването на симптомите е типична проява на болестта. Предразполагащи фактори са вирусните или бактериални инфекции,  както и замърсяването на въздуха, включително със станалите популярни в последните години фини прахови частици“, коментира пулмологът.

За щастие честите обостряния на болестта не се срещат при всички пациенти. „Ефективни за тяхното предотвратяване са медикаментозното лечение, ваксините и, разбира се, спазването на общи здравословни мерки – като правилно хранене, адекватна физическа активност и максимално избягване на пребиваване в среда със замърсен или запрашен въздух“, разкрива д-р Шишков.

Понякога и сърцето страда

Лошият контрол на заболяването води до неприятни последици. „Усложненията на ХОББ са както от страна на белите дробове – най-често свързани с редовни обостряния, бърза загуба на белодробна функция и развитие на дихателна недостатъчност (нужда от допълнително подаване на кислород или подпомагане на дишането с апарат), така и от влошаване на съпътстващи заболявания – обикновено от страна на сърдечносъдовата система – аритмии, исхемична болест на сърцето или сърдечна недостатъчност“, предупреждава специалистът от ВМА. „Не трябва да се пропуска, че при тези пациенти рискът от развитието на белодробен карцином е по-голям, отколкото при пушачи, които нямат ХОББ“, изтъква пулмологът.

4 причини да спрете днес

На финала – и в навечерието на Световния ден без тютюнев дим (31 май) – д-р Васил Шишков дава на пушачите своите 4 аргумента да се освободят от „оковите“ на цигарите. Защо си заслужва да спрат именно сега:

  • Защото човек се гордее и себеуважава повече, когато направи нещо полезно за себе си.
  • Защото осигурява по-добро здраве на настоящите или бъдещите си деца.
  • Защото в цивилизования свят ще си намери по-лесно и по-добре платена работа.
  • Защото ще има по-добро качество на живот, когато започне да остарява, и по-малка нужда от медицински грижи – не само по отношение на белодробното здраве.

Замислете се – има защо!

cross